Ενέργεια

Ουκρανία: Έχει πλεονάζουσα χωρητικότητα φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει τις ροές του Nord Stream 1

Ουκρανία: Έχει πλεονάζουσα χωρητικότητα φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει τις ροές  του Nord Stream 1
Η Gazprom μείωσε την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, προς τη Γερμανία, κατά περίπου 40%

Η Ουκρανία έχει περίπου 109 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) εφεδρικής χωρητικότητας φυσικού αερίου την ημέρα μέσω μιας οδού διαμετακόμισης προς την Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αντισταθμίσει χαμηλότερες ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ανακοίνωσε ο φορέας μεταφοράς φυσικού αερίου της Ουκρανίας την Δευτέρα.

Την περασμένη εβδομάδα, η ελεγχόμενη από το κράτος εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom μείωσε την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, προς τη Γερμανία, κατά περίπου 40%.

Τον Μάιο, η GTSOU, η οποία διαχειρίζεται το σύστημα φυσικού αερίου της Ουκρανίας, ανέστειλε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του σημείου διέλευσης Sokhranivka, το οποίο αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τρίτο των ρωσικών παραδόσεων στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, αλλά ανέφερε ότι θα μπορούσε να μεταφέρει τις ροές στο σημείο διασύνδεσης Sudzha πιο δυτικά. Η Gazprom, ωστόσο, εκτιμά τότε ότι ήταν «τεχνολογικά αδύνατο» να μεταφερθούν όλες οι ποσότητες εκεί.
Η Ουκρανία παραμένει μια σημαντική οδός διέλευσης για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη ακόμη και μετά την εισβολή της Μόσχας.

Κόμβοι

Ο διευθύνων σύμβουλος της GTSOU, Sergiy Makogon, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ότι η τεχνική ικανότητα της Sudzha ήταν 244 mcm / ημέρα σε σύγκριση με την κανονική χωρητικότητα του Nord Stream των 160 ε mcm / ημέρα , με ανώτατο όριο πρόσφατα από την Gazprom στα 96 mcm.

Η Gazprom έχει ήδη πληρώσει και έχει κλείσει χωρητικότητα 77,2 mcm / ημέρα στη γραμμή Sudzha αλλά χρησιμοποιεί μόνο ένα μέρος αυτής, με τις τρέχουσες υποψηφιότητες ή τα αιτήματά της για φυσικό αέριο, στα 41,7 mcm / ημέρα, πρόσθεσε.

Επιπλέον, η GTSOU είπε ότι η Gazprom μπορεί να μεταφέρει δεσμευμένη χωρητικότητα 32,4 mcm/ημέρα από τη Sokhranivka στο σημείο Sudzha, αλλά δεν έχει χρησιμοποιήσει αυτήν την επιλογή. Η συνολική πλεονάζουσα χωρητικότητα ανέρχεται σε 109,8 mcm/ημέρα.

Ο Makogon απέρριψε τους ισχυρισμούς της Gazprom ότι η μεταφορά ροών μέσω της Sudzha ήταν τεχνικά αδύνατη, λέγοντας ότι η διέλευση μέσω της διαδρομής Sudzha έφτασε την τεχνική της ικανότητα το 2018 και το 2019.

Προμήθειες

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ευρώπη να κατηγορεί μόνο τον εαυτό της για το πρόβλημα του φυσικού αερίου και ότι η Ρωσία έχειαέριο να προμηθεύσει, αλλά ο εξοπλισμός για τον αγωγό Nord Stream 1 πρέπει πρώτα να επιστραφεί.

Αλλά ο Makogon είπε ότι η Ρωσία έχει πολλές επιλογές για να διατηρήσει τις προμήθειες της εάν το ήθελε. Εκτός από τον Sudzha, υπήρχε 90 mcm/ημέρα αδράνειας μέσω του αγωγού Yamal-Europe, ο οποίος στέλνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω Πολωνίας, και ο οποίος δεν έχει χρησιμοποιηθεί για περισσότερο από ένα μήνα, επεσήμανε.

Οι ολλανδικές τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, αυξήθηκαν κατά 7% τη Δευτέρα.

Αντιμέτωποι με μειωμένες ροές ρωσικού φυσικού αερίου, οι μεγαλύτεροι αγοραστές της Ευρώπης αγωνίζονταν να βρουν εναλλακτικά καύσιμα να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου και να αποτρέψουν μια ενεργειακή κρίση το χειμώνα.
Ο Makogon είπε ότι η Ουκρανία εγχέει τώρα περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου το μήνα στις εγκαταστάσεις οικιακής αποθήκευσης, προετοιμάζοντας το χειμώνα. Η Ουκρανία εκτιμά τη φετινή κατανάλωση φυσικού αερίου σε περίπου 21 bcm, από 29 bcm το 2021.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης