Ενέργεια

Γ. Αρβανιτίδης: Βιώσιμη και Ισόρροπη Ανάπτυξη με αποκεντρωμένη παραγωγή από ΑΠΕ κάθε κλίμακας

Γ. Αρβανιτίδης: Βιώσιμη και Ισόρροπη Ανάπτυξη με αποκεντρωμένη παραγωγή από ΑΠΕ κάθε κλίμακας

Πρόταση για συνδυαστική μελέτη ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ στην οποία θα αποτυπώνεται η τρέχουσα ικανότητα του Συστήματος και του Δικτύου Ηλεκτρισμού

 

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης, Βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής μίλησε ως ειδικός αγορητής του κινήματος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα τον Εκσυγχρονισμό της Αδειοδοτικής διαδικασίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.


Ο κ.Αρβανιτίδης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στους τομείς της κρατικής λειτουργίας που τα αποτελέσματά τους παραμένουν διαρκώς απογοητευτικά, την απονομή της δικαιοσύνης και τις αδειοδοτήσεις των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι καθυστερήσεις στα έργα Α.Π.Ε. εκτινάσσουν πλέον τον ενεργειακό κόστος για όλους τους καταναλωτές και οδηγούν σε πολλά ενεργειακά αδιέξοδα.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευθεί στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» ότι τα σχετικά μέτρα θα γίνουν νόμος του Κράτους έως τον Ιούνιο του 2022. Τη στιγμή που το ενεργειακό κόστος έχει αυξηθεί δραματικά, τη στιγμή που δεν έχει εκδοθεί ακόμα η Υπουργική Απόφαση για τις προϋποθέσεις απελευθέρωσης ηλεκτρικού χώρου στις περιοχές με κορεσμένο δίκτυο και τη στιγμή που η Κομισιόν θέλει να επιταχύνει και να απλοποιήσει ακόμα πιο πολύ τα έργα Α.Π.Ε., να αναπτύξει σε ευρεία κλίμακα την ηλιακή ενέργεια και να ανοικοδομήσει την ευρωπαϊκή ηλιακή βιομηχανία, στην προσπάθεια της Ε.Ε. για απεξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες,

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης στη συνέχεια της ομιλίας του πρότεινε την ύπαρξη μιας συνδυαστικής μελέτης του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ στην οποία θα αποτυπώνεται η τρέχουσα ικανότητα του Συστήματος και του Δικτύου Ηλεκτρισμού για το τι μπορεί να απορροφήσει σε ενέργεια από κυμαινόμενες ΑΠΕ και θα επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ενώ, επέκρινε την απόφαση της Κυβέρνησης να αναθέσει σε εταιρεία συμβούλων την ενσωμάτωση σχολίων από τη διαβούλευση, τη σύνταξη της αιτιολογικής έκθεσης και τη σύνταξη των μετέπειτα υπουργικών αποφάσεων. Η δε Ρήτρα Αναπροσαρμογής θα ανασταλεί για έναν χρόνο από την 1η Ιουλίου, οι λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού όμως, θα ρυθμιστούν με υπουργική απόφαση που θα ακολουθήσει.

Η ΝΔ με τις επιλογές της δημιουργεί «κλειστά συστήματα» διανομής της εξουσίας, διαμοιράζοντας μάλιστα δημόσιους πόρους. Τινάζει στον αέρα προγραμματισμούς και επιχειρηματικά σχέδια μικρών παραγωγών. Θέτει εμπόδια στην ομότιμη συμμετοχή στις χρηματοδοτήσεις και τις διασυνδέσεις μικρών και μεσαίων έργων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας

Ο κ.Αρβανιτίδης συνέχισε την ομιλία του τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει κάνει σημαία του την ενεργειακή δημοκρατία. Δίνει προτεραιότητα στην αποκεντρωμένη παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας και τονίζει την ανάγκη διάχυσης των πόρων σε περισσότερους.

Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η προώθηση των ΑΠΕ απαιτεί ένα άλλο υπόδειγμα ανάπτυξης. Το ζητούμενο για αυτό είναι η Βιώσιμη και Ισόρροπη Ανάπτυξη με αποκεντρωμένη παραγωγή από ΑΠΕ κάθε κλίμακας. Είναι υπέρ της μεγάλης ενίσχυσης των ΑΠΕ, με σχέδιο για τη χωροθέτηση τους και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης