Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Green Deal: Οι καινοτόμες προτάσεις για την αποκατάσταση της φύσης - Σχέδια 100 δισ. ευρώ

Green Deal: Οι καινοτόμες προτάσεις για την αποκατάσταση της φύσης - Σχέδια 100 δισ. ευρώ
Οι προτάσεις για ένα νόμο για την σωτηρία της φύσης Nature Restoration Law, αποτελούν ένα βασικό βήμα για την αποφυγή της κατάρρευσης του οικοσυστήματος

Νομικά δεσμευτικοί στόχοι για την επαναφορά της φύσης σε ολόκληρη την Ευρώπη και προτάσεις για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων εγκρίθηκαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Reuters.

Στην ανανεωμένη της εργαλειοθήκη περιλαμβάνεται η μείωση της χρήσης και του κινδύνου χημικών φυτοφαρμάκων κατά 50% έως το 2030, μαζί με μια σειρά νομοθετικών προτάσεων που θα «συμβάλουν στη διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας του εφοδιασμού τροφίμων στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Οι προτάσεις για ένα νόμο για την σωτηρία της φύσης Nature Restoration Law, αποτελούν ένα βασικό βήμα για την αποφυγή της κατάρρευσης του οικοσυστήματος και την πρόληψη των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας βιοποικιλότητας.

Οι προτάσεις της Κομισιόν

Η Κομισιόν προτείνει σήμερα την πρώτη νομοθεσία που στοχεύει ρητά στην σωτηρία της φύσης της Ευρώπης , την αποκατάσταση του 80% των ευρωπαϊκών οικοτόπων που βρίσκονται σε κακή κατάσταση και την επαναφορά της φύσης σε όλα τα οικοσυστήματα.

Στόχος είναι να καλυφθεί τουλάχιστον το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΕΕ έως το 2030 με μέτρα αποκατάστασης της φύσης και τελικά να επεκταθούν σε όλα τα οικοσυστήματα που χρειάζονται αποκατάσταση έως το 2050. Βάσει του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για δαπάνες για τη βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης.

Οι στόχοι

Αντιστροφή της μείωσης των πληθυσμών επικονιαστών έως το 2030 και αύξηση των πληθυσμών τους από εκεί και πέρα,

Καμία καθαρή απώλεια πράσινων αστικών χώρων έως το 2030, αύξηση 5% έως το 2050, τουλάχιστον 10% κάλυψη από δέντρα σε κάθε ευρωπαϊκή πόλη, κωμόπολη και προάστιο και καθαρό κέρδος χώρων πρασίνου που είναι ενσωματωμένος σε κτίρια και υποδομές,

Στα γεωργικά οικοσυστήματα , συνολική αύξηση της βιοποικιλότητας και θετική τάση για τις πεταλούδες των λιβαδιών , τα πτηνά των γεωργικών εκτάσεων , τον οργανικό άνθρακα σε ορυκτά εδάφη καλλιεργήσιμων εκτάσεων

Αποκατάσταση στραγγισμένων τυρφώνων σε γεωργική χρήση και σε χώρους εξόρυξης τύρφης,

Στα δασικά οικοσυστήματα, συνολική αύξηση της βιοποικιλότητας και θετική τάση για συνδεσιμότητα των δασών

Αποκατάσταση θαλάσσιων οικοτόπων όπως θαλάσσια χόρτα ή βυθοί ιζημάτων και αποκατάσταση των οικοτόπων εμβληματικών θαλάσσιων ειδών όπως τα δελφίνια, οι φώκαινες, οι καρχαρίες και τα θαλασσοπούλια ,

Κατάργηση των φραγμάτων των ποταμών, έτσι ώστε τουλάχιστον 25.000 km ποταμών να μετατραπούν σε ποτάμια ελεύθερης ροής έως το 2030.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης