Ενέργεια

Γερμανία: Δεν θα κηρυχθεί η Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο στις 8 Ιουλίου

Γερμανία: Δεν θα κηρυχθεί  η Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο στις 8 Ιουλίου

 Το στάδιο επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στους πελάτες ώστε να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης

 

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας διέψευσε την Τετάρτη δημοσίευμα της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει στις 8 Ιουλίου τη φάση δύο από τις τρεις στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο.

Το στάδιο συναγερμού, που πρέπει να κηρυχθεί όταν η κυβέρνηση δει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων εφοδιασμού φυσικού αερίου, επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλίσουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στους πελάτες και, ως εκ τούτου, να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης.

Εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι η έκθεση βασίζεται σε παρανόηση ενός σχολίου του υπουργού Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής.
Ο εκπρόσωπος δεν έδωσε καμία ένδειξη για το πότε θα μπορούσε να κηρυχθεί η δεύτερη, ή η φάση συναγερμού, λέγοντας μόνο ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει την κατάσταση κάθε μέρα.

Η Γερμανία κήρυξε την πρώτη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης στις 30 Μαρτίου, καλώντας σε συναντήσεις την ομάδας κρίσης από προμηθευτές ενέργειας, φορείς εκμετάλλευσης και κυβερνητικές αρχές για να αξιολογήσουν την κατάσταση ενεργειακής ασφάλειας για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Στη δεύτερη φάση συναγερμού, η αγορά εξακολουθεί να διαχειρίζεται τη διαταραχή χωρίς κρατική παρέμβαση.

Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν συρρικνωθεί καθώς η Γερμανία προσπαθεί να περιορίσει την εξάρτησή της από την πηγή καυσίμου και η Ρωσία μείωσε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία στο 40% της χωρητικότητας. Η Μόσχα λέει ότι οι δυτικές κυρώσεις εμποδίζουν τις επισκευές. Η Ευρώπη λέει ότι αυτό είναι πρόσχημα για τη μείωση των ροών.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ένα σχέδιο για την ενίσχυση των επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου, την ενθάρρυνση της βιομηχανίας να καταναλώνει λιγότερο φυσικό αέριο και ανέφερε ότι θα μπορούσε να επανεκκινήσει σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα που είχε στόχο να καταργήσει σταδιακά.
Σε ένα τρίτο στάδιο του σχεδίου, η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Οικονομίας και της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου, θα παρέμβει σε περίπτωση σημαντικής διακοπής της παροχής αερίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης