Ενέργεια

ΗΠΑ: Χωρίς δεσμεύσεις έληξε η συνάντηση Granholm με τις πετρελαϊκές

ΗΠΑ: Χωρίς δεσμεύσεις έληξε η συνάντηση Granholm με τις πετρελαϊκές

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το σχέδιο για απαγόρευση των εξαγωγών

 

Μια έκτακτη συνάντηση μεταξύ της υπουργού Ενέργειας Jennifer Granholm και εκπροσώπων της βιομηχανίας πετρελαίου έληξε χωρίς σταθερές δεσμεύσεις από καμία πλευρά, αν και η υπουργός Ενέργειας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το σχέδιο για την απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων μπορεί να αποσυρθεί από το τραπέζι.

Σύμφωνα με μια ανάγνωση που κυκλοφόρησε από το Υπουργείο Ενέργειας, η Granholm φαίνεται να επανέλαβε στους εκπροσώπους της βιομηχανίας ότι η εγχώρια αγορά χρειάζεται περισσότερα προϊόντα διύλισης πετρελαίου με τη μορφή καυσίμων - κάτι που λένε τόσο η ίδια όσο και ο Πρόεδρος Μπάιντεν εδώ και καιρό.

Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τη βιομηχανία ότι εκμεταλλεύεται την κατάσταση των υψηλών τιμών, η υπουργός Ενέργειας επέλεξε έναν συμβιβαστικό τόνο, λέγοντας ότι γνωρίζει ότι δεν υπήρχε βραχυπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα της τιμής των καυσίμων.

Ωστόσο, η υπουργός Ενέργειας «επανέλαβε ότι (ο Μπάιντεν) είναι έτοιμος να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ανάλογα με την περίπτωση», σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Ενέργειας, όπως ανέφερε το Reuters.

Σύμφωνα με πηγές του κλάδου που μίλησαν στο Reuters, οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πιο σημαντικά σημεία για καθεμία από αυτές, παρά την ετοιμότητα της Granholm να εγκαταλείψει την απαγόρευση των εξαγωγών καυσίμων ως επιλογή και την ετοιμότητα να εξετάσει την άρση κατά της αιθαλομίχλης καθώς και τους κανόνες για τη μείωση των τιμών στην αντλία.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν παρά τις διαφορές, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Επίθεση Mπάιντεν

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα επιτέθηκε στη βιομηχανία πετρελαίου, ισχυριζόμενος ότι κέρδισε πολλά χρήματα χάρη στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου και ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να ενισχύσει την παραγωγή και τη διύλιση.

Η βιομηχανία, μεταξύ των οποίων Exxon και Chevron, απάντησε με επενδυτικά στοιχεία και κριτική για τις ομοσπονδιακές ενεργειακές πολιτικές, οι οποίες έχουν αποθαρρύνει περαιτέρω επενδύσεις στην παραγωγή και τη διύλιση.

Σε απάντηση, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε την εχθρική του στάση για τη βιομηχανία πετρελαίου, αποκαλώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της Chevron «ήπια ευαίσθητο» και λέγοντας: «Δεν ήξερα ότι θα πληγωθούν τόσο γρήγορα».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης