Τελευταία Νέα

ΡΑΕ: Προς αύξηση του πλαφόν 20% επί των διμερών της ΔΕΗ - Μελέτη της AFRY για τα PPAs των ηλεκτροπαραγωγών

ΡΑΕ: Προς αύξηση του πλαφόν 20% επί των διμερών της ΔΕΗ - Μελέτη της AFRY για τα PPAs των ηλεκτροπαραγωγών

Εντός του Ιουλίου η μελέτη από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας

 

Σε περαιτέρω άνοιγμα των διμερών συμβολαίων για τη ΔΕΗ προσανατολίζεται η ΡΑΕ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Αθανάσιος Δαγούμας αναμένεται να αλλάξει ο περιορισμός του 20% που έχει διατηρηθεί για τη ΔΕΗ ως ανώτατο όριο επί των διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση, που μπορεί να συνάπτει ως προς το σύνολο των πωλήσεων της.


Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της Αρχής έχει ζητηθεί από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) σχετική μελέτη, ήδη από τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, εντός του Ιουλίου αναμένεται να την έχουν στα χέρια τους. Όταν είχε επιβληθεί το πλαφόν του 20%, το ΕΧΕ είχε εισηγηθεί στη ΡΑΕ ένα ποσοστό 10%. « Αν το ΕΧΕ εισηγηθεί τώρα 20% εμείς θα το αυξήσουμε περισσότερο, αλλά δεν μπορεί να πάει στο 100%, Θα συνδεθεί με το ποσοστό του μεριδίου που θα έχει στην αγορά», σημείωσε.

Μελέτη για τα PPAs

Να θυμίσουμε ότι η ΡΑΕ με απόφαση της ήρε για τους ιδιώτες καθετοποιημένους προμηθευτές το ανώτατο όριο 20%, το οποίο είχε τεθεί από την έναρξη λειτουργίας του Target Model, διατηρώντας το πλαφόν μόνο για τη ΔΕΗ λόγω της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει στην ενεργειακή αγορά. Σήμερα, βάσει της απόφασης της ΡΑΕ 1014/2021 είναι τεχνικά εφικτές διμερείς συμβάσεις για τέσσερις μονάδες της ΔΕΗ και μία μονάδα για κάθε καθετοποιημένη εταιρεία, δηλαδή Elpedison, Μυτιληναίος και Ήρων.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο κ. Δαγούμας, η ΡΑΕ έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα για διμερείς συμβάσεις λιανικής πώλησης ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RES PPAs) για όλους τους παρόχους, η οποία έχει τεθεί σε διαβούλευση. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει ανατεθεί στη εταιρεία AFRY, με έδρα στις Βρυξέλλες, ειδική μελέτη ώστε τα έργα ΑΠΕ πέρα από τη διασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης να λειτουργούν και εντός της αγοράς.

Τα διμερή συμβόλαια στο 50%

Γενικότερα, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά με τα διμερή συμβόλαια να καταλαμβάνουν περί το 50%. Σύμφωνα με τον κ. Δαγούμα, η άμεση ή έμμεση (μέσω διμερών) χρήση πολλών block orders σε μια μικρή χονδρεμπορική αγορά μπορεί να οδηγήσει σε έντονες διακυμάνσεις από ώρα σε ώρα κατά την επίλυση της αγοράς στον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς (EUPHEMIA).

Οι προμηθευτές μέσω των διμερών συμβολαίων με παραγωγούς ενέργειας θα μπορούν να περιορίσουν την έκθεσή τους στην αγορά, κάτι που συμβαίνει ήδη στις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές αγορές. Στον περιορισμένο όγκο διμερών συμβολαίων αποδίδεται το γεγονός ότι στην Ελλάδα μετακυλίεται άμεσα στην λιανική σε ποσοστό 100% το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής, όταν για παράδειγμα στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 35%.

Tην υιοθέτηση των διμερών συμβολαίων βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις ώστε να έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο της εκρηκτικής ανόδου του ενεργειακού κόστους. Στην Ελλάδα, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας περνάει σχεδόν όλη μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, καθώς η πλειονότητα των ΑΠΕ απολαμβάνουν εγγυημένες τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης