Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Simson: Τον Ιούλιο το σχέδιο για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου

Simson: Τον Ιούλιο το σχέδιο για τον περιορισμό της ζήτησης φυσικού αερίου

Διαπραγματεύσεις με το Αζερμπαϊτζάν για διπλασιασμό της χωρητικότητας του Trans Adriatic Pipeline (TAP)

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα συντονισμένο σχέδιο περιορισμού της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ τον Ιούλιο για να βοηθήσει το μπλοκ να προετοιμαστεί για πιθανές περικοπές της ρωσικής προσφοράς αυτόν τον χειμώνα, δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson.

Σύμφωνα με το Montel το σχέδιο θα περιλαμβάνει ένα ενημερωμένο σενάριο για αυτόν τον χειμώνα, καλές πρακτικές για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου και καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο ιεράρχησης της βιομηχανικής ζήτησης, δήλωσε η Simson στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ τη Δευτέρα.

Ο στόχος είναι να εξοικονομηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο πριν από πιθανές ελλείψεις μέσω της αλλαγής καυσίμου και της μεγιστοποίησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επεσήμανε η Simson. Η Κομισόν θα εξετάσει πόσο κρίσιμος είναι ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο σε διαφορετικούς βιομηχανικούς τομείς, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και τη δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων.«Εργαζόμαστε σκληρά για να ελαχιστοποιήσουμε τις περικοπές», επεσήμανε.

Σε περίπτωση που η προληπτική εξοικονόμηση δεν επαρκεί και εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις, η Κομισιόν θα εντοπίσει τους «κρίσιμους τομείς που εάν περιοριστούν θα έχουν διασυνοριακό ή ακόμη και παγκόσμιο αντίκτυπο».

Προέτρεψε επίσης τις χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν να γεμίζουν τις αποθήκες αερίου τους πριν από τον χειμώνα, παρά τις τρέχουσες προκλήσεις των υψηλών τιμών των βασικών προϊόντων και των μερικών ελλείψεων αερίου.
Το μπλοκ κινδύνευε να βρεθεί σε «μια επικίνδυνη ζώνη ευπάθειας» αυτόν τον χειμώνα, εκτός εάν οι αποθήκες αερίου γεμίσουν τουλάχιστον το 80%, όπως συμφωνήθηκε στους νέους κανόνες της ΕΕ, είπε.

Πιέσεις για αντικατάσταση του αερίου

Το σχέδιο μείωσης της ζήτησης είναι ένα στοιχείο ενός ευρύτερου «Χειμερινού Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας» που επεξεργάζεται η ΕΕ.

Αυτό περιλαμβάνει εθελοντικές προσπάθειες από τις εθνικές κυβερνήσεις για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα όπου είναι δυνατόν για τη βιομηχανία, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση τους επόμενους μήνες και για τον συντονισμό για την παρακολούθηση της ζήτησης και της προσφοράς φυσικού αερίου.
Περιλαμβάνει επίσης εθελοντικές προσπάθειες για άμεση εξοικονόμηση πετρελαίου και φυσικού αερίου μέσω μέτρων ενεργειακής απόδοσης.

Η Κομισόν θέλει οι κυβερνήσεις να επικαιροποιήσουν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την κρίση εφοδιασμού με φυσικό αέριο και να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας αλληλεγγύης μεταξύ τους για να εξασφαλίσουν υποστήριξη από τους γείτονές τους σε περιόδους ανάγκης.

Το τελευταίο στοιχείο είναι μεγαλύτερη προσπάθεια για διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου «χωρίς να ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον», είπε η Simson. Η ΕΕ ανέπτυξε «νομικά εργαλεία για μελλοντικές κοινές αγορές» χρησιμοποιώντας τη νέα ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ.

Επίσης βρίσκεται σε διπλωματική συνεργασία με ενεργειακούς εταίρους όπως η Νορβηγία, οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Ισραήλ για να μεγιστοποιήσουν τις πιθανές εναλλακτικές προμήθειες σε ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτή τη στιγμή διαπραγματεύευται μνημόνιο κατανόησης με το Αζερμπαϊτζάν για τον διπλασιασμό της χωρητικότητας του Trans Adriatic Pipeline (TAP), σημείωσε.

Οι ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του TAP έφτασαν την πλήρη χωρητικότητά τους των 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ετησίως για πρώτη φορά φέτος. Ο χειριστής εκτιμά ότι η χωρητικότητα θα μπορούσε να διπλασιαστεί μέσα σε 45-65 μήνες.

Οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας έχουν επιδεινωθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και η ΕΕ πιστεύει ότι η πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου είναι πλέον πιο πιθανή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης