Ενέργεια

Ρεκόρ ροών φυσικού αερίου από την Βρετανία στην ΕΕ - Μπορεί να καλύψουν το 15% της αποθήκευσης

Ρεκόρ ροών φυσικού αερίου από την Βρετανία στην ΕΕ - Μπορεί να καλύψουν το 15% της αποθήκευσης

Περίπου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) ημερησίως ρέουν προς την Ευρώπη

 

Η Βρετανία έχει εξάγει από τα τέλη Μαρτίου ποσότητες ρεκόρ φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την Τετάρτη το National Grid, καθώς οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να γεμίσουν τα αποθέματά τους σε φυσικό αέριο για να προστατευθούν από τυχόν περαιτέρω διακοπές σε ροές από τη Ρωσία.

Η Βρετανία εξοικονομεί φυσικό αέριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες χαμηλότερης ζήτησης και έχει πολύ μικρή αποθήκευση.Ως αποτέλεσμα, περίπου 75 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) ημερησίως ρέουν προς την Ευρώπη, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του National Grid, που επιβλέπει τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας.

Ο εκπρόσωπος, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία, είπε ότι εάν οι ρυθμοί ροής συνεχιστούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της στρατηγικής αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Η Βρετανία βασίζεται στη Ρωσία μόνο για το 4% του φυσικού της αερίου, αλλά εάν οι βρετανικές προμήθειες πιεστούν, έχει την επιλογή να ανακατευθύνει τις ροές μέσω των δύο διασυνδέσεών της με φυσικό αέριο προς την Ευρώπη - μία προς το Βέλγιο και την άλλη προς την Ολλανδία.Ο εκπρόσωπος είπε ότι αυτό θα ήταν "μια έσχατη λύση", προσθέτοντας ότι είναι πολύ απίθανο να συμβεί καθώς οι υψηλές τιμές στη Βρετανία συνήθως καθορίζουν τις ροές φυσικού αερίου.

Υψηλές τιμές

Οι τιμές του βρετανικού φυσικού αερίου χονδρικής ήταν ιστορικά υψηλότερες από ό,τι στην ηπειρωτική Ευρώπη κατά τη χειμερινή περίοδο αιχμής της ζήτησης, εν μέρει λόγω της έλλειψης αποθήκευσης. Βασίζεται επίσης περισσότερο από την Ευρώπη στο εισαγόμενο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο έχει προσελκύσει τη Βρετανία λόγω υποδομών και κινήτρων τιμών.

Όμως, η κρίση σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου και ο αγώνας της Ευρώπης να γεμίσει τις δεξαμενές αερίου έχει οδηγήσει τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε επίπεδα ρεκόρ, ενθαρρύνοντας τις ροές μακριά από τη Βρετανία.Πολλές χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη δημιουργήσει υποδομές LNG, ιδίως η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία έχει ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο μετά τις μειώσεις των προμηθειών από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η Γερμανία έχει άφθονο αποθηκευτικό χώρο, τους οποίους αγωνίζεται να γεμίσει τουλάχιστον στο 90% μέχρι την 1η Νοεμβρίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, η οποία βασιζόταν ιστορικά στη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού αερίου της, στοχεύει να τερματίσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.
Η ΕΕ κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, ενώ η Μόσχα είπε ότι οι περικοπές στις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream προς τη Γερμανία είναι αποτέλεσμα της καθυστερημένης επιστροφής εξοπλισμού που εξυπηρετεί η γερμανική Siemens Energy στον Καναδά.

Η Μόσχα έχει επίσης περικόψει τις ροές προς τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, την δανική Orsted, την ολλανδική Gasterra και τη Shell για τα γερμανικά συμβόλαιά της.

Η Βρετανία θα πραγματοποιήσει άσκηση τον Σεπτέμβριο, όπως κάνει κάθε χρόνο, ενόψει του χειμώνα με το δίκτυο, την κυβέρνηση, τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας και το σύστημα υγείας και ασφάλειας για να διασφαλίσει ότι ο σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο αντανακλά τις τρέχουσες συνθήκες.

Σε περίπτωση οποιασδήποτε έλλειψης, το δίκτυο θα εκδώσει πρώτα ειδοποιήσεις στην αγορά για να προσπαθήσει να προσελκύσει περισσότερο φυσικό αέριο και στη συνέχεια θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση βιομηχανικού αερίου για να διασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά παραμένουν συνδεδεμένα. Θα εξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης στις ροές διασύνδεσης μόνο όταν έχουν εξαντληθεί οι άλλες επιλογές, επεσήμανε ο εκπρόσωπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης