Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Κ. Μακέδος (ΤΜΕΔΕ): «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται εύκολη πρόσβαση σε καινοτόμα και δυναμικά εργαλεία χρηματοδότησης»

Κ. Μακέδος (ΤΜΕΔΕ): «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται εύκολη πρόσβαση σε καινοτόμα και δυναμικά εργαλεία χρηματοδότησης»

Παρέμβαση του Προέδρου του ΤΜΕΔΕ στο Συνέδριο ΤΕΕ

 

Για τις νέες και επείγουσες ανάγκες του τεχνικού κόσμου και ειδικότερα των ΜμΕ αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, κ. Κ. Μακέδος. Μιλώντας στο πλαίσιο του 2ου Συνέδριου, που διοργανώνει το ΤΕΕ με τίτλο «Green Deal Greece 2022», ανέλυσε την παρούσα κατάσταση, η οποία ισχύει στον τομέα των χρηματοδοτήσεων, τις ανάγκες των Μηχανικών και των λύσεων, που το ΤΜΕΔΕ παρέχει και προσφέρει στα μέλη του.

Επεσήμανε ότι η ευέλικτη χρηματοδότηση, τόσο μέσω κεφαλαίων κίνησης, όσο και μέσω μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δανειακών κεφαλαίων, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού δυναμικού του κλάδου. Ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός του κλάδου αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον (€ 671 εκατ. έως €2,5 δισ.) και συνεπώς χρειάζονται πρωτοβουλίες και εργαλεία υποστήριξης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Ανταποκρινόμενο σε αυτή την ανάγκη, το ΤΜΕΔΕ τα τελευταία χρόνια μαζί με τον εγγυοδοτικό του ρόλο έχει αναπτύξει και τον πιστοδοτικό του ρόλο, εισάγοντας «πράσινα» κριτήρια στον τομέα των χρηματοδοτήσεων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μακέδος ανέφερε:

  • τη συνεργασία με την Ελληνική Επενδυτική Τράπεζα για το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ», από το οποίο κάθε δικαιούχος μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, για ποσό έως €200.000. «Αναλαμβάνουμε μέρος του πιστωτικού κινδύνου παρέχοντας εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες έχουν εκταμιευτεί περισσότερα από €23 εκατ.


Tο μεγαλύτερο μέρος των ποσών εκταμίευσης (35%), προέρχεται από την Attica Bank, η οποία αποδεικνύει εμπράκτως τη δυναμική, που μπορεί να αναπτύξει μια τράπεζα, που κατέχει μόλις το 2% του μεριδίου αγοράς του Τραπεζικού Κλάδου, αλλά και πώς ο κλάδος μας μπορεί να στηριχθεί από αυτήν.»

  • την «ΤΜΕΔΕ Microfinance Solutions», εξειδικευμένη εταιρεία χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, που παρέχει σε νέες επιχειρήσεις και νέους επαγγελματίες κεφάλαιο κίνησης με ευνοϊκούς όρους.
  • αλλά και την εξέταση διεθνών best practices μέσω της συμμετοχής του στον Ευρωπαϊκό Φορέα Εγγυοδοσίας (AECM).

«Ως μέτοχοι, και ιδιώτες θεσμικοί επενδυτές, συνεχίζουμε την προσπάθεια εξυγίανσης της Attica Bank από κοινού με το αμερικανικό επενδυτικό fund Ellington, σε συνεργασία με το ΤΧΣ, το οποίο για πρώτη φορά επενδύει σε Τράπεζα, με όρους αγοράς. Εργαζόμαστε εντατικά για να επιτύχουμε τον πλήρη μετασχηματισμό και την ανάπτυξη της Τράπεζας, δημιουργώντας εσωτερικό κεφάλαιο, με στόχο τη λειτουργική κερδοφορία, την ιδιωτικοποίησή της και την περαιτέρω ανάπτυξή της. Με αυτές τις στρατηγικές επιλογές, η Attica Bank θα μετατραπεί στο φορέα που θα στηρίξει τον κλάδο και θα αποτελεί την προμετωπίδα στη χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων.»
Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ και της Attica Bank, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, συνέχισε λέγοντας: «Σε όλη αυτή τη διαφαινόμενη κοσμογονία, κομβικό σημείο για τον τεχνικό κόσμο και την πραγματική οικονομία, είναι η ύπαρξη ενός υγιούς και εξειδικευμένου χρηματοπιστωτικού φορέα, όπως η Attica Bank, που θα λειτουργεί στη βάση ενός ισχυρού τραπεζικού συστήματος».

Και κατέληξε σημειώνοντας πως: «όλα αυτά, που γίνονται για τα μέλη μας και τη δική μας τοποθέτηση ως powerhouse σύγχρονων λύσεων, είναι εφικτά γιατί το ΤΜΕΔΕ ενισχύει το εύρος της δράσης του και δημιουργεί υπεραξία, για να την επιστρέψει στα μέλη του. Ενδυναμώνει με απτά αποτελέσματα την αξιοπιστία του, αποτελώντας τον πραγματικό πυλώνα στήριξης των μελών και ειδικότερα των ΜμΕ».

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης