Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δυσπιστία ενεργειακών αναλυτών στο σχέδιο των G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρελαιο - CNBC

Δυσπιστία ενεργειακών αναλυτών στο σχέδιο των G7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρελαιο - CNBC
Δύσκολα εφαρμόσιμο το εγχείρημα των G7

Οι επτά μεγαλύτερες βιομηχανικές οικονομίες του κόσμου έχουν διατυπώσει την ιδέα ενός ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο για να συμπιέσουν περαιτέρω την ικανότητα του Κρεμλίνου να χρηματοδοτήσει την επίθεσή του στην Ουκρανία και να προσπαθήσει να προστατεύσει τους καταναλωτές εν μέσω αυξανόμενων τιμών ενέργειας, μεταδίδει το CNBC.

Από την πλευρά τους, οι ενεργειακοί αναλυτές είναι ιδιαίτερα δύσπιστοι σχετικά με την εν λόγω πρόταση, ενώ το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επιβολής ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο θα προκαλέσει περισσότερο κακό παρά καλό.

Είναι εφικτή η λειτουργία ανώτατου ορίου τιμής;

Οι ενεργειακοί αναλυτές αμφισβητούν πώς ακριβώς οι G-7 μπορεί να επιβάλουν ανώτατο όριο τιμών για το ρωσικό πετρέλαιο, προειδοποιώντας ότι το σχέδιο θα μπορούσε να αποτύχει εάν δεν εμπλακούν βασικοί καταναλωτές και μπορεί να καταστεί ανεφάρμοστο.

Ο ανεξάρτητος αναλυτής πετρελαίου, Neil Atkinson υπογράμμισε ότι: «Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν βάλετε όλους τους βασικούς παραγωγούς και κυρίως όλους τους βασικούς καταναλωτές να συνεργαστούν και στη συνέχεια να βρείτε κάποιον τρόπο για να επιβάλετε οποιοδήποτε σχέδιο. Και η πραγματικότητα είναι ότι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές ρωσικού πετρελαίου, ή μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών ρωσικού πετρελαίου, είναι η Κίνα και η Ινδία».

Πρόβλημα το τεράστιο όφελος των «ωφελούμενων»

Ωστόσο, εδώ εντοπίζεται το «πρόβλημα». Αυτί γιατί, Κίνα και Ινδία έχουν «ωφεληθεί πάρα πολύ» από τη μειωμένη τιμή στο ρωσικό αργό, σύμφωνα με τον Atkinson. Το ρωσικό πετρέλαιο πωλείται με μεγάλη έκπτωση 30 δολαρίων ή περισσότερο σε σύγκριση με τα διεθνή συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent στα 110 δολάρια το βαρέλι — και η Κίνα και η Ινδία το αγοράζουν.

«Σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι δεν θα κάτσουν εκεί και δεν θα κάνουν τίποτα.
Μπορούν να παίξουν παιχνίδια με τις προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου…, οπότε νομίζω ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι πραγματικά εφαρμόσιμο», είπε ο Atkinson.

Παράλληλα, η Amrita Sen, συνιδρυτής και διευθύντρια έρευνας στο Energy Aspects, δεν συμμερίζεται την ποιότητα αυτής της πρότασης. Για τον Claudio Galimberti, ανώτερο αντιπρόεδρο της εταιρείας ενεργειακών ερευνών Rystad, ο πιο άμεσος μηχανισμός για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο είναι μέσω της ασφάλισης.

Η στάση της Ρωσίας

Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού της τιμής του ρωσικού πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει όλεθρο στην αγορά ενέργειας και να ωθήσει τις τιμές των εμπορευμάτων ακόμη υψηλότερα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak περιέγραψε την κίνηση των δυτικών ηγετών να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου ορίου τιμών ως «άλλη μια προσπάθεια παρέμβασης στους μηχανισμούς της αγοράς που μπορεί να οδηγήσει μόνο σε ανισορροπία… που θα οδηγούσε σε [μια] αύξηση της τιμής».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης