Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 9,4 δισ η τρύπα της Uniper - Συζητήσεις με το γερμανικό δημόσιο

Στα 9,4 δισ η τρύπα της Uniper - Συζητήσεις με το γερμανικό δημόσιο
Μεγαλύτερη του αναμενομένου η τρύπα της εταιρίας
Η διαδικασία διάσωσης της Uniper έχει ξεκινήσει καθώς σύμφωνα με το Bloomberg η τρύπα είναι 9,4 δισ και το γερμανικό δημόσιο βρίσκεται σε συζητήσεις με την εταρία.
Όπως είναι γνωστό η γερμανική Uniper βρίσκεται σε συζητήσεις για μια πιθανή κυβερνητική διάσωση, καθώς οι οικονομικές επιπτώσεις από τη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου χτυπούν όλη την Ευρώπη, οδηγώντας σε πτώση των μετοχών της ενεργειακής εταιρείας.

Η πτώση της προσφοράς φυσικού αερίου ανάγκασε τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας σε όλη την ήπειρο σε ακριβές αγορές spot για να καλύψουν το χάσμα, ενώ οι κυβερνήσεις, που ανησυχούν για τον αυξανόμενο πληθωρισμό, έχουν περιορίσει τις τιμές για τους καταναλωτές, πιέζοντας τα οικονομικά των προμηθευτών.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με την Uniper, έναν από τους μεγαλύτερους ευρωπαίους πελάτες της ρωσικής Gazprom, σχετικά με μέτρα σταθεροποίησης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Uniper, Κλάους-Ντίτερ Μάουμπαχ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες περιλαμβάνουν πιθανές εγγυήσεις, αύξηση πιστωτικών διευκολύνσεων ή ακόμη και ανάληψη μετοχικού μεριδίου από το κράτος αλλά δεν ανέφερε πόσα κεφάλαια ζητούσε.

Όσον αφορά την Uniper, ο Scholz πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «συζητά πολύ στενά με την εταιρεία ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο δεν θα εμφανίζει προβλήματα μόνο και μόνο επειδή μια πολύ σημαντική εταιρεία δεν είναι πλέον σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της».
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου κοστίζει στην Uniper 30 εκατ. ευρώ ημερησίως.

H μετοχή απώλεσε 27,52% και έκλεισε στα 11,32  ευρώ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης