Ενέργεια

Δηλώσεις - φωτιά από την Von der Leyen για φυσικό αέριο - Προάγγελος «κόλασης» ή απλή προειδοποίηση;

Δηλώσεις - φωτιά από την Von der Leyen για φυσικό αέριο - Προάγγελος «κόλασης» ή απλή προειδοποίηση;
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού αερίου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 εθνών πρέπει να κάνει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να προετοιμαστεί για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στον απόηχο του πολέμου του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, προειδοποίησε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όπως αναμεταδίδουν τα διεθνή μέσα.

Παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, η επικεφαλής της ΕΕ τόνισε ότι το μπλοκ πρέπει να είναι έτοιμο για αναταραχές σοκ που προέρχονται από τη Μόσχα. «Πρέπει επίσης να προετοιμαστούμε τώρα για περαιτέρω διακοπή της παροχής φυσικού αερίου, αλλά ακόμη και για πλήρη» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Στρασβούργο της Γαλλίας.

Τόνισε ότι δώδεκα κράτη μέλη έχουν ήδη πληγεί από μειώσεις ή πλήρεις περικοπές στις προμήθειες φυσικού αερίου καθώς εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση με τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία. «Είναι προφανές ότι ο Putin συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή εργάζεται για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης» συμπλήρωσε.

Το πρότερο βεβαρυμμένο παρελθόν

Υπενθυμίζεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε το μπλοκ των 27 εθνών να επανεξετάσει τις ενεργειακές του πολιτικές και να διακόψει τους δεσμούς με τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Οι χώρες μέλη συμφώνησαν να απαγορεύσουν το 90% του ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, επιπλέον της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού άνθρακα που θα ξεκινήσει τον Αύγουστο.

Η ΕΕ δεν έχει συμπεριλάβει το αέριο –ένα καύσιμο που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία εργοστασίων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας– στις δικές της κυρώσεις από φόβο μήπως βλάψει σοβαρά την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε τον περασμένο μήνα να αυξήσει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα του μπλοκ σε τουλάχιστον 40% έως το 2030 – από τον προηγούμενο στόχο του 32%. Επιπλέον, ο στόχος μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας κατά 9% για το 2030 θα καταστεί δεσμευτικός για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για πρώτη φορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης