Shell: Κατασκευάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου της Ευρώπης στο Ρότερνταμ

Shell: Κατασκευάζει το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου της Ευρώπης στο Ρότερνταμ
Το αιολικό πάρκο πρόκειται να βρίσκεται περίπου 11 μίλια μακριά από τα δυτικά ακτή της Ολλανδίας με εγκατεστημένη ισχύ 759 MW.
Σχετικά Άρθρα
Η Shell αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός τεράστιου νέου εργοστασίου υδρογόνου στο Ρότερνταμ, το οποίο αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο εργοστάσιο ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην Ευρώπη όταν αρχίσει να λειτουργεί το 2025 και θα αυξήσει σημαντικά την παραγωγή υδρογόνου της Shell.

H Holland Hydrogen I

Γνωστή ως Holland Hydrogen I, η εγκατάσταση θα βρίσκεται στο λιμάνι του Ρότερνταμ αντλώντας ενέργεια από ένα πρόσφατα εκτοξευμένο υπεράκτιο αιολικό πάρκο.
Η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για να προχωρήσει στο εργοστάσιο, την οποία οι αναλυτές θεωρούν ως μια πρωτοποριακή κίνηση, σημειώνοντας ότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί όλοι οι κανονισμοί για τον αναδυόμενο κλάδο.
Η Shell αποκαλεί επίσης το έργο ως το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, αν και είναι πιθανό να ανταγωνιστεί και άλλα στα στάδια σχεδιασμού.
Η ηλεκτρόλυση 200 MW θα κατασκευαστεί στο Tweede Maasvlakte στο λιμάνι του Ρότερνταμ και θα παράγει έως και 60.000 κιλά ανανεώσιμου υδρογόνου την ημέρα.
Η ανανεώσιμη ενέργεια για την ηλεκτρόλυση θα προέρχεται από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust Noord, το οποίο ανήκει εν μέρει στη Shell και βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.
000_1.PNG
Kάλυψη κοινωνικών αναγκών

«Η Ολλανδία Hydrogen I δείχνει πώς οι νέες ενεργειακές λύσεις μπορούν να συνεργαστούν για να καλύψουν την ανάγκη της κοινωνίας για καθαρότερη ενέργεια», δήλωσε η Anna Mascolo, Executive Vice President, Emerging Energy Solutions στη Shell.
«Το ανανεώσιμο υδρογόνο θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος και αυτό το έργο είναι ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσει το υδρογόνο να εκπληρώσει αυτό το δυναμικό».
Το παραγόμενο ανανεώσιμο υδρογόνο θα τροφοδοτεί το Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam, μέσω του αγωγού HyTransPort, ενός νέου αγωγού υδρογόνου που αναπτύσσεται μέσω του λιμένα του Ρότερνταμ.

Το υδρογόνο θα χρησιμοποιηθεί για να αντικαταστήσει μέρος της χρήσης γκρι υδρογόνου στο διυλιστήριο.

Σύμφωνα με τη Shell, αυτό θα απαλλάξει εν μέρει την παραγωγή ενεργειακών προϊόντων της εγκατάστασης όπως η βενζίνη και το ντίζελ και τα καύσιμα αεριωθουμένων.
Καθώς τα φορτηγά βαρέως τύπου έρχονται στην αγορά και τα δίκτυα ανεφοδιασμού μεγαλώνουν, η Shell πιστεύει ότι η παροχή ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου μπορεί επίσης να κατευθυνθεί για να βοηθήσει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εμπορικές οδικές μεταφορές.
Με το Holland Hydrogen I, η Shell στοχεύει να παράγει υδρογόνο χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια που έχει παραχθεί από το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hollandse Kust Noord.
Οι τελικοί προσδιορισμοί θα ληφθούν εν αναμονή της νομοθεσίας της ΕΕ, αλλά η Shell συμμετέχει στο υπεράκτιο αιολικό πάρκο ως μέρος της Κοινοπραξίας CrossWind, η οποία κέρδισε τη μίσθωση για την τοποθεσία τον Ιούλιο του 2020.

Το αιολικό πάρκο πρόκειται να βρίσκεται περίπου 11 μίλια μακριά από τα δυτικά ακτή της Ολλανδίας με εγκατεστημένη ισχύ 759 MW.

Η Eneco, η οποία ηγείται της ανάπτυξης, σχεδιάζει να ενσωματώσει μπαταρίες, ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση υδρογόνου για να εξασφαλίσει συνεχή παροχή ρεύματος ανεξάρτητα από την κατάσταση του ανέμου.
Το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης απαιτεί το αιολικό πάρκο να λειτουργήσει το 2023.
Η φιλοδοξία της Shell είναι να βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας παγκόσμιας οικονομίας υδρογόνου, αναπτύσσοντας ευκαιρίες στην παραγωγή, αποθήκευση, μεταφορά και παράδοση υδρογόνου στους τελικούς πελάτες.

Oροσημο η δημιουργία

Η έγκριση της Holland Hydrogen I σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτό το ταξίδι όχι μόνο για την Ολλανδία, όπως και παγκοσμίως, δήλωσε η Shell ανακοινώνοντας την απόφασή της να προχωρήσει στο έργο.
Η εταιρεία λέει ότι κατέχει και λειτουργεί περίπου το 10% της παγκόσμιας δυναμικότητας εγκατεστημένων ηλεκτρόλυσης υδρογόνου, συμπεριλαμβανομένης μιας ηλεκτρολύσεως 20 MW στην Κίνα που παράγει περίπου 3.000 τόνους υδρογόνου ετησίως και ενός ηλεκτρολύτη με μεμβράνη ανταλλαγής πρωτονίων 10 MW στη Γερμανία που μπορεί να παράγει 1.300 τόνους. υδρογόνου το χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης