Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Γερμανία: Εγκρίθηκε το mega πακέτο ΑΠΕ – Επιστροφή άνθρακα μέχρι… το 2024

Γερμανία: Εγκρίθηκε το mega πακέτο ΑΠΕ – Επιστροφή άνθρακα μέχρι… το 2024
Στο επίκεντρο η προάσπιση της ενεργειακής ασφάλειας

Σε μια προσπάθεια να μειώσει την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και να επιτύχει τους κλιματικούς στόχους, η Γερμανία μόλις ενέκρινε αυτό που θεωρείται ως η μεγαλύτερη επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ιστορία της χώρας, με το νομικό πακέτο να περνά από το κοινοβούλιο (Bundestag) σήμερα (8/7).

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα τεθεί στο επίκεντρο, καθώς υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Παράλληλα, επιστρατεύεται και ο άνθρακας, όντας αντίβαρο στην μεγάλη αβεβαιότητα που θα σκορπίσει ενδεχόμενη πλήρης διακοπή της προμήθειας φυσικού αερίου.

Τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου στις ΑΠΕ

Νέος στόχος 80% ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030

Διπλασιασμός της χερσαίας δυναμικότητας αιολικής ενέργειας της Γερμανίας σε 115 GW έως το 2030, 10 GW θα προστίθενται ετησίως από το 2025

Σχεδόν τριπλασιάζεται η ηλιακή ενέργεια στα 215 GW έως το 2030, 22 GW θα προστίθενται ετησίως από το 2026

Επέκταση της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε 30 GW έως το 2030, 40 GW έως το 2035 και 70 GW έως το 2045

Θα ελαχιστοποιηθεί η γραφειοκρατική διαδικασία για την αδειοδότηση και την κατασκευή των υποδομών.

Περισσότερος χώρος για εγκαταστάσεις ηλιακής και αιολικής ενέργειας

Πράσινο υδρογόνο: Το 2023 θα δημοπρατηθούν 800 MW και θα ακολουθήσουν 200 MW ετησίως μέχρι το 2026

Μετά την έξοδο από τον άνθρακα, η χρηματοδότηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βασίζεται στην αγορά

Τα δεδομένα των στόχων

Σημειώνεται ότι ο στόχος για 100% ΑΠΕ στο ηλεκτρικό δίκτυο μέχρι το 2035 δεν έλαβε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η επίτευξη του 80% έως το 2030 θέτει τη Γερμανία σε καλό δρόμο για 100% καθαρή ηλεκτρική ενέργεια έως το 2035. Την περασμένη εβδομάδα, η G7 υπό τη γερμανική προεδρία δεσμεύτηκε να απελευθερώσει τους τομείς της ενέργειας από άνθρακα έως το 2035.

Οι επιδόσεις του 2022

Τους πρώτους έξι μήνες του 2022, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρείχαν σχεδόν το ήμισυ (49%) της ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας. Οι ΜΚΟ έχουν γενικά καλωσορίσει τις προοπτικές της αιολικής και ηλικιακής ενέργειας, αφού θα αποτελέσουν την ραχοκοκαλιά του σχεδίου των ΑΠΕ.

Αυτό γιατί υπάρχει αντίθεση στη χρηματοδότηση μονάδων βιομάζας δεδομένων των σχετικών εκπομπών και επιπτώσεων στη βιοποικιλότητα.

Προετοιμασία βραχυπρόθεσμης διάρκειας

Το κοινοβούλιο θα εγκρίνει επίσης αυτήν την εβδομάδα έναν νόμο για την προσωρινή αντικατάσταση των αποθεμάτων φυσικού αερίου με υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (δηλαδή άνθρακα) για περιορισμένη περίοδο έως τις 31 Μαρτίου 2024.

Το σενάριο της πλήρους διακοπής προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που εξακολουθεί να καλύπτει το 35% της κατανάλωσης ενέργειας. Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα εμμείνει στο σχέδιό της για επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα έως το 2030. Η σημερινή ώθηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια προσπάθεια να αναπληρώσει τις χαμένες δεκαετίες για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και να ανεξαρτητοποιηθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Τέλος, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα της Γερμανίας, Robert Habeck, πρόκειται για το μεγαλύτερο ενεργειακό πακέτο των τελευταίων ετών στη Γερμανία. «Οδηγούμε τη χώρα σε ένα ασφαλές μέλλον όσον αφορά την ενεργειακή πολιτική. Αν είχαμε προωθήσει αυτά τα πακέτα νόμου για την ενέργεια πριν από δέκα χρόνια, θα ήμασταν σε πολύ διαφορετική θέση σήμερα» συμπλήρωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης