Ενέργεια

Gasunie: Η ολλανδική εταιρεία εξασφάλισε τα 7 από τα 8 bcm LNG που χρειάζεται

Gasunie: Η ολλανδική εταιρεία εξασφάλισε τα 7 από τα 8 bcm LNG που χρειάζεται
Η Gasunie αναμένει να αναθέσει την προμήθεια του υπολοίπου 1 bcm για τον τερματικό σταθμό, τους επόμενους μήνες.
Η ολλανδική εταιρεία φυσικού αερίου Gasunie εξασφάλισε 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ετησίως για να παραδοθεί στον νέο τερματικό σταθμό της στα βόρεια της Ολλανδίας.
Η τσεχική ενεργειακή εταιρεία CEZ a.s. και η Shell Western LNG έχουν υπογράψει από κοινού για την παροχή LNG στον τερματικό σταθμό, ο οποίος έχει χωρητικότητα 8 bcm και τον οποίο η Gasunie αποφάσισε να εγκαταστήσει νωρίτερα φέτος για να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από το ρωσικό αέριο.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Jozef Síkela χαιρέτισε τη συμφωνία.
«Το μερίδιο της χωρητικότητας του τερματικού σταθμού LNG θα επιτρέψει τη μείωση της εξάρτησης (της Τσεχικής Δημοκρατίας) από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία έως και κατά το ένα τρίτο και θα μας ενισχύσει σημαντικά στον ενεργειακό πόλεμο με τον (πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir) Putin», δήλωσε ο Síkela σε ανάρτησή του στο Twitter.

Η ετήσια κατανάλωση της Τσεχίας, περίπου 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), έχει τροφοδοτηθεί σχεδόν 100% από την Ρωσία μέχρι στιγμής.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Βιομηχανίας της Τσεχίας είπε ότι η πηγή του φυσικού αερίου για τον τερματικό σταθμό βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.
Η Gasunie βρίσκεται σε αναμονή και αναζήτηση για την προμήθεια του υπολοίπου 1 bcm για τον τερματικό σταθμό, τους επόμενους μήνες.

Ο νέος τερματικός σταθμός αποτελείται από δύο πλωτές μονάδες αποθήκευσης και επαναεριοποίησης, οι οποίες πρόκειται να φτάσουν στο Eemshaven στη βόρεια Ολλανδία μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Ο τερματικός σταθμός αναμένεται να παραμείνει σε λειτουργία για πέντε χρόνια και θα διπλασιάσει τη συνολική ποσότητα LNG που εισάγει η Ολλανδία, η οποία διαθέτει επίσης μεγάλη εγκατάσταση LNG στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης