Ενέργεια

Reuters: Μεγάλες απώλειες για τις δυτικές εταιρείες αν η Ρωσία κλείσει τον αγωγό του Καζακστάν

Reuters: Μεγάλες απώλειες για τις δυτικές εταιρείες αν η Ρωσία κλείσει τον αγωγό του Καζακστάν

Οι αγορές πετρελαίου θα μπορούσαν να χάσουν πάνω από το 1 % της προσφοράς

Οι δυτικές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες θα μειώσουν την παραγωγή και θα χάσουν δισεκατομμύρια δολάρια εάν η Ρωσία, όπως εκφράζεται φόβος, αναστείλει έναν αγωγό που είναι σχεδόν η μόνη οδός εξαγωγής πετρελαίου από το κλειστό Καζακστάν, σύμφωνα με traders και αναλυτές που επικαλείται το Reuters.

Το κλείσιμο του αγωγού CPC που μεταφέρει πετρέλαιο από το Καζακστάν στο ρωσικό τερματικό σταθμό εξαγωγών της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι του Novorossiisk θα "κλείσει" περισσότερο από το 1% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, επιδεινώνοντας την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση μετά από το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου τη δεκαετία του 1970.

Ο αγωγός, ο οποίος διασχίζει ρωσικό έδαφος και ανήκει σε κοινοπραξία δυτικών, ασιατικών, ρωσικών και καζακικών εταιρειών, βρίσκεται στο επίκεντρο από τότε που η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου εισέβαλε στην Ουκρανία.
Την περασμένη Τετάρτη, δικαστήριο στο Novorossiisk διέταξε την CPC να αναστείλει τις εργασίες για 30 ημέρες, επικαλούμενη ανησυχίες για τη διαχείριση πετρελαιοκηλίδων.

Ένα ρωσικό δικαστήριο ανέτρεψε τη Δευτέρα την απόφαση κατά της CPC και αντ' αυτού του επέβαλε πρόστιμο 200.000 ρούβλια (3.300 δολάρια).
Οι πηγές, ωστόσο, δήλωσαν ότι εξακολουθούν να θεωρούν πιθανή μεγάλη αναστάτωση. Ο συνιδιοκτήτης του αγωγού η Ρωσία λέει ότι όλες οι διακοπές οφείλονται σε τεχνικά ζητήματα.

Οι ζημιές από την καταιγίδα τον Μάρτιο έχουν ήδη διακόψει τις ροές μέσω της πετρελαϊκής αρτηρίας των 1,3 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), που διαχειρίζεται η Κοινοπραξία Αγωγών Κασπίας.

Μερίδια

Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων των Chevron, Exxon Mobil, Shell και Eni, εκτός από αρκετές ρωσικές και καζακικές εταιρείες έχουν μερίδια στο CPC. Δυτικές εταιρείες κατέχουν επίσης μερίδια σε κοιτάσματα πετρελαίου στο Καζακστάν.
Ο αγωγός CPC είναι η διαδρομή για όλες σχεδόν τις εξαγωγές πετρελαίου του Καζακστάν.

Σύμφωνα με το Reuters τρεις πηγές σε δυτικές εταιρείες πετρελαίου που δραστηριοποιούνται στο Καζακστάν, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσαν ότι αναμένουν παρατεταμένη αναστολή του αγωγού CPC.

Trader σε μεγάλη δυτική εταιρεία εκτιμά ότι μια τέτοια διακοπή θα είχε ως αποτέλεσμα μείωση 50 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου ετησίως (1 εκατομμύριο bpd) επειδή το Καζακστάν έχει περιορισμένες εναλλακτικές διαδρομές εξαγωγής.

Πολλές δυτικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει από τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία, με τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να είναι από τις πρώτες που έφυγαν τις ημέρες μετά την έναρξη της σύγκρουσης. Οι δυτικές κυρώσεις έχουν διαταράξει τις ρωσικές εξαγωγές και ανέβασαν τις τιμές της ενέργειας.
Σε απάντηση, η Ρωσία προχώρησε στην κατάσχεση των έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin 1 και 2, όπου η Shell και η Exxon έχουν μερίδια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της αγοράς το Sakhalin ήταν "ένα σαφές σημάδι των πραγμάτων που θα ακολουθήσουν για το CPC".

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν στα υψηλότερα επίπεδά τους από τα ρεκόρ του 2008.
Έκτοτε μειώθηκαν σε λίγο πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι καθώς η αγορά αναμένει ότι η οικονομική αδυναμία θα μειώσει τη ζήτηση, αν και οι πωλήσεις έχουν περιοριστεί από ανησυχίες για περιορισμένες προμήθειες που θα επιδεινωθούν από τη μείωση της παραγωγής CPC.

«Η απώλεια ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα σε ένα ήδη στενό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε ένα άλυτο πρόβλημα για την αγορά πετρελαίου», δήλωσε η Amrita Sen από την Energy Aspects στο Λονδίνο.

Οι αναλυτές της JP Morgan προέβλεψαν την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν στο ιστορικό υψηλό των 190 δολαρίων ανά βαρέλι εάν η συνδυασμένη παραγωγή 3 εκατομμυρίων bpd από τη Ρωσία και το Καζακστάν πληγεί από κυρώσεις.

Παραγωγή

Το Καζακστάν παράγει περίπου 1,6 εκατομμύρια bpd πετρελαίου και εξάγει περίπου το 80% αυτού του όγκου, κυρίως μέσω του CPC.
Από το υπόλοιπο, το 15% φεύγει από τη χώρα επίσης μέσω Ρωσίας και περίπου το 5% πηγαίνει στην Κίνα και σε διάφορους προορισμούς μέσω σιδηροδρόμου και της Κασπίας Θάλασσας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας του Καζακστάν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του Καζακστάν Kassym-Jomart Tokayev είπε στην κυβέρνησή του θα διαφοροποιήσει τις διαδρομές προμήθειας πετρελαίου.

Αλλά αυτό θα πάρει χρόνο, επεσήμανε η Camille Chautard, αναλυτής της αξιολόγησης Moody’s.

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου έχουν μελετήσει τη βιωσιμότητα εναλλακτικών δρομολογίων τους τελευταίους μήνες, ανέφεραν οι πηγές του Reuters, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών προς την Κίνα και των αποστολών μέσω της Κασπίας προς το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.
Ο αγωγός προς την Κίνα μπορεί να πάρει πετρέλαιο από το ανατολικό και το κεντρικό Καζακστάν, αλλά τα περισσότερα από τα μεγάλα κοιτάσματα βρίσκονται στη Δύση.

Στην Κασπία Θάλασσα, οι εξαγωγείς αντιμετωπίζουν ελλείψεις δεξαμενόπλοιων και έχουν μικρή ικανότητα να μεταφέρουν περισσότερο πετρέλαιο.

Εκτεθειμένη η Chevron

Η Chevron θα ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε οποιοδήποτε κλείσιμο αγωγών, επειδή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή του Καζακστάν με περίπου 380.000 bpd, ή περισσότερο από το 12% της συνολικής παραγωγής της.
Οι πρόσφατες προσωρινές διακοπές δεν θα πρέπει να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας, αλλά μια ενδεχόμενη "παρατεταμένη διακοπή θα ήταν πολύ σημαντική για τον όγκο παραγωγής της Chevron", δήλωσε η Elena Nadtotchi από την Moody's.
Εάν οι επενδύσεις της Chevron στο Καζακστάν απομειωθούν ή χαθούν, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης, συμπλήρωσε.
Ένα μακροπρόθεσμο κλείσιμο θα απειλούσε επίσης τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης της Chevron. Η αμερικανική εταιρεία σχεδίαζε να αυξήσει την παραγωγή κατά 40% στο μεγαλύτερο κοίτασμα Tengiz του Καζακστάν σε περίπου 1 εκατομμύριο bpd.

Οι αναλυτές της Credit Suisse εκτιμούν ότι η Chevron, η οποία ελέγχει το 50% της Tengiz, θα είχε δει τις ελεύθερες ταμειακές ροές να αυξάνονται στα 3,0-3,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024 μετά την επέκταση και στα 4,0-4,5 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, με βάση τις τιμές του πετρελαίου των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

Τον Μάιο, η Chevron επισήμανε τον κίνδυνο κυρώσεων για την παραγωγή της, αλλά ανέφερε ότι τα μέτρα δεν είχαν ακόμη ουσιαστικό αντίκτυπο.

Η Exxon είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος παραγωγός στο Καζακστάν με παραγωγή 213.000 bpd πετρελαίου και 234 εκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου. Ακολουθεί η Eni με περίπου 145.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα, η Shell με περίπου 100.000 boed και η TotalEnergies με περίπου 80.000 βαρέλια το 2021.

www.wordenergynews.gr






Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης