Τελευταία Νέα
Απόψεις

H Γερμανία, το κλειδί της ενεργειακής κρίσης - Του Π.Μπουσμπουρέλη

H Γερμανία, το κλειδί της ενεργειακής κρίσης - Του Π.Μπουσμπουρέλη
Το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης μεγεθύνεται με κλιμακούμενες συνέπειες
Πριν από κάποιους μήνες κάποιοι επιχείρησαν να μας πουν ότι η Ευρώπη ξύπνησε.
Το ξεκίνημα του πολέμου βρήκε την Ευρώπη να αντιδρά αναμενόμενα απέναντι στην ρώσικη εισβολή και στα πλαίσια της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Η μεγάλη εικόνα είναι αυτή, η ενεργειακή όμως πραγματικότητα που έφθασε να αντιμετωπίσει είναι άλλη.

Για αυτό και τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα σε σχέση με την περίφημη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο και θα έχουν οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις.
Οι Γερμανοί έσπασαν τις κυρώσεις για να μεταφέρουν την επισκευασμένη τουρμπίνα του Nord Stream 1, ώστε να υπάρχουν τώρα ελπίδες για την επανάκαμψη των ροών του φυσικού αερίου μετά την σύντομη περίοδο της συντήρησης.
Οι Γερμανοί κοντραρίστηκαν ευθέως με τον Ζελένσκι και μάλιστα είδαν και τον πρέσβη του να ανακαλείται στο Κίεβο.

Η στάση των Γερμανών για την συνέχεια θα είναι κομβική. Γιατί αποτελούν την μεγαλύτερη και ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης και γιατί παράλληλα έχουν και πολύ σοβαρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης ενεργειακής τροφοδοσίας από την Ρωσία. Πόσο μακριά μπορεί να πάει για τον πυρήνα του γερμανικού επιχειρείν ή ακόμα και για την γερμανική κοινωνία αυτή η δοκιμασία, αυτό θα το δούμε τώρα. Η πορεία προς την καθαρή ενέργεια και το μεγάλο πακέτο που ενέκρινε η βουλή τους είναι ο στόχος αλλά βραχυπρόθεσμα πρέπει να αναζητηθούν αποτελεσματικές λύσεις.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο είναι πολύ μεγάλη και συγχρόνως είναι μια ενεργειακή οικονομία χωρίς τις υποδομές, που απαιτούνται για εναλλακτικό ανεφοδιασμό πέραν του αερίου αγωγών. Μια Γερμανία, που αν βυθιστεί σε ύφεση θα πάρει μαζί της και όλη την Ευρώπη και για τον λόγο αυτό οι κινήσεις της σηκώνουν πολλή κουβέντα.
Υπάρχει πολύς κόσμος που θεωρεί ότι ο πόλεμος που διεξάγεται οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο και θα πρέπει να εκτονωθεί και να σταματήσει.
Αυτό όμως δεν είναι εύκολο με τα τρέχοντα δεδομένα, με αποτέλεσμα αναλυτές να βλέπουν αυτόν τον φαύλο κύκλο, που θα επιβαρύνει με ενεργειακό κόστος τις οικονομίες της Ευρώπης, δυσκολεύοντας παράλληλα την διαδρομή τους προς την πράσινη μετάβαση.

Από πολιτικής πλευράς, το ρίσκο για Ευρωπαίους ηγέτες ανεβαίνει, όσο περνά ο χρόνος , καθώς το κόστος του πολέμου φέρνει πληθωρισμό που είναι βαρύ τίμημα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το τι θα γίνει, αν θα οδηγήσει, σημερινούς ηγέτες να χάσουν τις καρέκλες τους, αυτό μένει να το δούμε! Η Ευρώπη θα αναζητήσει λύσεις και ας περιμένουμε να δούμε ποια θα είναι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν τις 20 του μήνα. Σίγουρα για κανέναν δεν θα είναι εύκολο να δει τις τιμές των TTF να περνούν πάνω από τα 200 ευρώ/MWh και βέβαια και ίσως να μην έχει αποτιμηθεί το κόστος της σημερινής πολιτικής από τους Ευρωπάιους ηγέτες.

Το ερώτημα επίσης είναι τι θα κάνει και ο Πούτιν. Θα αντέξει χωρίς την Ευρώπη, όπου έχει χάσει σημαντικό έδαφος; Θα επιδιώξει  να μπει στο τραπέζι η κατάργηση των κυρώσεων και αν ναι πότε; Ο ρόλος που καλείται να παίξει η  Ευρώπη είναι εξαιρετικά σύνθετος, όμως αν δεν φροντίσει την ίδια την Ευρώπη, τότε το λεγόμενο social unrest θα αρχίσει να αποτελεί καθημερινό φαινόμενο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης