Ενέργεια

Ρωσία: Μέσω Γεωργίας οι εξαγωγές LPG στη Βουλγαρία

Ρωσία: Μέσω Γεωργίας οι εξαγωγές LPG στη Βουλγαρία

Αυτό το μήνα περίπου 3.000 τόνοι υγραερίου από το Σουργκούτ θα μεταφερθούν σιδηροδρομικώς στο Πότι της Γεωργίας και στη συνέχεια μέσω θαλάσσιου πορθμείου στη Βάρνα της Βουλγαρίας

 

Ρώσοι εξαγωγείς θα αρχίσουν να στέλνουν προμήθειες υγροποιημένου πετρελαίου (LPG) στη Βουλγαρία μέσω του λιμανιού Πότι της Γεωργίας στη Μαύρη Θάλασσα τον Ιούλιο καθώς οι παραδοσιακοί δρόμοι εξαγωγών παραμένουν κλειστοί, σύμφωνα με traders και στατιστικά στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Η Ρωσία σταμάτησε να προμηθεύει υγραέριο την Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η έστειλε στρατεύματα στη χώρα και σταμάτησε επίσης τη σιδηροδρομική διαμετακόμιση LPG προς τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Μολδαβία μέσω Ουκρανίας, υποχρεώνοντας τους εξαγωγείς να αναζητήσουν νέα διαδρομές.

Η Φινλανδία, μια άλλη μεγάλη εξαγωγική οδός για το υγραέριο της Ρωσίας, έχει μειώσει απότομα τις αγορές, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Πέρυσι η Ρωσία εξήγαγε το 25% του υγραερίου της στην Ουκρανία και τη Φινλανδία.

Αυτό το μήνα περίπου 3.000 τόνοι υγραερίου από το Σουργκούτ θα μεταφερθούν σιδηροδρομικώς στο Πότι της Γεωργίας και στη συνέχεια μέσω θαλάσσιου πορθμείου στη Βάρνα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με τα σιδηροδρομικά στοιχεία της Refinitiv Eikon. Η Gazprom και η Surgutneftegaz προμηθεύουν το LPG τους από το Surgut.
«Οι προμήθειες υγραερίου μέσω Πότι εξετάζονται λόγω περιορισμένων ευκαιριών πωλήσεων μέσω άλλων κύριων εξαγωγικών οδών», ανέφερε πηγή του κλάδου.

Παραγωγή και κατανάλωση

Η Βουλγαρία καταναλώνει περίπου 30.000-35.000 τόνους υγραερίου το μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία των trader. Παράγει η ίδια περίπου 10.000 τόνους υγραερίου μηνιαίως και εισάγει το υπόλοιπο από τη Ρουμανία και τη Ρωσία.

Οι περιορισμένες δυνατότητες εξαγωγής είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των ρωσικών αποστολών υγραερίου στο εξωτερικό στους 250.000 τόνους τον Μάιο από περίπου 370.000 τόνους μηνιαίως στις αρχές του 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Οι σιδηροδρομικές αποστολές υγραερίου από το Σουργκούτ μέσω του Πότι της Γεωργίας στη Βουλγαρία είναι περίπου 50% υψηλότερες από τις προμήθειες στην ΕΕ μέσω Ουκρανίας, με τη σιδηροδρομική διαδρομή από το Σουργκούτ προς το Πότι να κοστίζει περίπου 260-280 δολάρια ανά τόνο και τη γραμμή πορθμείων μεταξύ Πότι και Βάρνας 130-150 δολάρια ανά τόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των traders.

Ωστόσο, οι προμήθειες που αποστέλλονται μέσω της διαδρομής εξακολουθούν είναι κερδοφόρες σε σύγκριση με τις εγχώριες πωλήσεις λόγω της πτώσης των τιμών του υγραερίου στη Ρωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης