Ενέργεια

Οι καταναλωτές πρέπει να βοηθήσουν στη διάσωση της Uniper λένε οι μέτοχοι

Οι καταναλωτές πρέπει να βοηθήσουν στη διάσωση της Uniper λένε οι μέτοχοι

Οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν να περιορίσουν την ζήτηση φυσικού αερίου μέσω της εξοικονόμησης

 

Οι καταναλωτές πρέπει να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της γερμανικής εταιρείας κοινής ωφέλειας Uniper θύμα της ευρωπαϊκής κρίσης των τιμών του φυσικού αερίου, δήλωσαν την Τετάρτη μέτοχοι και διαχειριστές κεφαλαίων σύμφωνα με το Reuters.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, την περασμένη εβδομάδα ζήτησε από το Βερολίνο πρόγραμμα διάσωσης, προειδοποιώντας ότι οι απώλειες λόγω της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της πτώσης των εξαγωγών από τον κύριο προμηθευτή της, τη Ρωσία, μπορεί να ανέλθουν σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος.

Ο Thomas Hechtfischer της συμβουλευτικής ομάδας μετόχων DSW είπε ότι τις τεράστιες απώλειες πρέπει να επωμιστούν μια ευρεία ομάδα ενδιαφερομένων στην κατάσταση.
"Αυτό (η κατανομή του κόστους) περιλαμβάνει ότι μέρη του υψηλότερου κόστους μετακυλίονται στους πελάτες φυσικού αερίου", είπε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θέλει να συνεισφέρει περισσότερο ο βασικός μέτοχος της Uniper, η φινλανδική κρατική ενεργειακή εταιρεία Forum η οποία κατέχει μερίδιο 78%.

Η διαμάχη έχει φουντώσει για τα ποσά και για την πρόταση της Fortum να διαλύσει την εταιρεία.


Κρατική βοήθεια

Ο Hechtfischer θεωρεί απίθανη τη συμμετοχή του γερμανικού κράτους - που ζητήθηκε από τους επικεφαλής της Uniper για να αποφευχθεί η κατάρρευση και να προστατευθεί η αξιολόγηση της εταιρείας - επειδή τα περιουσιακά στοιχεία της Uniper περιλαμβάνουν πολιτικά αμφιλεγόμενους ρωσικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας από άνθρακα και σουηδικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ο Thomas Deser, ανώτερος διαχειριστής κεφαλαίων στην Union Investment, μεγάλος μέτοχος σε διάφορες ενεργειακές εταιρείες, υποστήριξε επίσης την ιδέα να προωθήσουν στους καταναλωτές την ανάγκη να επωμιστούν περισσότερο το βάρος της έκρηξης της τιμής του φυσικού αερίου και τις διασώσεις των εταιρειών.
«Η κυβέρνηση αποφεύγει να πει στους καταναλωτές φυσικού αερίου πού έχουν φτάσει οι τιμές και πού εξακολουθούν να κατευθύνονται», είπε.
Μόλις το κόστος βοήθειας των εταιρειών και οι υπέρογκες τιμές χονδρικής φτάσουν στους τελικούς πελάτες, θα δοθεί κίνητρο για χρήσιμη εξοικονόμηση ενέργειας, είπε ο Deser.

Η ολλανδική παράδοση φυσικού αερίου κοστίζει επί του παρόντος 181 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), υπερδιπλάσια από την τιμή μόλις πριν από έναν μήνα.
Οι μετοχές της Uniper έχουν υποχωρήσει 17% την περασμένη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης