Ενέργεια

Επίσκεψη Biden στη Σαουδική Αραβία με «άρωμα» πετρελαίου και ενέργειας

Επίσκεψη Biden στη Σαουδική Αραβία με «άρωμα» πετρελαίου και ενέργειας
Οι ΗΠΑ επιθυμούν η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στον ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων

Τη Σαουδική Αραβία επισκέπτεται σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, με τις συναντήσεις να έχουν επίκεντρο την ενεργειακή κρίση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη συνεργασία στον τομέα ασφαλείας ΕE, σύμφωνα με το Reuters.

Η αιτία της επίσκεψης

Η ενεργειακή κρίση και οι ανησυχίες για την ασφάλεια ώθησαν τον Αμερικανό πρόεδρο και τους συμβούλους του να αποφασίσουν να μην απομονώσουν το βασίλειο, τη μεγαλύτερη εξαγωγό πετρελαίου στον κόσμο και περιφερειακή δύναμη η οποία ενισχύει τους δεσμούς της με την Κίνα και τη Ρωσία, κυρίως σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ θεωρείται ότι αποδεσμεύεται από την περιοχή.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν η Σαουδική Αραβία και οι εταίροι της στον ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου με στόχο να μειώσουν τις τιμές των καυσίμων και κατά συνέπεια τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που έχει φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

«Δεν σώζεται με το πλαφόν στο πετρέλαιο το πρόβλημα»

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση της υπουργού Οικονομικών της Ινδονησίας, Sri Mulyani Indrawati, στο CNBC σχετικά με το πετρέλαιο. «Το ανώτατο όριο των τιμών του ρωσικού πετρελαίου δεν θα λύσει τα ενεργειακά προβλήματα του κόσμου. Οι τιμές είναι υψηλές επειδή η ζήτηση ξεπερνά την προσφορά, η οποία έχει διαταραχθεί, και ένα ανώτατο όριο τιμών δεν θα το λύσει αυτό.

Το να βάλουμε ανώτατο όριο σίγουρα δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα, γιατί αφορά την ποσότητα που δεν είναι επαρκής, σε σύγκριση με τη ζήτηση που υπάρχει» τόνισε.Παράλληλα, σημείωσε ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος, αφού ΗΠΑ και κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να βρουν λύση στην αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.

Η στάση των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της G-7 εξετάζουν ένα ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να περιορίσουν το κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, οι αναλυτές αμφισβήτησαν εάν ένα τέτοιο σχέδιο θα λειτουργούσε, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει να μην πουλήσει στην τιμή που ορίζουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους. Επιπλέον, χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που εξαγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία, ενδέχεται να μην συμφωνήσουν με το ανώτατο όριο τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης