Ενέργεια

Σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια στοχεύει η παραγωγή LNG στις ΗΠΑ

Σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια στοχεύει η παραγωγή LNG στις ΗΠΑ
Η Ευρώπη έχει εκτοπίσει την Ασία ως τον κορυφαίο προορισμό για το LNG των ΗΠΑ λαμβάνοντας το 65% των συνολικών εξαγωγών

Η ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει εκτοξευθεί καθώς η ΕΕ προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μειώσει την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου κατά σχεδόν δύο τρίτα πριν από το τέλος του 2022, ενώ η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία έχουν δεσμευτεί να καταργήσουν οριστικά τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.
Ως αποτέλεσμα... η Ευρώπη έχει εκτοπίσει την Ασία ως τον κορυφαίο προορισμό για το LNG των ΗΠΑ λαμβάνοντας το 65% των συνολικών εξαγωγών.

Το ΔΝΤ έχει προειδοποιήσει ότι περαιτέρω διαταραχές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να προκαλέσουν ύφεση

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Kristalina Georgieva υποστηριζει ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει υποβαθμίσει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές, με το Ταμείο να λέει ότι θα περιορίσει την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,6% το 2022 για τρίτη φορά φέτος με πιθανότητα ύφεσης το 2023.
Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι εισαγωγείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν ένα ασφάλιστρο για να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG.

Η ζήτηση για μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG έχει αυξηθεί απότομα το 2022

Οι προμηθευτές εκμεταλλεύονται την ισχυρή ζήτηση χάρη σε μια παγκόσμια προσπάθεια να μειώσουν τη ζήτηση για ρωσικές εισαγωγές σε πολύ υψηλότερα ποσοστά για τα νέα μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Σύμφωνα με έκθεση του Oil & Gas Journal, τα 10ετή συμβόλαια LNG τιμολογούνται επί του παρόντος σε ~75% υψηλότερα από τα επιτόκια του 2021, με περιορισμένες προμήθειες που αναμένεται να διατηρηθούν καθώς η Ευρώπη στοχεύει να ενισχύσει τις εισαγωγές LNG.

Η αστάθεια επισπεύδει τις συμφωνίες

Εν τω μεταξύ, οι ασταθείς τιμές spot και η επιδείνωση της προοπτικής προσφοράς έχουν οδηγήσει τους εισαγωγείς να διαπραγματευτούν γρήγορα μακροπρόθεσμες συμφωνίες προκειμένου να κλειδώσουν τις τιμές.
Πέρυσι, ο όγκος των μακροπρόθεσμων συμβάσεων LNG που υπογράφηκαν σε αγορές τελικών χρηστών ανέβηκε σε υψηλό 5ετίας και η δυναμική δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης το τρέχον έτος.
Ως ώρας, περισσότεροι από 10 εκατομμύρια τόνοι/έτος (tpy) LNG έχουν υπογραφεί σε τελικούς χρήστες της αγοράς, σύμφωνα με έκθεση της Wood Mackenzie.
Για παράδειγμα, η εταιρεία LNG Sempra Infrastructure με έδρα τη Λουιζιάνα, θυγατρική της Sempra Energy (NYSE: SRE) (BMV: SRE) που ανήκει κατά πλειοψηφία, υπέγραψε την έκτη μακροπρόθεσμη σύμβαση μέσα σε πέντε μήνες.

Η συμφωνία απαιτεί από την Cameron LNG της Sempra Infrastructure στο Hackberry να προμηθεύει 2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους LNG ετησίως στην Polish Oil & Gas Co.
Η Sempra Infrastructure σύναψε άλλη συμφωνία 2 εκατομμυρίων τόνων με την Πολωνία για την επερχόμενη εγκατάσταση LNG Port Arthur στο Port Arthur του Τέξας .
Τα περισσότερα νέα συμβόλαια προέρχονται από προμήθειες των ΗΠΑ και όλες αυτές οι συμβάσεις συνδέονται με τις τιμές της Βόρειας Αμερικής.
Εν τω μεταξύ, οι Κινέζοι αγοραστές συνεχίζουν να κυριαρχούν στην αγορά, υπογράφοντας φέτος συμφωνίες για περισσότερους από 8 εκατομμύρια τόνους LNG.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε δραματικό αντίκτυπο στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια LNG.

Πολλοί παραδοσιακοί αγοραστές LNG δεν θα προμηθεύονται φυσικό αέριο ή LNG ούτε θα ανανεώσουν ή θα υπογράψουν πρόσθετα συμβόλαια LNG με Ρώσους προμηθευτές.
Οι τιμές spot ήταν επίσης υψηλές και ασταθείς, ωθώντας πολλούς αγοραστές σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Επιπλέον, ορισμένοι αγοραστές επιστρέφουν σε μακροπρόθεσμες συμβάσεις για την προστασία της εθνικής ενεργειακής ασφάλειας", δήλωσε ο κύριος αναλυτής της Wood Mackenzie, Daniel Toleman.
Στην Ευρώπη, η γαλλική πολυεθνική εταιρεία Engie SA έχει υπογράψει για έως και 1,75 εκατομμύρια τόνους για 15 χρόνια από το έργο Rio Grande του NextDecade.

"Πρόσφατες συμφωνίες που συνδέονται με το Brownfield Henry Hub φημολογείται ότι έχουν τέλη διοδίων ρευστοποίησης κάτω από 2 δολάρια / MMbtu.
Αυτό ακολουθεί συμφωνίες που υπογράφηκαν πέρυσι και αναμένουμε υψηλότερες χρεώσεις χωρητικότητας στις συμφωνίες που συνδέονται με το Henry Hub και τελούν υπό διαπραγμάτευση.
Αυτό αντικατοπτρίζει δύο πράγματα:
Πρώτον, τα πιο προηγμένα έργα που μπορούν να παραδίδουν LNG στο χρονοδιάγραμμα 2025-2026 θα προσελκύσουν μεγαλύτερα ασφάλιστρα,
Δεύτερον, υψηλότερες χρεώσεις χωρητικότητας», όπως είπε ο Toleman.

Η ανταπόκριση των Αμερικανών στις πρόσθετες εξαγωγές

Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσθετες εξαγωγές LNG από τον τερματικό σταθμό LNG Golden Pass στο Τέξας και τον τερματικό σταθμό Magnolia LNG στη Λουιζιάνα, καθώς οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη.
Το έργο εξαγωγής LNG Golden Pass, των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκει από κοινού στην Exxon Mobil (NYSE:XOM) και την Qatar Petroleum, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024, ενώ το Magnolia LNG, που ανήκει στον Όμιλο Glenfarne, το 2026.
Οι δύο τερματικοί αναμένονται να παράγουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια cf/ημέρα φυσικού αερίου, αν και η Magnolia δεν έχει ακόμη συμβόλαια με πελάτες.

Προηγουμένως, οι Αμερικανοί κατασκευαστές LNG δεν ήταν διατεθειμένοι να κατασκευάσουν αυτοχρηματοδοτούμενες εγκαταστάσεις υγροποίησης που δεν είχαν εξασφαλισμένα μακροπρόθεσμα συμβόλαια από ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο, ο πόλεμος της Ουκρανίας έχει αποκαλύψει το μαλακό υπόβαθρο της Ευρώπης και η σκληρή πραγματικότητα την αναγκάζει να επανεξετάσει τις ενεργειακές της προμήθειες, με τις Γερμανία, Φινλανδία, Λετονία και Εσθονία να μεθοδεύουννέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης