Ενέργεια

Επέκταση της πιστωτικής γραμμής των 2 δισ. ευρώ επιδιώκει η Uniper

Επέκταση της πιστωτικής γραμμής των 2 δισ. ευρώ επιδιώκει η Uniper
Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Γερμανία και τη Φινλανδία

 

Ο γερμανικός όμιλος κοινής ωφελείας Uniper ζήτησε τη Δευτέρα να επεκτείνει το πιστωτικό του όριο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ με την κρατική τράπεζα KfW μετά την ανάληψη ολόκληρου του ποσού ως απάντηση στις ελλείψεις εφοδιασμού Ρωσικό αέριο.

Η Uniper είπε επίσης ότι πρότεινε την ενεργοποίηση ενός νομικού μηχανισμού που θα της επιτρέπει να μετακυλίει το αυξημένο κόστος προμηθειών στους πελάτες και το κράτος να αναλάβει "σχετικό μερίδιο" σε αυτό.
Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας έγινε αντικείμενο επειγουσών διαβουλεύσεων μεταξύ Γερμανίας και Φινλανδίας αφού ζήτησε από το Βερολίνο πρόγραμμα διάσωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων που προκαλούνται από τις εκτοξευόμενες τιμές.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση συνεργάζεται με την Uniper και τη φινλανδική μητρική της εταιρεία Fortum για να βρουν τρόπους να βοηθήσουν. Η κρατική Fortum κατέχει το 78% της Uniper. Σύμφωνα με την Uniper, δεν είναι ακόμη σαφές πότε μπορούν να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Επιβάρυνση

«Η Uniper πληρώνει επί του παρόντος το τίμημα για τις ελλείψεις εφοδιασμού στη γερμανική προμήθεια φυσικού αερίου λόγω των περιορισμένων παραδόσεων από τη Ρωσία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Klaus-Dieter Maubach.
«Μόνο εάν σταματήσουν οι περικοπές εφοδιασμού από τη Ρωσία ή εάν η γερμανική κυβέρνηση χρησιμοποιήσει τα μέσα του EnSiG θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε μια αλυσιδωτή αντίδραση στην αλυσίδα εφοδιασμού φυσικού αερίου και στο μέλλον».
Ο EnSiG, ή ο νόμος για την ενεργειακή ασφάλεια, παρέχει στην κυβέρνηση πρόσθετα εργαλεία για να βοηθήσει τις δύσκολες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι στραγγαλίζει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη με πλαστά προσχήματα ως εκδίκηση για τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνήθηκε ότι το έκανε και επεσήμανε ότι είναι ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας που τηρεί τα συμβόλαιά της.
Η Uniper είπε ότι δεν μπορεί να πει πόσο θα διαρκέσει η πιστωτική διευκόλυνση της KfW, προσθέτοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις της αγοράς.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης