Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 4% για το πετρέλαιο - Στα 106 δολ. το Brent, στα 101 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 4% για το πετρέλαιο - Στα 106 δολ. το Brent, στα 101 δολ. το αργό

Ανησυχία στην αγορά για την προμήθεια φυσικού αερίου

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο πάνω από 4% τη Δευτέρα, ενισχυμένες από τις αυξανόμενες ανησυχίες για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία και το χαμηλότερο δολάριο, αντισταθμίζοντας τους φόβους για τη ζήτηση που προκλήθηκαν από μια πιθανή ύφεση και τα lockdown στην Κίνα.

Περί τις 20:56 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 4,99%, στα 106,15 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει άνοδο 2,1% την Παρασκευή.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) ενισχυόταν 4,2%, στα 101,69 δολάρια μετά την άνοδο κατά 1,9% την προηγούμενη συνεδρίαση.

Η Gazprom κήρυξε ανωτέρα βία στις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη σύμφωνα με την επιστολή που είδε το Reuters, εντείνοντας πιθανώς την κρίση εφοδιασμού της ηπείρου.

«Το αργό πετρέλαιο Brent θα βρει υποστήριξη στο τέλος της εβδομάδας εάν η Ρωσία δεν αρχίσει την ροή του φυσικού αερίου στη Γερμανία μετά τη συντήρηση του Nord Stream 1», δήλωσε ο ανώτερος αναλυτής του OANDA, Τζέφρι Χάλεϊ.
Η επιστολή αφορούσε προμήθειες μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μια σημαντική οδό ανεφοδιασμού προς τη Γερμανία και πέρα ​​από αυτήν.

«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι σαφές εάν οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τη Γερμανία θα επαναληφθούν», δήλωσε ο ανώτερος οικονομολόγος ενέργειας της ABN Amro, Χανς βαν Κλιφ.

«Με τους ευρωπαίους ηγέτες να είναι αποφασισμένοι να αυξήσουν τις κυρώσεις προς το Κρεμλίνο, έχει αυξηθεί η πιθανότητα η ρωσική κυβέρνηση να ανακοινώσει το επόμενο βήμα για περαιτέρω περικοπή των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως αντίδραση».


Υποχώρησε το δολάριο

Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε από τα υψηλά πολλών ετών τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων από τον χρυσό έως το πετρέλαιο. Ένα ασθενέστερο δολάριο καθιστά τα εμπορεύματα σε δολάριο πιο προσιτά για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.

Τόσο το Brent όσο και το WTI κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους για περίπου ένα μήνα υπό τους φόβους μιας ύφεσης που θα έπληττε τη ζήτηση πετρελαίου.

Εν τω μεταξύ, οι μαζικές ασκήσεις δοκιμών COVID-19 συνεχίζονται σε μέρη της Κίνας αυτή την εβδομάδα, εγείροντας ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου από τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

Ωστόσο, οι προμήθειες παραμένουν περιορισμένες. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ταξίδι του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία απέτυχε να αποδώσει κάποια δέσμευση από τον κορυφαίο παραγωγό του ΟΠΕΚ για ενίσχυση της προσφοράς πετρελαίου.

Ο Μπάιντεν θέλει οι παραγωγοί πετρελαίου του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου και στη μείωση του πληθωρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης