Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τιμές χονδρικής και αγωγοί τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην κρίση - Πετάνε οι τιμές σε Γαλλία και Ιταλία

Τιμές χονδρικής και αγωγοί τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας στην κρίση - Πετάνε οι τιμές σε Γαλλία και Ιταλία

Ψύχραιμη η αγορά για την "ανωτέρα βία" της Gazprom

 

Μεταξύ των φθηνότερων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης συμπεριλαμβάνεται όλο το τελευταίο διάστημα η ελληνική αγορά ειδικά μετά την εφαρμογή του πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων παραγωγής.

Έτσι για σήμερα (19/7) η μέση χονδρική τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 297,22 ευρώ/MWh και είναι η τρίτη φθηνότερη, αφού στην Ισπανία και την Πορτογαλία που λειτουργούν με τον δικό τους μηχανισμό η τιμή διαμορφώθηκε στα 142,35 ευρώ/MWh, στην Πολωνία που είναι σταθερά φθηνή αγορά λόγω της ανθρακικής παραγωγής διαμορφώθηκε στα 227,66 ευρώ/MWh και ακολουθεί η αγορά της Βουλγαρίας που όλες τις τελευταίες ημέρες ευθυγραμμίζεται με την ελληνική στα 297,22 ευρώ/MWh.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιταλική αγορά με την οποία είναι επίσης διασυνδεδεμένη η ελληνική, είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη με 495,63 ευρώ/MWh. Το απόλυτο ρεκόρ σημειώνεται στην αγορά της Γαλλίας η οποία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και για λόγους ασφαλείας έχει περιορίσει την παραγωγή των πυρηνικών της εργοστασίων με την τιμή του ηλεκτρισμού να εκτοξεύεται για σήμερα στα 521,3 ευρώ/MWh.

Παράλληλα ήδη έχουν μειωθεί οι ρωσικές προμήθειες αερίου προς τις περισσότερες χώρες της ΕΕ (σε ορισμένες έχουν διακοπεί τελείως). Ωστόσο οι ροές ρωσικού αερίου από τον αγωγό TurkStream, μέσω του οποίου προμηθεύεται και η Ελλάδα το ρωσικό αέριο, παραμένουν σταθερές.
Επίσης  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στο Μπακού «έκλεισε» επιπλέον φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν για το … 2027 μέσω του αγωγού TAP που περνά από την Ελλάδα.

Ενεργειακό μίγμα

Σε επίπεδο μίγματος παραγωγής οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς καλύπτονται σήμερα σε ποσοστό 41,87% από ΑΠΕ, 33,23% από φυσικό αέριο, 11,63% από λιγνίτη και 6,03% από μεγάλα υδροηλεκτρικά. Σημαντικές είναι εξάλλου και οι εξαγωγές που φθάνουν το 18,27%.
Η έκρηξη της τιμής ηλεκτρισμού στις αγορές της Ευρώπης αποτυπώνει το κλίμα φόβου που επικρατεί για την πλήρη διακοπή της ροής φυσικού αερίου στις 21 Ιουλίου από τον Nord Stream 1, αλλά και τις αυξημένες ανάγκες λόγω του καύσωνα σε πολλές χώρες της κεντρικής Ευρώπης.

Πάντως η χρηματιστηριακή αγορά αερίου, όπως αποτυπώνεται καθημερινά στις διακυμάνσεις του συμβολαίου TTF, έδειξε να αντιδρά πολύ ψύχραιμα, όταν το Reuters μετέδωσε την είδηση ότι η Ρωσία επικαλέστηκε κατάσταση “ανωτέρας βίας” για τη μείωση των παραδόσεων αερίου σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.
Το συμβόλαιο TTF στο ολλανδικό hub έκλεισε στα 159,600 ευρώ/MWh (+0,021%). Άλλωστε το έγγραφο στο οποίο αναφερόταν το Reuters μιλούσε για διακοπή/μείωση παραδόσεων από τις 14 Ιουνίου, που αφορούσαν κυρίως τη διαδρομή μέσω του αγωγού Nord Stream 1, από τον οποίο ως γνωστόν οι παραδόσεις όντως μειώθηκαν πριν σταματήσουν εντελώς στις 11 Ιουλίου, όταν ο αγωγός έκλεισε για προγραμματισμένη τεχνική συντήρηση.


Για κρίση προετοιμάζεται η Ευρώπη

Ας σημειωθεί ότι η Gazprom στη δημοπρασία που έγινε χθες, δεν έκλεισε για τον Αύγουστο τράνζιτ δυναμικό μεταφοράς για εξαγωγές αερίου μέσω του αγωγού Γιαμάλ- Ευρώπης.
Όσο για την τουρμπίνα του αγωγού Nord Stream 1, αυτή εστάλη μεν αεροπορικώς στις 17 Ιουλίου από τον Καναδά στη Γερμανία αλλά θα χρειαστεί ακόμα αρκετές ημέρες για φθάσει στον προορισμό της στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya.

Γαλλία και Γερμανία πάντως έχουν δηλώσει δημοσίως ότι το πιο πιθανόν να συμβεί είναι να επαληθευτεί το χειρότερο σενάριο, δηλαδή η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου να παραμείνει κλειστή μετά τις 21 Ιουλίου, ενώ αύριο Τετάρτη 20 Ιουλίου η Ευρώπη αναμένεται να περάσει στο “Στάδιο 2” της κατάστασης αντιμετώπισης ενεργειακών κρίσεων και η Κομισιόν θα ανακοινώσει το πακέτο μείωσης της κατανάλωσης αερίου, προκειμένου να εξασφαλιστεί η όποια επάρκεια τον χειμώνα.

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι χωρίς το ρωσικό αέριο η Ευρώπη είναι αδύνατον να πετύχει το στόχο για πλήρωση σε ποσοστό 80% των αποθηκών αερίου ως την 1η Νοεμβρίου. Σήμερα το ποσοστό πλήρωσης των αποθηκών υπολογίζεται στο 62,5%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης