Ενέργεια

Η Gazprom ενημέρωσε και την RWE: Δύσκολη η επανεκκίνηση του Nord Stream μετά τις 21/7

Η Gazprom ενημέρωσε και την RWE: Δύσκολη η επανεκκίνηση του Nord Stream μετά τις 21/7
Η ρωσική Gazprom λέει στην Ευρώπη πως η διακοπή του φυσικού αερίου και πέρα από τις 21 Ιουλίου είναι πέρα ​​από τον έλεγχό της
Σχετικά Άρθρα
Η ρωσική Gazprom ενημερώνει την Ευρώπη πως η διακοπή του φυσικού αερίου μετά την 21η Ιουλίου είναι πέρα ​​και πάνω από τον έλεγχό της.
Η είδηση ​​έρχεται καθώς ο Nord Stream 1, ο βασικός αγωγός που παραδίδει ρωσικό αέριο στη Γερμανία και πέραν αυτής, υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση με σκοπό να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21/7.
Η επιστολή της 14ης Ιουλίου από την ρωσική κρατική εταιρία φυσικού αερίου ανέφερε ότι κήρυξε αναδρομικά "ανωτέρα βία" στις προμήθειες φυσικού αερίου που έχουν προγραμματιστεί από τις 14 Ιουνίου, λόγω «εξαιρετικών» συνθηκών, σύμφωνα με επιστολή που έφερε το Reuters στη δημοσιότητα, ενισχύοντας τους φόβους στην Ευρώπη, ότι η Μόσχα μπορεί να μην επανεκκινήσει τον αγωγό στο τέλος της περιόδου συντήρησης, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εντείνοντας μια ενεργειακή κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει την περιοχή σε βαθιά ύφεση, εντείνοντας έτσι, την οικονομική αντιπαράθεση με τη Δύση για την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η ρήτρα «force majeure»

Γνωστή ως ρήτρα «force majeure», η «ανωτέρα βία» είναι τυπική στις επιχειρηματικές συμβάσεις και ορίζει ακραίες περιστάσεις που απαλλάσσουν ένα μέρος από τις νομικές του υποχρεώσεις.
Η δήλωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Gazprom θα σταματήσει τις παραδόσεις, αλλά ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνη εάν δεν τηρήσει τους όρους της σύμβασης, χωρίς να δώσει νεότερη απάντηση σε ερώτηση σχολιασμο.
Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου μειώνονται μέσω μεγάλων οδών εδώ και μερικούς μήνες, μεταξύ άλλων μέσω Ουκρανίας και Λευκορωσίας, καθώς και μέσω του αγωγού Nord Stream 1 κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.
Πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του θέματος, διευκρίνισε ότι η ανωτέρα βία αφορούσε προμήθειες μέσω του Nord Stream 1.

Τεχνική ή πολιτική η ανωτέρα βία; - Η θέση των Uniper και RWE

"Αυτό ακούγεται σαν μια πρώτη υπόδειξη ότι η παροχή φυσικού αερίου μέσω NS1 πιθανόν να μην επαναληφθεί μετά το τέλος της 10ήμερης συντήρησης", δήλωσε ο Hans van Cleef, ανώτερος οικονομολόγος ενέργειας στην ABN Amro.
«Ανάλογα με το ποιες «έκτακτες» περιστάσεις έχουν κατά νου για να κηρυχθεί η ανωτέρα βία και εάν αυτά τα ζητήματα είναι τεχνικά ή πιο πολιτικά, θα μπορούσε να σημαίνει το επόμενο βήμα κλιμάκωσης μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης/Γερμανίας», πρόσθεσε.
Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, ήταν μεταξύ των πελατών που δήλωσαν ότι έλαβαν επιστολή και ότι απέρριψε επισήμως τον ισχυρισμό ως αδικαιολόγητο.
Η RWE, ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας και ένας άλλος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου, είπε επίσης ότι έλαβε ειδοποίηση ανωτέρας βίας.
«Παρακαλούμε κατανοήστε ότι δεν μπορούμε να σχολιάσουμε τις λεπτομέρειες ή να δώσουμε νομική άποψη», ανέφερε η εταιρεία.

Καθυστέρηση του αεριοστρόβιλου

Η Gazprom μείωσε τη χωρητικότητα του Nord Stream 1 στο 40% στις 14 Ιουνίου, ημερομηνία που η Gazprom είπε στην επιστολή προς τους αγοραστές θα ήταν η αρχή της ανωτέρας βίας.
Η Gazprom κατηγόρησε τις κυρώσεις για αυτή τη μείωση, επικαλούμενη την καθυστέρηση στην επιστροφή ενός αεριοστρόβιλου από συντήρηση στον Καναδά από τον προμηθευτή εξοπλισμού Siemens Energy.
Ο Καναδάς έστειλε τον στρόβιλο για τον αγωγό στη Γερμανία με αεροπλάνο στις 17 Ιουλίου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής, ανέφερε τη Δευτέρα η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.
Θα χρειαστούν άλλες πέντε έως επτά ημέρες για να φτάσει ο στρόβιλος στη Ρωσία, ανέφερε η έκθεση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με την επιμελητεία και τα τελωνεία.
Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες για το πού βρίσκεται ο στρόβιλος.

Προορισμένη για λειτουργία από τον Σεπτέμβρη

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι ήταν ένα ανταλλακτικό που προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον Σεπτέμβριο, πράγμα που σημαίνει ότι η απουσία του δεν θα μπορούσε να είναι ο πραγματικός λόγος για την πτώση των ροών αερίου πριν από τη συντήρηση.
Ο αυστριακός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, ωστόσο, δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 να επαναληφθούν όπως είχε προγραμματιστεί μετά τη διακοπή.
«Τα κίνητρα της Gazprom είναι αβέβαια, αλλά η δήλωση δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στο σημερινό τοπίο», δήλωσε ο Zongqiang Luo, αναλυτής αερίου στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα, σκοπεύει να σταματήσει τη χρήση ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά θέλει να συνεχιστούν οι προμήθειες προς το παρόν καθώς αναπτύσσει εναλλακτικές πηγές.

Το αέριο ως όπλο

«Η Ρωσία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να εργάζεται για να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
«Ο ενεργειακός καταναγκασμός της Ρωσίας άσκησε πίεση στις αγορές ενέργειας, αύξησε τις τιμές για τους καταναλωτές και απείλησε την παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια».
Για τη Μόσχα και για την Gazprom, οι ροές ενέργειας είναι μια ζωτική ροή εσόδων, καθώς οι κυρώσεις της Δύσης για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», έχουν επιβαρύνει τα ρωσικά οικονομικά.

Προετοιμασία για... «λουκέτο»

Το «λουκέτο» του Nord Stream 1 προαναγγέλλει η Κομισιόν, καθώς όπως προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, η… χρονική παράταση των εργασιών συντήρησης του αγωγού είναι το επικρατέστερο σενάριο.
Ο επίτροπος Johannes Hahn δήλωσε ότι η Κομισιόν δεν αναμένει ότι η τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 θα επανεκκινήσει στα τέλη της εβδομάδας.
«Εργαζόμαστε με βάση το σενάριο ότι ο αγωγός δεν θα επαναλειτουργήσει» δήλωσε ο Hahn στους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αγωγός έκλεισε την περασμένη εβδομάδα λόγω των ετήσιων εργασιών συντήρησης που έχει ανακοινωθεί ότι θα διαρκέσουν έως τις 21 Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι ο αγωγός θα επαναλειτουργήσει στις 22 Ιουλίου.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό δεν φαίνεται να συγκεντρώνει αρκετές πιθανότατες καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin, με πρόσχημα κάποιο τεχνικό πρόβλημα, όπως π.χ. η καθυστέρηση στην αποστολή της τουρμπίνας, θα κλείσει την κάνουλα του φυσικού αερίου, ως αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης