Ενέργεια

Birol (IEA): Με συντονισμό, αλληλεγγύη και δράση η Ευρώπη μπορεί να πετύχει 90% απόθεμα LNG

Birol (IEA): Με συντονισμό, αλληλεγγύη και δράση η Ευρώπη μπορεί να πετύχει 90% απόθεμα LNG
«Η επίτευξη αυτού του επιπέδου αποθήκευσης στο 90% εξακολουθεί να είναι δυνατή, αλλά η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να μετρήσει κάθε μέρα που απομένει», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.

Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσαν να φτάσουν το 90% πριν από αυτό το χειμώνα εν μέσω μειωμένων ρωσικών προμηθειών, αν και η πλήρης αποκοπή από τη Ρωσία θα απαιτήσει «ψύχραιμη ηγεσία, προσεκτικό συντονισμό και ισχυρό βαθμό αλληλεγγύης», ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Η Ευρώπη πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικό αέριο – αρκετό για να γεμίσει περίπου 130 δεξαμενόπλοια LNG – τους επόμενους τρεις μήνες, ανέφερε τη Δευτέρα η υπηρεσία που εδρεύει στο Παρίσι.

Δράση... χθες!  - Τα σενάρια

«Η επίτευξη αυτού του επιπέδου αποθήκευσης στο 90% εξακολουθεί να είναι δυνατή, αλλά η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα και να μετρήσει κάθε μέρα που απομένει», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Fatih Birol.
Η δήλωση έρχεται καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιεύσει ένα σχέδιο χειμερινής ετοιμότητας την Τετάρτη με συστάσεις για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.
Θέλει να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - περίπου τα δύο τρίτα - μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς οι σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας επιδεινώνονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κύριος αγωγός φυσικού αερίου της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο αγωγός Nord Stream 1 (55 bcm/έτος), είναι κλειστος για συντήρηση μέχρι την Πέμπτη.
Υπάρχουν αυξανόμενες εικασίες ότι μπορεί να μην επαναλειτουργήσει μετά από συντήρηση, ή θα λειτουργούσε με μειωμένη δυναμικότητα, αν συμβεί – θα μπορούσε να φτάσει μόλις στο 40% της χωρητικότητας πριν από το κλείσιμο.

Οι μειωμένες ροές από τη Ρωσία έχουν εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου και ανάγκασαν τη Uniper, μια μεγάλη εταιρεία κοινής ωφέλειας στη Γερμανία, να αναζητήσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ένα πακέτο διάσωσης.
Η γερμανική βιομηχανία, η οποία αντιπροσωπεύει πάνω από το ένα τρίτο της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Γερμανίας, ανησυχεί.

Λειτουργία σε καθεστώς αβεβαιότητας - Μέτρα

«Η Ευρώπη είναι πλέον αναγκασμένη να λειτουργεί σε μια συνεχή κατάσταση αβεβαιότητας σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια πλήρη διακοπή.
Κατά την άποψή μου, είναι πολύ καλύτερο να ληφθούν μέτρα τώρα για να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα παρά να αφήσουμε την ευημερία εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων και τις ευρωπαϊκές οικονομίες στο έλεος του καιρού ή, ακόμη χειρότερα, να δώσουμε περιττή πρόσθετη δύναμη στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής του IEA.

Ο ΔΟΕ προέτρεψε την ΕΕ να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα έχει επαρκές αέριο αυτόν τον χειμώνα, όπως η εισαγωγή πλατφορμών δημοπρασιών για να ωθήσουν τους χρήστες βιομηχανικού αερίου να μειώσουν τη ζήτηση και να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας.
Το τελευταίο μπορεί να γίνει με την προσωρινή αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα και πετρελαίου, επιταχύνοντας παράλληλα την ανάπτυξη πηγών χαμηλών εκπομπών άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όταν και όπου είναι δυνατόν, είπε.

Επίσης, προέτρεψε σε ενισχυμένο συντονισμό μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη και την εισαγωγή κινήτρων για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών με τον καθορισμό προτύπων ψύξης και ελέγχων.
Ο ΔΟΕ συνέστησε επίσης να εναρμονιστούν τα σχέδια έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρη την ΕΕ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Δύσκολος χειμώνας;

Η χειμερινή περίοδος θέρμανσης της Ευρώπης ξεκινά συνήθως την 1η Οκτωβρίου.
Εάν η Ρωσία επρόκειτο να διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η ΕΕ θα έπρεπε να έχει γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου σε πάνω από το 90% της χωρητικότητάς τους μέχρι τότε «για να ξεπεράσει τον επερχόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Birol του IEA.

«Και ακόμη και τότε, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει διακοπές στον εφοδιασμό στο τελευταίο μέρος της περιόδου θέρμανσης».
Η ΕΕ σκοπεύει ήδη να διασφαλίσει ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου θα είναι γεμάτες κατά 80% έως την 1η Νοεμβρίου, με τη Γερμανία να επιλέγει έως τότε το 90%.
Τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη παρατηρήθηκαν τελευταία φορά σε περίπου 64% πληρότητα.

«Εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου προτού η Ευρώπη φτάσει τα επίπεδα αποθήκευσης έως και 90%, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο σοβαρή και προκλητική», ανέφερε η IEA.
«Οι ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν για αυτήν την πιθανότητα τώρα για να αποφύγουν την πιθανή ζημιά που θα προέκυπτε από μια ασύνδετη και αποσταθεροποιητική απάντηση».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης