Ενέργεια

Reuters:Επιβολή στόχου έκτακτης ανάγκης για την μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου

Reuters:Επιβολή στόχου έκτακτης ανάγκης για την μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου

Η πρόταση επιτρέπει στην Επιτροπή να καταστήσει τον στόχο νομικά δεσμευτικό για τις χώρες, εάν η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη επιδεινωθεί

 

Την επιβολή στόχου στις χώρες της ΕΕ θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα και θα μπορούσε να καταστήσει τον στόχο νομικά δεσμευτικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης εφοδιασμού, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Οι Βρυξέλλες θα δημοσιεύσουν σχέδια την Τετάρτη για το πώς οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, καθώς προετοιμάζονται για πιθανές περαιτέρω περικοπές στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου και προσπαθούν να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου πριν από το χειμώνα.
Ένα προσχέδιο αυτού του σχεδίου, που ενημερώνει μια προηγούμενη έκδοση που αναφέρθηκε από το Reuters την περασμένη εβδομάδα, θα προτείνει έναν εθελοντικό στόχο για όλες τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου τους επόμενους οκτώ μήνες, από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο του 2023.

Δεσμευτικό

Η πρόταση θα επιτρέψει επίσης στην Επιτροπή να καταστήσει τον στόχο νομικά δεσμευτικό για τις χώρες, εάν η κατάσταση εφοδιασμού με φυσικό αέριο στην Ευρώπη επιδεινωθεί σε σημείο όπου είναι πιθανές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή εάν δύο χώρες ζητήσουν από την ΕΕ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την παροχή αερίου.
Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση.
Ο ακριβής αριθμός για τον στόχο μείωσης δεν προσδιορίστηκε στο προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει ξανά πριν από τη δημοσίευσή του. Ο στόχος θα σχεδιαστεί ως μείωση της χρήσης φυσικού αερίου σε σύγκριση με τον μέσο όρο μιας χώρας την περίοδο 2016-2021.

Ευάλωτη η Ευρώπη

"Η ΕΕ βρίσκεται τώρα σε μια ευάλωτη κατάσταση ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να προβλέψει τους κινδύνους και να ενισχύσει προληπτικά την ετοιμότητα για την ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο", ανέφερε το προσχέδιο.

Ένας εκπρόσωπος την Τρίτη είπε ότι η Επιτροπή βασίζει τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις χειμερινές προμήθειες φυσικού αερίου στην υπόθεση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει εντελώς τις παραδόσεις στην Ευρώπη.
Το προσχέδιο του εγγράφου ανέφερε ότι μια πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου, σε συνδυασμό με έναν κρύο χειμώνα, θα μπορούσε να μειώσει το μέσο ΑΕΠ της ΕΕ κατά 0,9-1,5% εάν οι χώρες δεν είχαν προετοιμαστεί εκ των προτέρων.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης