Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ευελιξία σε ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ , μείωση της κατανάλωσης σε βιομηχανίες περιέχει το προληπτικό σχέδιο της ΡΑΕ

Ευελιξία σε ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ , μείωση της κατανάλωσης σε βιομηχανίες περιέχει το προληπτικό σχέδιο της ΡΑΕ
Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που βγαίνει σήμερα σε διαβούλευση
Πρόσθετα μέτρα συμπεριέλαβε το προληπτικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης εφοδιασμού σε φυσικού αέριο από ενδεχόμενη πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών, που αναμένεται να βγάλει σήμερα σε δημόσια διαβούλευση η ΡΑΕ.

Υιοθετώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για περικοπές της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η ΡΑΕ έχει προβλέψει την κατά προτεραιότητα μείωσης της κατανάλωσης σε μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές που δεν πληρώνουν τέλος ασφάλειας εφοδιασμού φυσικού αερίου και στη συνέχεια σε μικρές βιομηχανίες και εμπορικούς καταναλωτές.

Στην πρώτη κατηγορία ανήκει ουσιαστικά η Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ELFE) και η Τσιμεντοβιομηχανία Tιταν. Η λίστα περιλαμβάνει και τη Motor Oil η οποία όμως λόγω υψηλών τιμών έχει σταματήσει να καταναλώνει φυσικό αέριο καλύπτοντας τις ανάγκες της με εναλλακτικά καύσιμα. Ως έσχατη λύση προβλέπεται και η περικοπή φορτίων σε προστατευόμενους καταναλωτές, δηλαδή νοικοκυριά.

Ευελιξία σε ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ

Στο προληπτικό σχέδιο δράσης προστέθηκε και η δυνατότητα του ΔΕΣΦΑ να τροποποιεί τον πρόγραμμα των slots (χρονοπαράθυρα) που κλείνουν οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα για τους επόμενους μήνες. Η πρόβλεψη θεωρήθηκε απαραίτητη προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στη ΔΕΠΑ να φέρει φορτία LNG εάν χρειαστεί χωρίς να δεσμευτεί νωρίτερα για καταναλώσεις, που μπορεί να μην χρησιμοποιηθούν, ενώ διαθέτει συμβόλαιο με τη Gazprom με ρήτρες take or pay. Παρέχεται επίσης ευελιξία στο ΔΕΣΦΑ να τροποποιεί εκτάκτως τις δυναμικότητες των σημείων εισόδων του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου ανάλογα με το πώς διαμορφώνονται οι παραδόσεις.

Η τελική μορφή του σχεδίου μετά τη διαβούλευση θα δώσει τη δυνατότητα εκτός από την τροποποίηση κάποιων μέτρων βάσει των προτάσεων των συμμετεχόντων και της ενσωμάτωσης πρόσθετων μέτρων που θα περιλαμβάνει το σχέδιο δράσης που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η ΕΕ. Ο βασικός κορμός του ελληνικού σχεδίου περιλαμβάνει διπλασιασμό της παραγωγής του λιγνίτη, την λειτουργία πέντε μονάδων φυσικού αερίου που έχουν τεχνική δυνατότητα με ντίζελ, την ενίσχυση της Ρεβυθούσας με μια ακόμη πλωτή αποθήκη (FSU) και την αποθήκευση 1,75 τεραβατώρων φυσικού αερίου σε αποθήκες τις Ιταλίας.

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο, αυτό της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου, καθώς απομένουν μόλις λίγα 24ωρά από την αποκαλυπτική των ρωσικών προθέσεων ημερομηνία της 21ης Ιουλίου σχετικά με την επαναλειτουργία ή μη του αγωγού Nord Sream 1,που λήγει το δεκαήμερο της προγραμματισμένης συντήρησης. Η ρωσική εταιρία ωστόσο σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο REUTERS πρόκειται να ανοίξει την στρόφιγγα του Nord Stream και να επαναφέρει τις ροές αερίου στα επίπεδα προ της 11ης Ιουλίου, εξέλιξη που διέψευσε τις προβλέψεις των ευρωπαίων αξιωματούχων. Νωρίτερα την Τρίτη, η Wall Street Journal ανέφερε, επικαλούμενη τον Ευρωπαίο επίτροπο για τον προϋπολογισμό, Γιοχάνες Χαν, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περίμενε ότι ο αγωγός θα επανεκκινήσει μετά τη συντήρηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης