Ενέργεια

BlackRock: Επιμένει παρά τις απώλειες στα ESG funds - Επιλέγει ενέργεια και commodities

tags :
BlackRock: Επιμένει παρά τις απώλειες στα ESG funds - Επιλέγει ενέργεια και commodities
Η BlackRock συνέστησε στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους  να επιμείνουν σε μετοχές υπυ κλάδου των commodities και της ενέργειας
Ένα κείμενο που εστάλη από την BlackRock Inc. σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους άνοιξε τη συζήτηση σχετικά με τη σπανιότητα των επενδύσεων που βασίζονται στην αξία των διαχειριστών κεφαλαίων ESG.
Οι περισσότεροι διαχειριστές μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων ESG έχουν γεμίσει τα χαρτοφυλάκια τους τα τελευταία χρόνια με μετοχές ανάπτυξης, όπως αυτές που υπάρχουν στον τομέα της τεχνολογίας.
Ακριβώς αυτός ο όμιλος, ωστόσο, έχει χτυπηθεί άσχημα φέτος, παρουσιάζοντας απώλειες που αγγίζουν το 30%.
Τώρα υπάρχει μια επανεξέταση σε όλη τη βιομηχανία και ένας από τους κύριους λόγους, όπως περιγράφεται σε εσωτερική επικοινωνία της BlackRock δείχνει μια αλλαγή προσανατολισμού προς μερίδια που έχουν ανερχόμενη αξία.

Ενέργεια, εμπορεύματα: καυτοί κλάδοι

Η εταιρεία συνέστησε στους χρηματοοικονομικούς συμβούλους να μειώσουν τις θέσεις τους στον τομέα της τεχνολογίας και περιουσιακών στοιχείων μικρής κεφαλαιοποίησης και να κλειδώσουν τα κέρδη από τις μετοχές σε commodities και ενέργεια μετά από τα «όμορφα ράλι» τιμών που κατέγραψαν οι δύο κλάδοι.

Ο μεγαλύτερος διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο ανέφερε επίσης την αγορά μεριδίων σε αμερικανικές υποδομές και μετοχές με επίκεντρο τα μερίσματα (οι οποίες τείνουν να τα πηγαίνουν καλά σε περιόδους «σφιχτών χρηματοοικονομικών συνθηκών»), την αύξηση των ομολόγων που προστατεύονται από τον πληθωρισμό και τη διατήρηση θέσεων σε μετοχές αναδυόμενων αγορών.

Η απόφαση επηρέασε δύο από τα μεγαλύτερα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια ESG προσανατολισμένα στην ανάπτυξη της εταιρείας, το iShares ESG Aware MSCI USA (ticker ESGU) και το iShares ESG Aware MSCI EM (ESGE), με τα δύο κεφάλαια να έχουν καθαρές εκροές τον Μάιο, σύμφωνα με αναλυτές της Morningstar Inc.
Η BlackRock αρνήθηκε να σχολιάσει συγκεκριμένα κεφάλαια στα χαρτοφυλάκια μοντέλων της, τα οποία χρησιμοποιούνται από δεκάδες επενδυτές για να αποφασίσουν για την διάθεση των χρημάτων σε μετοχές, ομόλογα και άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Η BlackRock έγραψε στο σημείωμά της ότι συνεχίζει να προτιμά τις αμερικανικές μετοχές για την «σχετικά ιστορική ανθεκτικότητά τους σε ένα ευρύ φάσμα οικονομικών σεναρίων».
Η εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη συνέστησε μια μέτρια μείωση των υπέρβαρων μετοχικών συμμετοχών για να μειωθεί η έκθεση σε κίνδυνο και να πλησιάσει πιο κοντά στο «ουδέτερο σε σχέση με το εμπόριο με τον τρόπο αξίας/ανάπτυξης».

Δεν απομακρύνεται η BlackRock από τα ESG

Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι η BlackRock, της οποίας ο Διευθύνων Σύμβουλος (παρά την τεράστια οικονομική υποστήριξη της εταιρείας για τη Big Oil) θέλει να τη διαφημίζει ως ηγέτη της ESG, υποχωρεί από τον ρόλο της ως κύριο προωθητή των ESG;
Ο Jon Hale, διευθυντής της έρευνας ESG για την Αμερική στην Morningstar Inc., είπε ότι ενώ τα σχόλια της BlackRock δεν εννοούν ότι απομακρύνεται από την προώθηση κεφαλαίων που διατίθενται στο εμπόριο ως περιβαλλοντικά, κοινωνικά και διακυβέρνησης - όπως το ESGU και ΕΣΓΕ.
Η πραγματικότητα είναι ότι τα περισσότερα μετοχικά κεφάλαια που επικεντρώνονται στο ESG στρέφονται προς την ανάπτυξη, είπε ο Hale.
Στον τομέα της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, η Morningstar κατηγοριοποιεί 30 κεφάλαια ESG ως μεγάλης ανάπτυξης και μόνο 17 ως μεγάλης αξίας.
Τα 30 funds ESG μεγάλης ανάπτυξης έχουν χάσει 25,7% μέχρι στιγμής φέτος από τις 15 Ιουλίου.

Αντίθετα, τα 17 funds ESG μεγάλης αξίας έχουν χάσει 14,1%.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων ESG προτιμούσαν ιστορικά να αγοράζουν μετοχές εταιρειών σε αναπτυσσόμενες βιομηχανίες όπως η τεχνολογία, επειδή τείνουν να έχουν λιγότερους σημαντικούς κινδύνους ESG, είπε ο Hale.
Στην πραγματικότητα, οι πέντε τομείς με τους περισσότερους κινδύνους ESG - ενέργεια, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βασικά υλικά, βασικά είδη καταναλωτών και υγειονομική περίθαλψη - σταθμίζονται περισσότερο σε κεφάλαια αξίας παρά σε κεφάλαια ανάπτυξης.

Η μέση στάθμιση του χαρτοφυλακίου μεγάλης αξίας σε αυτούς τους πέντε κλάδους είναι περίπου 44%, σε σύγκριση με 20% για τα κεφάλαια μεγάλης ανάπτυξης, είπε ο Hale.
Αντίθετα, τα κεφάλαια μεγάλης ανάπτυξης αφιερώνουν κατά μέσο όρο το 53% των περιουσιακών στοιχείων στους τρεις τομείς με το χαμηλότερο κίνδυνο ESG - ακίνητα, καταναλωτικά κυκλικά και ειδικά τεχνολογία. Τ

Τα κεφάλαια μεγάλης αξίας αφιερώνουν κατά μέσο όρο μόνο το 20% των περιουσιακών στοιχείων σε αυτούς τους τομείς.
"Ακόμη και με όλα αυτά τα δεδομένα, ένα είναι σημαντικό: ότι δεν υπάρχουν εγγενώς εταιρείες "ESG" ή "non-ESG"", είπε ο Hale.

Η χρήση των ESG αποτελεί σημάδι για τις εταιρείες ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι είναι σημαντικό για αυτές να αντιμετωπίσουν ζητήματα όπως η ενεργειακή απόδοση και οι περισσότερες εταιρείες δεν θέλουν να θεωρούνται ότι μένουν πίσω στα ESG, είπε ο Hale.

«Υπό το πρίσμα αυτό, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέρος για να ασκήσω το ESG από την αξία».
Σύμφωνα με τον Hale, εδώ είναι μερικά κεφάλαια ESG που πρέπει να λάβετε υπόψη για πιο ουδέτερη έκθεση ή έκθεση με γνώμονα την αξία:
• Για κεφάλαια ESG μεγάλου συνδυασμού με ουδέτερα, αλλά ελαφρώς κεκλιμένα προφίλ, το Boston Trust Walden Equity (WSEFX) ή το Northern US Quality ESG (NUESX).
• Για κεφάλαια ESG μεγάλου συνδυασμού με πιο ξεκάθαρες κλίσεις αξίας, το DFA US Sustainability Core (DFSIX) ή το Pax US Sustainable Economy (PXWGX).
• Για κεφάλαια ESG μεγάλης αξίας, ανατρέξτε στο Calvert US Large Cap Value Responsible Index (CFJIX) ή το Nuveen ESG Large-Cap Value ETF (NULV).

www.worldenergynews.gr

==

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης