Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Aποθήκευση: Σε επανυποβολή των φακέλων για τις άδειες έως τις 19 Οκτωβρίου καλεί η ΡΑΕ

Aποθήκευση: Σε επανυποβολή των φακέλων για τις άδειες έως τις 19 Οκτωβρίου καλεί η ΡΑΕ

 Ο συνολικός όγκος αδειών αποθήκευσης που είχαν χορηγηθεί από την ΡΑΕ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου έφταναν τις 181 και συνολικής ισχύος 14,3 GW

 

Από την αρχή καλούνται να προετοιμάσουν τους φακέλους των έργων που σχεδιάζουν οι ενδιαφερόμενοι να επενδύσουν στην αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.

Μετά την δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή για την επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ η ΡΑΕ που έχει εκδώσει ήδη περισσότερες από 180 άδειες για έργα αποθήκευσης καλεί σε επανυποβολή των φακέλων έως τις 19 Οκτωβρίου εφαρμόζοντας τις προβλέψεις του νέου νόμου.

Προβλέψεις με τις οποίες έχει διαφωνήσει ο πρόεδρος της Αρχής Θανάσης Δαγούμας μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου. Ο κ. Δαγούμας είχε δηλώσει ότι με τα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου θα δημιουργηθεί τεράστιος φόρτος εργασίας για τη ΡΑΕ επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον ήδη εξαιρετικά μεγάλο όγκο δουλειάς που έχει να διεκπεραιώσει η Αρχή.Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνολικός όγκος αδειών αποθήκευσης που είχαν χορηγηθεί από την ΡΑΕ στα τέλη του προηγούμενου χρόνου έφταναν τις 181 και συνολικής ισχύος 14,3 GW.

Επικαιροποίηση

Πάντως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή και έτσι η ΡΑΕ με πρόσφατη ανακοίνωση καλεί σε επικαιροποίηση των αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και των αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συνδυάζουν μονάδες Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης.

Συγκεκριμένα:

Α. Κάτοχοι αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να υποβάλουν εντός τριών (3) μηνών τα εξής έγγραφα:
Αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού αποθήκευσης, η οποία περιγράφει την τεχνική διαμόρφωση και τον κύριο εξοπλισμό του σταθμού, και παραθέτει:
την εγκατεστημένη ισχύ των κύριων συνιστωσών,
τη μέγιστη ισχύ έγχυσης και απορρόφησης,
την εγγυημένη χωρητικότητα,
την αρχική εγκατεστημένη χωρητικότητα των συστημάτων αποθήκευσης,
την ενδεχόμενη αναμενόμενη απώλεια χωρητικότητας κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σταθμού,
τον βαθμό και τη μέθοδο αναπλήρωσης αυτής,
τον βαθμό απόδοσης φόρτισης, εκφόρτισης και πλήρους κύκλου,
τον βαθμό αυτοεκφόρτισης
τις κύριες και βοηθητικές καταναλώσεις και
τις προβλεπόμενες αντικαταστάσεις κύριου εξοπλισμού, κατά τη διάρκεια ζωής του σταθμού

Β. Εκκρεμείς αιτήσεις αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ καλεί τους ενδιαφερόμενους επί των εκκρεμών αιτήσεων αδειών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, να υποβάλουν εντός τριών μηνών, το σύνολο των απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων για την έκδοση αντίστοιχων αδειών αποθήκευσης.

Γ. Κάτοχοι αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σταθμών που συνδυάζουν μονάδες Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας καλούνται να υποβάλλουν εντός τριών μηνών δυνάμει της οποίας επιλέγουν να υπαχθούν:
είτε:
(I) Στην περίπτωση της παρ. 11Β του άρθρου 10 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92) για την έκδοση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, και η οποία αίτηση συνοδεύεται από:
Αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την περ.(α) της παρ.2 του άρθρου 19 του ν. 4685/2020 (Α΄ 92) και το Μέρος 2 του Παραρτήματος 2 του Κανονισμού Βεβαιώσεων
Αναλυτική τεχνική περιγραφή του σταθμού αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 132 ΣΤ του ν. 4001/2011 (Α΄ 179)
Εγγυητική επιστολή του άρθρου 11Α του ν. 4685/2020 (Α΄ 92)
είτε,
(ΙΙ) Στην περίπτωση των άρθρων 132Ε έως 132Ζ του ν. 4001/2011, καταργώντας τις μονάδες παραγωγής από Α.Π.Ε., και η οποία αίτηση συνοδεύεται από τα απαιτούμενα στοιχεία της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 132ΣΤ του ν.4001/2011 (Α΄ 179), όπως τελευταία διαμορφώθηκε με το ν.4951/2022 (Α΄ 129) για την έκδοση αντίστοιχων αδειών αποθήκευσης.

Δ. Οι εκκρεμείς αιτήσεις αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που συνδυάζουν μονάδες Α.Π.Ε. με διατάξεις αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας απορρίπτονται.
Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμενων αιτήσεων καθώς και των απαραίτητων στοιχείων και δικαιολογητικών εντός των τριών (3) μηνών, η Ρ.Α.Ε. ανακαλεί την άδεια ή απορρίπτει την αίτηση αντίστοιχα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης