Ευρώπη

Αποδυνάμωση των στόχων της ενεργειακής απόδοσης θέλουν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. – Αντίθετο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αποδυνάμωση των στόχων της ενεργειακής απόδοσης θέλουν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. – Αντίθετο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Η Μάλτα ως προεδρεύουσα χώρα προτείνει την μη δεσμευτική αύξηση κατά 30% έως το 2030 της ενεργειακής απόδοσης, έναντι 40% ως απόλυτα δεσμευτικού στόχου που επιδιώκει το Ευρωκοινοβούλιο
Συμβιβαστική λύση σε ότι αφορά τον στόχο που πρόκειται να υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ενεργειακή απόδοση προωθεί σύμφωνα με πληροφορίες η Προεδρία της Μάλτας.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Euractive τα κράτη μέλη της ΕΕ σχεδιάζουν την αποδυνάμωση των στόχων του 2030 για την ενεργειακή απόδοση και ετοιμάζονται για σκληρές διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υποστηρίζει την υιοθέτηση αυστηρότερης νομοθεσίας.
Σύμφωνα με την πρόταση της Μάλτας που έχει ημερομηνία 9/3, τα κράτη μέλη είναι έτοιμα να δεχτούν πρόταση του Συμβουλίου Υπουργών για αύξηση έως το 2030 της ενεργειακής απόδοσης κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Ωστόσο η πρόταση προβλέπει ότι η αύξηση του 30% δεν θα είναι δεσμευτική αλλά «ενδεικτική».
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2014 οι ηγέτες της ΕΕ είχαν ταχθεί υπέρ του στόχου της αύξησης της ενεργειακής απόδοσης κατά 27% έως το 2030 απορρίπτοντας πρόταση για υιοθέτηση δεσμευτικού στόχου 30%.
Η Επιτροπή, η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα θέσει την ενεργειακή απόδοση στην κορυφή της Ενεργειακής πολιτικής υποστήριξε ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα επιβάλει αύξηση του στόχου στο 30%.
Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει υποστηρίξει την υιοθέτηση δεσμευτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης ακόμη και στο 40%.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμβιβαστική πρόταση της Μάλτας για αύξηση του στόχου χωρίς να είναι δεσμευτικός επιδιώκει να συγκεράσει τις απόψεις των κρατών μελών που θέλουν έναν υψηλότερο στόχο και εκείνων που δυσανασχετούν με τις αυστηρές υποχρεώσεις που τους επιβάλλονται από τις Βρυξέλλες.
Η Προεδρία της Μάλτας έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να παραδώσει μια συμφωνημένη θέση από τα κράτη μέλη σχετικά με την ενεργειακή απόδοση πριν από το τέλος της εξάμηνης θητείας της τον Ιούνιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης