Ενέργεια

Gazprom: Νέα μείωση στη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1

Gazprom: Νέα μείωση στη ροή φυσικού αερίου από τον Nord Stream 1

Ελλιπή τα έγγραφα που έστειλε η Siemens για την τουρμπίνα λέει η ρωσική εταιρεία

 

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά μια επιπλέον τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ροής φυσικού αερίου.

Η Gazprom ανακοίνωσε πως λόγω της διακοπής λειτουργίας της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στο ρωσικό σταθμό συμπίεσης Πορτοβάγια θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου ημερησίως από τις 04.00 ώρα Γκρίνουιτς (07.00 ώρα Ελλάδας) της 27ης Ιουλίου, από την πλήρη δυναμικότητά του άνω των 160 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως.

Βλέπει κινδύνους

Νωρίτερα η Gazprom είχε ανακοινώσει ότι οι δυτικές κυρώσεις εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.
Συγκεκριμένα η Gazprom δήλωσε ότι έλαβε μεν από τη Siemens τα έγγραφα για τη συντήρηση της τουρμπίνας του αγωγού, η οποία είχε "μπλοκαριστεί" για μέρες στον Καναδά και δεν έχει επιστρέψει ακόμα στην Μόσχα, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα έγγραφα αυτά δεν διευθετούν τους κινδύνους που είχε επισημάνει η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική εταιρεία.

"Η Gazprom μελέτησε τα έγγραφα, αλλά πρέπει να αναγνωρίσει ότι δεν εξαλείφουν τους κινδύνους που είχαν αναγνωριστεί προηγουμένως και εγείρουν πρόσθετα ερωτήματα", αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

"Επιπλέον, τα θέματα σχετικές με τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν ανεπίλυτα, παρόλο που η επίλυση τέτοιων θεμάτων παραμένει σημαντική προκειμένου να παραληφθεί η μηχανή από την Ρωσία και να πραγματοποιήσει επείγουσες επισκευές σε άλλες τουρμπίνες".

"Υπό τις συνθήκες αυτές, η Gazprom ζήτησε και πάλι από τη Siemens να παράσχει άμεση υποστήριξη για την απόκτηση των απαιτούμενων εγγράφων και διευκρινίσεων, ώστε να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα", προσθέτει.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι η επιδιορθωμένη τουρμπίνα του Nord Stream θα εγκατασταθεί εκ νέου στον αγωγό φυσικού αερίου μόλις επιστρέψει από τη συντήρησή της στον Καναδά και στη συνέχεια θα παρέχεται φυσικό αέριο σε "ανάλογες ποσότητες".

"Η τουρμπίνα θα εγκατασταθεί αφού ολοκληρωθούν όλες οι διατυπώσεις... Και το φυσικό αέριο θα διοχετεύεται στις αντίστοιχες ποσότητες, που είναι τεχνολογικά εφικτές", είχε αναφέρει.

Ο Πεσκόφ είχε προσθέσει ακόμα ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για την πλήρη διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης