Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΕΕ: Με εξαιρέσεις η νέα πρόταση για την μείωση κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου

ΕΕ: Με εξαιρέσεις η νέα πρόταση για την μείωση κατά 15% της χρήσης φυσικού αερίου

Ξαναγράφεται το σχέδιο για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου - Ποιοι θα εξαιρεθούν

 

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να αμβλύνουν το σχέδιο του μπλοκ που απαιτεί από αυτές να χρησιμοποιούν λιγότερο φυσικό αέριο καθώς η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν χειμώνα αβέβαιων προμηθειών από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να μειώσουν το καθένα τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο. Ο στόχος θα ήταν εθελοντικός, αλλά η Επιτροπή θα μπορούσε να τον καταστήσει δεσμευτικό σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για την παροχή αερίου.

Οι Βρυξέλλες προέτρεψαν τις χώρες να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου τώρα για να βοηθήσουν στην πλήρωση της αποθήκευσης πριν από τον χειμώνα και προειδοποίησαν ότι είναι πιθανό να υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου. Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΕ αντιμετώπισε αντίσταση από μια σειρά κυβερνήσεων, με κάποιες να είναι κατηγορηματικά κατά των δεσμευτικών περικοπών και άλλες απρόθυμες να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ελέγχουν τη χρήση της ενέργειας τους.

Διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ συζητούσαν μια αναθεωρημένη πρόταση τη Δευτέρα, προτού οι υπουργοί ενέργειας τους επιχειρήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία την Τρίτη.

Παραμένει ο εθελοντικός στόχος

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόταση θα διατηρήσει τον εθελοντικό στόχο για όλες τις χώρες να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου, αλλά θα προσφέρει μια σειρά εξαιρέσεων από τον δεσμευτικό στόχο - πράγμα που σημαίνει ότι οι χώρες θα αντιμετωπίσουν διαφορετικούς υποχρεωτικούς στόχους.

«Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν στο μέτρο του δυνατού», είπε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η τελευταία πρόταση θα πρέπει να καλύψει σχεδόν το χάσμα ζήτησης φυσικού αερίου των 45 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων φυσικού αερίου της Ευρώπης εκτιμούν ότι μια ρωσική διακοπή θα προκαλούσε αυτόν τον χειμώνα.

Πριν εισβάλει στην Ουκρανία, η Ρωσία προμήθευε το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ, ή περίπου 155 bcm ετησίως.

Άλλοι διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχίες ότι η πρόταση θα αποτύχει. Οι χώρες της ΕΕ έχουν περιορίσει μέχρι στιγμής τη συνδυασμένη χρήση φυσικού αερίου κατά μόλις 5%, παρά τους μήνες που οι τιμές αυξάνονται στα ύψη και τη συμπίεση της προσφοράς από τη Ρωσία.

Η τελευταία πρόταση θα εξαιρεί από τους δεσμευτικούς στόχους χώρες που δεν συνδέονται με δίκτυα φυσικού αερίου της ΕΕ, όπως οι νησιωτικές χώρες της Ιρλανδίας και της Μάλτας.

Εκτός χημικά και χάλυβας

Τα κράτη με μεγάλους όγκους αποθηκευμένου φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χαμηλότερους στόχους, όπως και τα κράτη που εξάγουν φυσικό αέριο σε άλλες χώρες, πιθανώς συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, η οποία δεν βασίζεται στη Ρωσία για φυσικό αέριο και έχει επικρίνει την πρόταση της ΕΕ. Θα μπορούσαν επίσης να εξαιρεθούν κρίσιμοι τομείς όπως τα χημικά και ο χάλυβας.

Η νέα πρόταση θα απαιτεί την υποστήριξη της πλειοψηφίας από τις χώρες για να καταστούν δεσμευτικοί οι περιορισμοί φυσικού αερίου. Μια αρχική πρόταση να ανατεθεί η Επιτροπή στην αρμοδιότητα αυτής της διαδικασίας αντιτάχθηκε από χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες και η Πολωνία.

Η Πολωνή υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκουα είπε ότι η ιδέα των Βρυξελλών να επιβάλλουν όρια στις χώρες «είναι εντελώς αντίθετη με την ιδέα της ενεργειακής ασφάλειας και της δημοκρατίας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης