Ενέργεια

Οι traders κλείνουν short θέσεις παίζοντας στο τέλος της διόρθωσης της τιμής του πετρελαίου - Oilprice.com

Οι traders κλείνουν short θέσεις παίζοντας στο τέλος της διόρθωσης της τιμής του πετρελαίου - Oilprice.com

Οι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να κλείνουν short θέσεις στο πετρέλαιο

Οι short κλείνουν θέσεις έναντι αμοιβαίων κεφαλαίων που διαπραγματεύονται με επίκεντρο το πετρέλαιο, ενώ οι διαχειριστές χρήματος αύξησαν μέτρια τις διακρατήσεις τους σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού την τελευταία εβδομάδα.

Αυτές οι συναλλαγές υποδηλώνουν ότι οι κερδοσκόποι, οι traders και οι διαχειριστές hedge fund έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά 20% από τα μέσα Ιουνίου θα μπορούσε να έχει τελειώσει και οι τιμές πρόκειται να αυξηθούν από εδώ και πέρα.

Το μεγαλύτερο ETF με επίκεντρο τις μετοχές πετρελαίου των ΗΠΑ, το Energy Select Sector SPDR Fund είδε τους επενδυτές να μειώνουν το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο κατά 14% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης αγοράς S3 Partners που επικαλείται το Bloomberg. Στις κορυφαίες μετοχές του XLE περιλαμβάνονται οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου των ΗΠΑ, όπως η ExxonMobil, η Chevron, η Occidental, η ConocoPhillips και η EOG Resources.

«Οι έχοντες short ETF περιορίζουν ενεργά τη σύντομη έκθεσή τους -- πιθανώς αναζητώντας το κάτω μέρος στην αγορά και αφαιρώντας ορισμένα από τα αρνητικά στοιχήματά τους», δήλωσε στο Bloomberg ο επικεφαλής της προγνωστικής ανάλυσης του S3, Ihor Dusaniwsky.

Οι πρόσφατες εμπορικές κινήσεις υποδηλώνουν ότι πολλοί short sellers έχουν ρευστοποιήσε και ότι υπάρχει πιθανότητα άλλοι να αγοράσουν στην πτώση, μετοχές πετρελαίου και ETF που εστιάζουν στο πετρέλαιο.

Επιδόσεις

Οι ενεργειακές μετοχές και τα ETF με επίκεντρο το πετρέλαιο είχαν κορυφαίες επιδόσεις το πρώτο εξάμηνο του 2022, όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σε υψηλά πολλών ετών μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που στοχεύουν τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Αλλά από τα μέσα Ιουνίου, οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου έχουν υποχωρήσει κατά 20% εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ύφεση στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες. Το άνισο άνοιγμα στην Κίνα εν μέσω ξαφνικών νέων lockdown και μαζικών δοκιμών έχει επίσης τρομάξει τους traders.

Ωστόσο, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου που διαπραγματεύονται σε χαρτί τιμολογούνται σε μια οικονομική επιβράδυνση ή ακόμη και σε ύφεση, η φυσική αγορά αργού παραμένει σφιχτή καθώς οι ροές πετρελαίου έχουν αλλάξει υπό το φόβο των κυρώσεων στη Ρωσία. Η αβεβαιότητα και η αστάθεια είναι υψηλές και οι όγκοι συναλλαγών είναι χαμηλοί το καλοκαίρι, επιδεινώνοντας τις ανοδικές κινήσεις για τις μετοχές πετρελαίου και πετρελαίου.

Οι διαχειριστές χρημάτων άρχισαν να περιορίζουν τις θέσεις αγοράς σε αργό πετρέλαιο και άλλα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου μετά την έναρξη των αγορών στα μέσα Ιουνίου, ανησυχώντας για μια επικείμενη ύφεση.

Τις τελευταίες εβδομάδες του Ιουνίου και την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, οι διαχειριστές χρημάτων έσπευσαν να απορρίψουν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης που σχετίζονται με το πετρέλαιο και προχώρησαν σε πωλήσεις με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς από την πανδημία την εβδομάδα έως τις 5 Ιουλίου.

Θέσεις

Οι θέσεις long-to-short στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου σταθεροποιήθηκαν την εβδομάδα έως τις 12 Ιουλίου, με τους διαχειριστές να αγοράζουν το ισοδύναμο των 8 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου, σύμφωνα με στοιχεία από τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων που επικαλείται ο αναλυτής αγοράς του Reuters, John Kemp. Τις τέσσερις προηγούμενες εβδομάδες έως τις 12 Ιουλίου, hedge funds και άλλοι διαχειριστές χαρτοφυλακίου πουλούσαν μαζικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου.

Σε ένδειξη ότι οι μαζικές πωλήσεις και τα shorting έχουν τελειώσει, προς το παρόν, τα τελευταία στοιχεία αναφοράς για την εβδομάδα έως τις 19 Ιουλίου έδειξαν άνοδο στην καθαρή θετική θέση - τη διαφορά μεταξύ ανοδικών και πτωτικών στοιχημάτων - στο Brent.

«Μετά την άνοδο που παρατηρήθηκε στην αγορά πετρελαίου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είδαμε κερδοσκόπους να αυξάνουν τα καθαρά τους κέρδη στο ICE Brent κατά την τελευταία περίοδο αναφοράς», έγραψε ο Warren Patterson, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στην ING την Δευτέρα.

Οι πιο πρόσφατες εμπορικές κινήσεις σε αργό πετρέλαιο και ETF με επίκεντρο το πετρέλαιο -με το short cut και το longs παρατεταμένο- υποδηλώνουν ότι οι κερδοσκόποι και οι traders αναμένουν ότι το πετρέλαιο έχει φτάσει στο κάτω μέρος της κίνησης της τιμής που ξεκίνησε τον Ιούνιο και ότι ορισμένοι από αυτούς αγοράζουν τώρα στην πτώση.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης