Ενέργεια

Οι ΗΠΑ γίνονται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG το 2022 λόγω της ευρωπαϊκής ζήτησης

Οι ΗΠΑ γίνονται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG το 2022 λόγω της ευρωπαϊκής ζήτησης

Αύξηση 12% το πρώτο εξάμηνο

Οι προσπάθειες της Ευρώπης να αναπτύξει εναλλακτικές πηγές εισαγωγών φυσικού αερίου καθώς προσπαθεί να απομακρυνθεί από τη Ρωσία βοήθησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 12% παρά την πρόσφατη πυρκαγιά σε μια εγκατάσταση στο Τέξας σύμφωνα με το maritime-executive.com.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA), ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση στις εξαγωγές LNG των ΗΠΑ. Μεταξύ των παραγόντων που συνέβαλαν στην ανάπτυξη, οι αναλυτές ανέφεραν τη συνεχιζόμενη συνολική αύξηση της ζήτησης, και ειδικότερα από την Ευρώπη, η οποία συνέβαλε στην αύξηση των διεθνών τιμών LNG.

Από τα τέλη του περασμένου έτους, οι χώρες της ΕΕ και η Βρετανία αύξησαν τις εισαγωγές LNG για να αντισταθμίσουν τις χαμηλότερες εισαγωγές από τη Ρωσία και να καλύψουν τα ιστορικά χαμηλά αποθέματα αποθήκευσης φυσικού αερίου. Αυτό έρχεται πέρα ​​από την ισχυρή ζήτηση, καθώς περισσότερες βιομηχανίες προσπάθησαν να απομακρυνθούν από τον άνθρακα και το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας, αντικαθιστώντας το με φυσικό αέριο καθαρότερης καύσης. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές εισαγωγές LNG στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 63% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε μέσο όρο 14,8 Bcf/ημέρα.

Προμηθευτές

Όπως και το 2021, οι ΗΠΑ έστειλαν το περισσότερο LNG στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, παρέχοντας το 47% των συνολικών εισαγωγών LNG στην Ευρώπη. Άλλοι μεγάλοι προμηθευτές στην Ευρώπη είναι το Κατάρ με 15%, τη Ρωσία με 14% και τέσσερις αφρικανικές χώρες που καλύπτουν το 17%.

Η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν επίσης οι μεγαλύτεροι πελάτες LNG των ΗΠΑ. Κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2022, το 71% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ, ή συνολικά 8,2 Bcf/ημέρα, απεστάλησαν στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι συνολικές εξαγωγές των ΗΠΑ και το ποσό που στάλθηκε στην Ευρώπη μειώθηκαν τον Ιούνιο ως αποτέλεσμα μιας απρογραμμάτιστης διακοπής μετά από έκρηξη και πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG της Freeport. Η εγκατάσταση αναμένεται να ξαναρχίσει τις εργασίες μερικής υγροποίησης στις αρχές Οκτωβρίου 2022.

«Η χρήση της μέγιστης χωρητικότητας στις επτά εγκαταστάσεις εξαγωγής LNG των ΗΠΑ ήταν κατά μέσο όρο 87% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, κυρίως πριν από τη διακοπή του Freeport LNG, η οποία είναι παρόμοια με τη χρήση του μέσου όρου το 2021», ανέφερε η EIA.

Σύμφωνα με την EIA, η εγκατεστημένη εξαγωγική ικανότητα LNG των ΗΠΑ έχει επεκταθεί κατά 1,9 Bcf/ημέρα ή σχεδόν 10% από τον Νοέμβριο του 2021. Οι προσθήκες χωρητικότητας περιλαμβάνουν ένα έκτο τρένο στο Sabine Pass LNG, 18 νέα τρένα υγροποίησης μεσαίας κλίμακας στο Calcasieu Pass LNG και αυξημένη ικανότητα παραγωγής LNG στις εγκαταστάσεις LNG Sabine Pass και Corpus Christi. Από τον Ιούλιο, η EIA εκτιμά ότι η ικανότητα υγροποίησης LNG είναι τώρα κατά μέσο όρο 11,4 Bcf/ημέρα, με βραχυπρόθεσμη μέγιστη δυναμικότητα 13,9 Bcf/ημέρα.

Ωστόσο, οι εγκαταστάσεις των ΗΠΑ πλησιάζουν στα όρια της χωρητικότητάς τους βραχυπρόθεσμα, ενώ αρκετά επενδυτικά έργα προσβλέπουν σε επέκταση της χωρητικότητας μεσοπρόθεσμα. Ενώ η προσωρινή αναστολή των εξαγωγών από την εγκατάσταση LNG του Freeport έχει δημιουργήσει ελάχιστα εμπόδια στις συνολικές εξαγωγές, η βιομηχανία προσβλέπει στην επιστροφή της για να αυξήσει την προσφορά πριν από την έναρξη των ψυχρότερων μηνών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Επί του παρόντος, 14 χώρες στην Ευρώπη διαθέτουν εγκαταστάσεις εισαγωγής LNG, αν και η χρήση των εγκαταστάσεων ποικίλλει ανά περιοχή με το βόρειο και το νότιο τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου αγωγών φυσικού αερίου να μην είναι πλήρως ενσωματωμένα. Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας, έχουν ανακοινώσει όλες τις επεκτάσεις των δυνατοτήτων εισαγωγής LNG με ναυλώσεις για να φέρουν FSRU για να παρέχουν άμεση ικανότητα υποστήριξης εισαγωγών LNG για την επερχόμενη χειμερινή περίοδο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης