ΗΠΑ:Το Υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει επενδύσεις 165 εκατ. δολαρίων στην γεωθερμία

ΗΠΑ:Το Υπουργείο Ενέργειας σχεδιάζει επενδύσεις 165 εκατ. δολαρίων στην γεωθερμία

Θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου

 

Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ σχεδιάζει μια νέα επένδυση ύψους 165 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια πρωτοβουλία γεωθερμικής ενέργειας που θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου για να ξεκλειδώσει τους ενεργειακούς πόρους και να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα.

Η γεωθερμική ενέργεια, η οποία αντλεί θερμότητα εντός της γης, αποτελεί σήμερα λιγότερο από το 1% του ενεργειακού μείγματος των ΗΠΑ. Εάν αξιοποιηθεί, θα μπορούσε να παράγει το 8,5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ μέχρι το 2050, ανέφερε το υπουργείο.

Το DOE θα παράσχει αρχικά 10 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση μιας κοινοπραξίας για τη μελέτη ζητημάτων στον τομέα της γεωθερμίας και στη συνέχεια θα παράσχει 155 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την έρευνα για το έργο, που ονομάζεται πρωτοβουλία Geothermal Energy from Oil and Gas Demonstrated Engineering (GEODE).

Αξιοποίηση τεχνολογίας

«Η αξιοποίηση της εκτεταμένης γνώσης, της τεχνολογίας, των δεξιοτήτων και της εμπειρίας του τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου είναι ο τέλειος τρόπος για την αντιμετώπιση των φραγμών στην εγκατάσταση γεωθερμίας, δίνοντας επίσης ρόλο στις κοινότητες και στους εργαζόμενους που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Μ. Γκράνχολμ.

Το υπουργείο σχεδιάζει να επιλέξει έναν επικεφαλής κοινοπραξίας μέχρι τον Φεβρουάριο, με αναμενόμενη έναρξη τον Μάιο.

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μοιράζονται ορισμένα κοινά στοιχεία με τη γεωθερμία όσον αφορά τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται και τις διεργασίες για την άντληση στο υπέδαφος.

«Εάν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την πιο ώριμη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου, ελπίζουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε μερικά από τα εμπόδια που απομένουν στη γεωθερμική βιομηχανία», δήλωσε ο George Stutz, διευθυντής στο Γραφείο Γεωθερμικών Τεχνολογιών της DOE.

Ένα ξεχωριστό έργο γεωθερμίας που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γιούτα έχει ωφεληθεί μέσω συνεργασιών με πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο Doug Blankenship, ανώτερος σύμβουλος DOE, σημειώνοντας ότι έχει βοηθήσει στην επιτάχυνση των ρυθμών γεώτρησης φρέατος.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η αμερικανική εταιρεία υδραυλικών fracking Liberty Oilfield Services στην οποία ανατέθηκε να εργαστεί στο γεωθερμικό έργο της DOE στη Γιούτα, δήλωσε ότι θα επενδύσει 10 εκατομμύρια δολάρια στη γεωθερμική εταιρεία Fervo Energy.

«Η ικανότητα εξόρυξης θερμότητας είναι πολύ καλύτερη σήμερα από ό,τι πριν από 30 χρόνια», είπε για την επένδυση ο διευθύνων σύμβουλος της Liberty, Chris Wright, ο οποίος εργαζόταν στη γεωθερμία νωρίτερα στην καριέρα του.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης