Τελευταία Νέα
Ενέργεια

IEA: Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα φτάσει σε νέο ρεκόρ φέτος

IEA: Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα θα φτάσει σε νέο ρεκόρ φέτος

Η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,7% το 2022 σε 8 δισεκατομμύρια τόνους

 

 Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα πρόκειται να αυξηθεί ελαφρά φέτος για να καλύψει το υψηλό ρεκόρ που είχε φτάσει πριν από σχεδόν μια δεκαετία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Σε μια έκθεση ενημέρωσης της αγοράς άνθρακα, η IEA ανέφερε ότι η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,7% το 2022 σε 8 δισεκατομμύρια τόνους, με την προϋπόθεση ότι η κινεζική οικονομία ανακάμψει όπως αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αυτό θα αντιστοιχούσε σε ένα υψηλό ρεκόρ που σημειώθηκε το 2013 και η ζήτηση άνθρακα είναι πιθανό να αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο έτος σε υψηλό όλων των εποχών.

Η κατανάλωση άνθρακα ενισχύθηκε πέρυσι κατά περίπου 6%, καθώς οι οικονομίες άρχισαν να ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19, συμβάλλοντας στη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Η συνεχιζόμενη καύση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα στον κόσμο εντείνει τις ανησυχίες για το κλίμα, καθώς ο άνθρακας είναι η μεγαλύτερη ενιαία πηγή εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια», ανέφερε η έκθεση.

Η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα ενισχύεται φέτος από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες έχουν αυξήσει τη μετάβαση από φυσικό αέριο σε άνθρακα σε πολλές χώρες, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη στην Ινδία, αναφέρει η έκθεση.

7% πάνω σε Ευρώπη και Ινδία

Η ζήτηση άνθρακα στην Ινδία αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% φέτος λόγω της οικονομικής ανάπτυξης και της αυξημένης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ζήτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπεται επίσης να αυξηθεί κατά 7% καθώς ο άνθρακας χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου λόγω της μείωσης των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

Αρκετές χώρες της ΕΕ παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των εργοστασίων άνθρακα που έχουν προγραμματιστεί να κλείσουν ή να επαναλειτουργούν κλειστές μονάδες.

Αν και η κινεζική ζήτηση άνθρακα μειώθηκε κατά 3% το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, αναμένεται να αυξηθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης άνθρακα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης