Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Edison Energy: Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ανεβάζουν τις τιμές των PPAs

Edison Energy: Τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας ανεβάζουν τις τιμές των PPAs
Στην Ευρώπη, οι καθυστερήσεις προκαλούνται από ζητήματα αδειοδότησης και σύνδεσης στο δίκτυο σε ορισμένες αγορές

Οι αυξημένες τιμές των συμφωνιών αγοράς ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (PPAs) το τελευταίο τρίμηνο αντανακλούν την ισχυρή ζήτηση εν μέσω αυξανόμενου κόστους για τα commodities και περισσότερους περιορισμούς που σχετίζονται με το εμπόριο, σύμφωνα με έκθεση της Edison Energy.

H έκθεση που έγινε για το β΄τρίμηνο διαπίστωσε ότι «εκτός από τις καθαρές αυξήσεις τιμών, πολλές αγορές σημείωσαν υψηλότερο ρυθμό αύξησης των τιμών τους σε αρκετά τρίμηνα». Υπογραμμίζει ότι «ενώ το πρώτο τρίμηνο σημείωσε αύξηση της μέσης τιμής μεταξύ 3% – 16%, το δεύτερο τρίμηνο κυμαινόταν από 5% – 33% ανά αγορά» στις ΗΠΑ.

Η αιτία των υψηλών τιμών

Παράλληλα, η έκθεση υπογραμμίζει ότι ορισμένα ζητήματα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού συμβάλλουν σε υψηλότερες τιμές PPA, καθώς οι πρώτες ύλες όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο, που αποτελούν το 90% μιας ανεμογεννήτριας, παρουσιάζουν απότομες αυξήσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 40% των τιμών του χάλυβα στην Ευρώπη.

Επίσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει ασκήσει μεγάλη πίεση στις τιμές, με αποτέλεσμα ημερομηνίες πολλών έργων να επαναπροσδιορίζονται.

Καθυστερήσεις

Η κυβέρνηση Biden προσπαθεί να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς σχετικά με τα φωτοβολταϊκά, αλλά η Edison Energy τονίζει ότι οι περιορισμοί στις αλυσίδες εφοδιασμού και η αργοπορία των διασυνδέσεων, έχουν ως αποτέλεσμα πολλά έργα να βγαίνουν εκτός ημερομηνιών.

Στην Ευρώπη, οι καθυστερήσεις προκαλούνται από ζητήματα αδειοδότησης και σύνδεσης στο δίκτυο σε ορισμένες αγορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε ένα νέο πακέτο που θα πρέπει να εξορθολογίσει τη διαδικασία και να απαλλάξει τα έργα από καθυστερήσεις, πρόσθεσε ο οργανισμός.

Παρά τις προκλήσεις της αγοράς, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές έχουν πολλά κίνητρα για συνάψουν συμβάσεις. Η μείωση των εκπομπών CO2, καθώς τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη αυτών των projects στις τοπικές κοινωνίες θεωρούνται ατού της αγοράς και εν τέλει της υπομονής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης