Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο, στα 110 δολ. το Brent στα 100 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο, στα 110 δολ. το Brent στα 100 δολ. το αργό

Περιορισμένες οι πιθανότητες αύξησης της προσφοράς του ΟΠΕΚ+

 

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο την Παρασκευή, καθώς η προσοχή στράφηκε στη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ την επόμενη εβδομάδα και στις προσδοκίες ότι θα διαψεύσει τις ελπίδες των ΗΠΑ για αύξηση της προσφοράς.

Περό τις 19:20 ώρα Ελλάδας το Brent ενισχυόταν κατά 2,86% στα 110,12 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωνε άνοδο 3,8% στα 100,04 δολάρια το βαρέλι.

Ένα ασθενέστερο δολάριο και ισχυρότερες μετοχές έδωσαν επίσης στήριξη. Η πτώση του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο φθηνότερο για τους αγοραστές με άλλα νομίσματα.
Οι παγκόσμιες μετοχές, οι οποίες συχνά κινούνται παράλληλα με τις τιμές του πετρελαίου, είχαν την ελπίδα ότι η νομισματική σύσφιξη των ΗΠΑ δεν θα ήταν τόσο επιθετική όσο αρχικά αναμενόταν μετά από τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη.

«Σίγουρα φαίνεται ότι επιστρέφουμε ξανά σε κατάσταση ανταλλαγής, όπου το κλίμα μετατοπίζεται μεταξύ των κινδύνων ύφεσης στο εξάμηνο του 2ου έτους και μιας θεμελιωδώς ανεπαρκούς αγοράς (πετρελαίου)», δήλωσε ο Stephen Innes, διευθύνων συνεργάτης της SPI Asset Management.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent πρώτου μήνα πωλούνται με αυξανόμενο premium σε σχέση με τους επόμενους μήνες φόρτωσης, μια δομή της αγοράς που είναι γνωστή ως οπισθοδρόμηση, που υποδηλώνει περιορισμένη τρέχουσα προσφορά.

«Η αγορά πετρελαίου στην Ευρώπη είναι σημαντικά πιο σφιχτή από ό,τι στις ΗΠΑ, κάτι που αντικατοπτρίζεται επίσης στη ραγδαία πτώση της καμπύλης προθεσμιακών πόρων του Brent», δήλωσε ο αναλυτής της Commerzbank Carsten Fritsch.

Βασικός μοχλός θα είναι η επόμενη συνάντηση του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και των συμμάχων υπό την ηγεσία της Ρωσίας, γνωστών από κοινού ως OPEC+, στις 3 Αυγούστου.

Πηγές του ΟΠΕΚ+ δήλωσαν ότι ο όμιλος θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για τον Σεπτέμβριο, με δύο πηγές του ΟΠΕΚ+ να λένε ότι θα συζητηθεί μια μέτρια αύξηση.

Μια απόφαση να μην αυξηθεί η παραγωγή θα απογοήτευε τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία αυτόν τον μήνα ελπίζοντας να επιτύχει μια συμφωνία για το άνοιγμα των στρόβιλων.

Οι αναλυτές, ωστόσο, είπαν ότι θα ήταν δύσκολο για τον ΟΠΕΚ+ να ενισχύσει την προσφορά, δεδομένου ότι πολλοί παραγωγοί ήδη δυσκολεύονται να εκπληρώσουν τις ποσοστώσεις παραγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης