Ενέργεια

Ισπανία: H κυβέρνηση εμμένει στο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας παρά τις διαφωνίες

Ισπανία: H κυβέρνηση εμμένει στο σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας παρά τις διαφωνίες
Το σχέδιο  θα τεθεί πλήρως σε ισχύ την Τετάρτη

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα δεν θα αναβληθεί και είναι υποχρεωτικό, παρά τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης και των περιφερειακών αρχηγών να αλλάξει ή να καταργηθεί λόγω των φόβων ότι θα μπορούσε να βλάψει τον τουρισμό.

Το σχέδιο, το οποίο θα τεθεί πλήρως σε ισχύ την Τετάρτη και απαιτεί την απόρριψη του κλιματισμού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα και περιορισμούς στον φωτισμό, θα εξοικονομήσει μεταξύ 4% και 5% της χρήσης ενέργειας της Ισπανίας, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα σε συνέντευξη Τύπου.

Τον περασμένο μήνα, οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να μειώσουν οικειοθελώς τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% για να προετοιμαστούν για διακοπή της ρωσικής προμήθειας. Χώρες όπως η Ισπανία που υποστηρίζουν ότι έχουν περιορισμένη δυνατότητα εξαγωγής φυσικού αερίου σε γείτονες της ΕΕ μπορούν να ζητήσουν χαμηλότερο στόχο της τάξης του 7%.


Προτάσεις

Η Ριμπέρα είπε ότι ενώ οι περιφέρειες μπορούσαν να προτείνουν «νέες και συγκεκριμένες» προτάσεις για αλλαγές στο σχέδιο πριν από τις 31 Αυγούστου, δεν υπάρχει επιστροφή.

"Το βασιλικό διάταγμα είναι ήδη σε ισχύ. Δεν μπορούμε να το αναβάλουμε", είπε μετά από εικονική συνάντηση με τους υπουργούς ενέργειας για τις 17 περιφέρειες.

Περιφέρειες που κατέχει το δεξιό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα (PP), όπως η Μαδρίτη, λένε ότι το σχέδιο ήταν πολύ βαρύ για τις οικονομίες τους. Στην εξαιρετικά αποκεντρωμένη Ισπανία, οι περιφερειακές αρχές θα είναι υπεύθυνες για την επιβολή της, αυξάνοντας τον κίνδυνο να την εκτροχιάσουν.

Το PP τη Δευτέρα ζήτησε επίσημα από την κυβέρνηση να αποσύρει το βασιλικό διάταγμα που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«(Αυτό το διάταγμα) εκπονήθηκε χωρίς να μετρηθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στο εμπόριο, τον τουρισμό ή τον πολιτισμό», δήλωσε τη Δευτέρα ο Μιγκέλ Τελάδο, εκπρόσωπος του PP.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ απηύθυνε έκκληση στο PP να δείξει «ενότητα, ευθύνη και αλληλεγγύη» υποστηρίζοντας το σχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης