Ενέργεια

Απώλειες για τους μεγαλύτερους traders LNG στον κόσμο παρά τις υψηλές τιμές

Απώλειες για τους μεγαλύτερους traders LNG στον κόσμο παρά τις υψηλές τιμές

Οι μεγάλες εταιρείες αντιμετώπισαν ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τους τελευταίους μήνες λόγω μιας σειράς διακοπών παραγωγής

 

Παρά τις υπερβολικά υψηλές τιμές LNG, οι μεγαλύτεροι traders υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο έχουν ζημίες εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες, καθώς οι διακοπές παραγωγής μείωσαν την προσφορά φορτίων στο πλαίσιο συμφωνιών offtake, αναγκάζοντας τους να προμηθεύονται ακριβότερο spot LNG για να εκπληρώσουν παραγγελίες

Οι κορυφαίοι traders LNG, μερικοί από τους οποίους είναι και οι μεγαλύτερες διεθνείς ενεργειακές εταιρείες, πραγματοποίησαν χαμηλότερα κέρδη στα τμήματα εμπορίας φυσικού αερίου τους το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα «εξαιρετικά ισχυρό» πρώτο τρίμηνο, ανέφεραν μεγάλες εταιρείες όπως η Shell, η BP και η TotalEnergies στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Οι supermajor, ωστόσο, δεν υπολόγισαν ποσοτικά τον αντίκτυπο των μειωμένων προμηθειών LNG, κυρίως λόγω της διακοπής του Freeport LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες στις αρχές Ιουνίου, αλλά και λόγω μιας βιομηχανικής δράσης στην πλωτή πλατφόρμα LNG της Shell's Prelude στην υπεράκτια Αυστραλία και της χαμηλότερης προσφοράς από τη Νιγηρία.

Οι μεγάλες εταιρείες αναγνώρισαν στα αποτελέσματα τους ότι υπήρχε αντίκτυπος στα τμήματα εμπορίας και εμπορίας φυσικού αερίου, χωρίς να ανακοινώσουν μεγέθη.Πηγές του κλάδου είπαν στο Reuters ότι το χτύπημα από τη διακοπή LNG στο Freeport στην BP ξεπέρασε τα 500 εκατομμύρια δολάρια.

Το Freeport LNG αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής εξαγωγικής ικανότητας LNG των Ηνωμένων Πολιτειών, ικανή να επεξεργάζεται 2,1 δισεκατομμύρια cu ft αερίου την ημέρα. Το Freeport LNG, είναι η έβδομη μεγαλύτερη εγκατάσταση υγροποίησης στον κόσμο και η δεύτερη μεγαλύτερη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Freeport LNG ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι θα επανεκκινήσει τον Οκτώβριο τρία τρένα υγροποίησης, δύο δεξαμενές αποθήκευσης LNG και μία αποβάθρα φόρτωσης, γεγονός που θα επιτρέψει την εκ νέου έναρξη των εξαγωγών με ρυθμό 2 δισεκατομμυρίων cu ft καθημερινά. Αυτό, σύμφωνα με την εταιρεία, θα εξυπηρετούσε την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της προς πελάτες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια.

Πως επηρέασε τα μεγέθη των εταιρειών

Η BP δεν ποσοτικοποίησε τον αντίκτυπο της διακοπής LNG στο Freeport κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων στις αρχές Αυγούστου, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Bernard Looney να λέει, "Μόνο στο Freeport, δεν παρέχουμε αριθμό. Αλλά αυτό που λέμε είναι ότι η καλύτερη εκτίμηση της διοίκησης. Ο αντίκτυπος της διακοπής του Freeport είναι στους σημερινούς λογαριασμούς.."

Η Shell, από την πλευρά της, είπε ότι τα προσαρμοσμένα κέρδη ρεκόρ για το δεύτερο τρίμηνο «σε σύγκριση με το 1ο τρίμηνο του 2022, αντικατοπτρίζουν υψηλότερες πραγματοποιηθείσες τιμές και περιθώρια διύλισης, ισχυρότερα αποτελέσματα εμπορίας φυσικού αερίου και ενέργειας και βελτιστοποίησης, εν μέρει αντισταθμισμένα από χαμηλότερες συναλλαγές LNG και βελτιστοποίηση». Η Shell ανέφερε ότι οι όγκοι πωλήσεων LNG μειώθηκαν από 18,29 εκατομμύρια τόνους το πρώτο τρίμηνο σε 15,21 εκατομμύρια τόνους το δεύτερο τρίμηνο και προειδοποίησε ότι η βιομηχανική δράση στο Prelude της Αυστραλίας καθιστά τις προοπτικές του τρίτου τριμήνου πιο αβέβαιες.

Η TotalEnergies, ανακοίνωσε ότι η μέση τιμή πώλησης LNG ήταν 13,96 $/Mbtu το δεύτερο τρίμηνο, υπερδιπλάσια από την ίδια περίοδο το 2021 και παραδέχτηκε ότι οι δραστηριότητές της LNG θα επηρεάζονταν από τη διακοπή LNG στο Freeport το τρίτο τρίμηνο.

Η αντικατάσταση των φορτίων από την Freeport με άλλα που προέρχονται από την αγορά spot θα έχει κόστος, δήλωσε ο CEO της TotalEnergies, Patrick Pouyanné, στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου. Η TotalEnergies έλαβε 2 φορτία το δεύτερο τρίμηνο και "σχεδίασε ανάλογα 8 φορτία που έλειπαν για το επόμενο τρίμηνο".

"Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε αυτά τα φορτία στην αγορά spot, επομένως έχει ένα κόστος. Αλλά θα έχει ήδη ληφθεί υπόψη στα αποτελέσματά μας εν μέρει. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δικαιολογία για να σας πούμε ότι τα αποτελέσματα στο τρίτο τρίμηνο είναι χαμηλότερα από το δεύτερο τρίμηνο», πρόσθεσε ο Pouyanné.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης