Το Ισραήλ σχεδιάζει «Επανάσταση» Καθαρής Ενέργειας στη Μέση Ανατολή

Το Ισραήλ σχεδιάζει «Επανάσταση» Καθαρής Ενέργειας στη Μέση Ανατολή

NewMed (πρώην Delek Drilling) και Enlight Energy

Δύο ισραηλινοί ενεργειακοί κολοσσοί ανακοίνωσαν σχέδια για την από κοινού ανάπτυξη μεγάλων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς η χώρα εργάζεται για την εξομάλυνση των σχέσεων με πρώην εχθρούς.

Η NewMed του Ισραήλ, η πρώην Delek Drilling –η εταιρεία πίσω από τις γιγάντιες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στο Levant Basin– και η Enlight Energy έχουν ξεκινήσει μια «επανάσταση» ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την περιοχή, στοχεύοντας τη Σαουδική Αραβία και το Ομάν, δύο χώρες με τις οποίες το Ισραήλ δεν έχει ομαλοποιήσει τις σχέσεις επίσημα, αναφέρουν οι Israeli Times.

Οι εταιρείες στοχεύουν επίσης το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, μαζί με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Πριν από δύο χρόνια, οι ΗΠΑ μεσολάβησαν στις Συμφωνίες Abraham, με τις οποίες το Ισραήλ εξομαλύνει τις σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο. Το Ισραήλ υπέγραψε επίσης Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (ΣΕΣ) με τα ΗΑΕ. Δεν έχει υπάρξει επίσημη εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας ή του Ομάν, αν και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τις σχέσεις ως «θερμές» και «κρυφές».

Την Τετάρτη, το Ισραήλ εξομαλύνει και επίσημα τις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία έχει ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή της ΜΕΝΑ.

Συμφωνίες

Τον Ιούνιο, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, που έχουν ήδη συμφωνίες εξαγωγής φυσικού αερίου, υπέγραψαν μια άλλη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αυξήσουν τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς το μπλοκ ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο.

Οι NewMed και Enlight σχεδιάζουν μια σειρά έργων σε όλη τη ΜΕΝΑ, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας και αιολικής ενέργειας. Η NewMed είναι βετεράνος προγραμματιστής φυσικών πόρων, έχοντας ανακαλύψει τα γιγάντια κοιτάσματα φυσικού αερίου Tamar και Leviathan στην ανοικτή θάλασσα του Ισραήλ ως Delek. Η Enlight, αντίθετα, αναπτύσσει και χρηματοδοτεί έργα καθαρής ενέργειας παγκοσμίως.

«Όπως φέραμε την επανάσταση του φυσικού αερίου στις χώρες της περιοχής, έτσι θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την επανάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», ανέφερε ο CEO της NewMed Energy, Yossi Abu, σύμφωνα με τους Israeli Times.

Η εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ με τις χώρες της ΜΕΝΑ έρχεται ως αποτέλεσμα των νέων δυνατοτήτων του για ενεργειακή ανεξαρτησία χάρη στις μαζικές εξελίξεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, οι οποίες του δίνουν επίσης πολύ μεγαλύτερο μοχλό για τη δημιουργία διπλωματικών δεσμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης