Ενέργεια

Μάχη για την εξαίρεση από τον "κόφτη" του 15% στην κατανάλωση του φυσικού αερίου θα δώσουν οι εγχώριες βιομηχανίες

Μάχη για την εξαίρεση από τον

Οι προϋποθέσεις στις οποίες θα στηριχθεί η βιομηχανία

 

Για τη …μάχη της λίστας των «Σημαντικών Βιομηχανιών» που θα εξαιρεθούν από την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου προετοιμάζονται οι βιομηχανίες της χώρας. Βάσει του σχεδίου προληπτικής δράσης που έχει καταρτίσει η ΡΑΕ και έλαβε προέγκριση από την Κομισιόν, ο ΔΕΣΦΑ θα δημιουργήσει ένα κατάλογο ¨Σημαντικών Βιομηχανιών» στον οποίο θα μπορούν να ενταχθούν βιομηχανίες που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και υιοθετεί η ΡΑΕ για να μπουν τελευταίες στη λίστα των καταναλωτών που θα κληθούν να περικόψουν την κατανάλωση φυσικού αερίου σε περίπτωση ευρωπαϊκού συναγερμού, μετά τους προστατευόμενους καταναλωτές.
Μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ενδιαφερόμενη βιομηχανία θα πρέπει να υποβάλλει στο ΔΕΣΦΑ αναλυτική τεκμηρίωση για την πλήρωση των προβλεπόμενων κριτηρίων (μέρος ή για το σύνολο), μελέτη επιπτώσεων από την ενδεχόμενη διακοπή, στοιχεία που να αποδεικνύουν την μη ικανότητα χρήσης εναλλακτικού καυσίμου ή πρώτης ύλης καθώς και προτεινόμενο σχέδιο διακοπής τροφοδοσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις διαδικασίες για την συντονισμένη διακοπή (μερική ή ολική) τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο για την ασφάλεια της μονάδας και του προσωπικού της. Τα στοιχεία θα πρέπει να κοινοποιηθούν ταυτόχρονα στο ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ.

Τα κριτήρια της ΕΕ

Η ΕΕ δίνει την δυνατότητα στα κράτη – μέλη να εξαιρούν κατά προτεραιότητα μεγάλους καταναλωτές, που παρέχουν αγαθά ή και υπηρεσίες τα οποία αξιολογούνται κρίσιμα και στρατηγικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας. Ως κρίσιμοι κοινωνικοί τομείς, ορίζονται η υγεία, η ασφάλεια και το περιβάλλον, η προστασία, η άμυνα, τα διυλιστήρια και τα τρόφιμα. Κρίσιμοι επίσης θεωρούνται οικονομικοί τομείς ή βιομηχανίες που είναι μέρη διασυνοριακών εφοδιαστικών αλυσίδων και προσφέρουν αγαθά και υπηρεσίες κρίσιμες όχι μόνο σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη είναι εάν μια εταιρεία έχει το μονοπώλιο στην Ευρώπη ή παγκοσμίως ή κυριαρχικό ρόλο στην αγορά σε μια κρίσιμη αλυσίδα αξίας. Εάν η μείωση της παροχής φυσικού αερίου σε μία εγκατάσταση εμποδίσει την παραγωγή ενός βασικού προϊόντος σε ολόκληρη την ΕΕ ή ευρύτερα, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Ένα επίσης κριτήριο που θα πρέπει να αξιολογηθεί για την κατά προτεραιότητα εξαίρεση από την μείωση της κατανάλωσης είναι η δυνατότητα υποκατάστασης του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα.

Επίσης, θα πρέπει να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις στις εγκαταστάσεις μιας επιχείρησης από την υποχρεωτική διακοπή της λειτουργίας της. Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με την ΕΕ και το σχέδιο της ΡΑΕ, θα πρέπει να δοθεί στους τομείς οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν συνεχώς και όπου απότομη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμες ζημιές στις εγκαταστάσεις (π.χ. βιολογικά φάρμακα και άλλα μέρη της βιομηχανίας υγείας, κάποια μέρη μηχανολογίας, βιομηχανία υφασμάτων και συγκεκριμένα στον υποτομέα φινιρίσματος, φαρμακοβιομηχανία, τους περισσότερους τομείς χημικών διεργασιών, λιπάσματα, γυαλί, χάλυβα, αλουμίνιο, διυλιστήρια, ασβέστη, τομείς κεραμικών). Αρκετές βιομηχανίες, ενεργοβόρες και μη, απαιτούν μια ελάχιστη ποσότητα φυσικού αερίου για αδιάλειπτη παραγωγή, καθώς εάν η παραγωγή σταματήσει, δεν μπορεί να επανεκκινήσει χωρίς σημαντικές καθυστερήσεις, ρυθμιστική έγκριση και κόστος.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ελάχιστη ποσότητα κατανάλωσης φυσικού αερίου θα πρέπει να καθοριστεί και να προσδιοριστεί ως κρίσιμη και να δοθεί προτεραιότητα αντίστοιχα, ανάλογα με την επίδοση αυτών των βιομηχανιών σε σχέση με τα άλλα κριτήρια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης