Ενέργεια

Ο Nord Stream 1 «επιστρατεύει» τον άνθρακα της Uniper

Ο Nord Stream 1 «επιστρατεύει» τον άνθρακα της Uniper
Το Heyden 4 θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τις 29 Αυγούστου, έως τις 30 Απριλίου 2023

Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα, Heyden 4 επανεκκινεί η γερμανική Uniper, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. Αυτό γιατί, η γνωστή εδώ και μέρες τριήμερη διακοπή της τροφοδοσίας της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο, ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Όπως αναφέρεται, το Heyden 4 θα αρχίσει να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τις 29 Αυγούστου, έως τις 30 Απριλίου 2023. Στην ανακοίνωσή της, η Uniper αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η προβλεπόμενη λειτουργία του Heyden 4 θα είναι περιορισμένη λόγω περιορισμών στη σιδηροδρομική μεταφορική ικανότητα του λιθάνθρακα προς την τοποθεσία, οι οποίοι ενδέχεται να αρθούν μόλις καταστεί διαθέσιμη πρόσθετη μεταφορική ικανότητα».

Τέλος, αν και το Δεκέμβριο του 2020 είχε δρομολογηθεί η διακοπή της εμπορικής παραγωγής από το Heyden 4, το 2021 υποστήριζε το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας ως εφεδρικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, αλλά δεν παρήγαγε καθόλου ηλεκτρική ενέργεια για την αγορά.

Έντονη ανησυχία

Ο πανικός στις αγορές ενέργειας ήρθε στον απόηχο της αιφνιδιαστικής ανακοίνωσης της ρωσικής Gazprom ότι έχει προγραμματίσει τριήμερες εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 από την 31η Αυγούστου. Η Μόσχα έχει ήδη συρρικνώσει τη ροή αερίου προς την Ευρώπη μέσου του Nord Stream, επικαλούμενη τεχνικές δυσκολίες που προκαλούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις οι οποίες έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Επικρατεί μάλιστα έντονη ανησυχία ότι σε κάποιο σημείο η Μόσχα θα διακόψει εντελώς τις ροές, τη στιγμή που η ΕΕ είναι ανέτοιμη να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενόψει του χειμώνα.

Η μείωση των ρωσικών εξαγωγών, που τα προηγούμενα χρόνια αναλογούσαν περίπου στο 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου από την ΕΕ, συνδυάζεται με σειρά παραγόντων που στην πράξη συγκροτούν μία τέλεια καταιγίδα για την ενωμένη Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης