Τελευταία Νέα
Ενέργεια

P. Graichen (Γερμανός ΥΠΕΝ): Θα απαιτηθεί υπέρβαση από τη βιομηχανία στο φυσικό αέριο

P. Graichen (Γερμανός ΥΠΕΝ): Θα απαιτηθεί υπέρβαση από τη βιομηχανία στο φυσικό αέριο
Η Γερμανία εργάζεται επίσης για τη δημιουργία δύο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας

Η Γερμανία έπρεπε να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα για να προετοιμαστεί στο ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Γερμανίας, Patrick Graichen ο βιομηχανικός τομέας πρέπει να κάνει υπέρβαση στην εν λόγω εξοικονόμηση, με τη μείωση της ζήτησης στο 8-10% να μην θεωρείται επαρκής. «Ο στόχος του 20% πρέπει να είναι το λιγότερο. Επομένως, χρειάζονται περαιτέρω κινήσεις» είπε μεταξύ άλλων σε πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο.

Παράλληλα, η ρωσική Gazprom μείωσε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα  55 bcm/έτος στη Γερμανία σε μόλις 20% της χωρητικότητας από τις 27 Ιουλίου και πρόσφατα ανακοίνωσε μια τριήμερη διακοπή που θα ξεκινήσει από τις 31 Αυγούστου. Οι περικοπές στις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και τις επακόλουθες κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας, οδήγησαν τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά ρεκόρ και επιδείνωσαν μια κρίση ενεργειακού εφοδιασμού.  

Το Βερολίνο θα λάβει επίσης περαιτέρω μέτρα εάν είναι απαραίτητο για να αποφύγει το επίπεδο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο στο οποίο η γερμανική ρυθμιστική αρχή BNA θα πρέπει να αποφασίσει ποιες εταιρείες εξακολουθούν να λαμβάνουν φυσικό αέριο και πόσο, πρόσθεσε ο Graichen. Η Γερμανία βρίσκεται επί του παρόντος σε επίπεδο συναγερμού, το δεύτερο από τα τρία επίπεδα κρίσης φυσικού αερίου, λόγω των περικοπών παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Μέτρα εξοικονόμησης

Εγκρίθηκε από το γερμανικό συμβούλιο χθες (24/8) σύμφωνα με το Reuters μια σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα, στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές και ήδη υπάρχουσες προκλήσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με τους νέους κανονισμούς, η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου κατά περίπου 2%. «Συνολικά τα μέτρα εξοικονομούν ενέργεια σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα» ήταν τα πρώτα λόγια του υπουργού Οικονομίας, Robert Habeck. Την επόμενη διετία, συμπλήρωσε, τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν από τα νοικοκυριά, τις εταιρείες και το δημόσιο τομέα ένα ποσό της τάξεως των 10,8 δις. ευρώ.

Από την 1η Σεπτεμβρίου η θέρμανση στα δημόσια κτίρια της χώρας θα είναι στους 19 βαθμούς Κελσίου (εξαιρούνται τα νοσοκομεία), ενώ δεν θα υπάρχει θέρμανση σε χώρους όπως οι διάδρομοι και τα φουαγιέ των κτιρίων.

Ακόμα, τα δημοσία κτίρια και τα μνημεία της χώρας δεν θα φωταγωγούνται πλέον για καθαρά αισθητικούς λόγους, ενώ ενδέχεται να απαγορευτεί ο φωτισμός των εισόδων των επιχειρήσεων το βράδυ. Επιπλέον, ετοιμάζεται απαγόρευση των θερμαινόμενων ιδιωτικών κολυμβητηρίων.

Παράλληλα με τα νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, η Γερμανία εργάζεται επίσης για τη δημιουργία δύο τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ακτή της Βόρειας Θάλασσας για να συμβάλει στην ενίσχυση της αποθήκευσης φυσικού αερίου για τους χειμερινούς μήνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης