Ενέργεια

Βρετανία: Αύξηση 80% του πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας

Βρετανία: Αύξηση 80% του πλαφόν στα τιμολόγια ενέργειας
Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 5.000 λίρες ετησίως μέχρι την άνοιξη

Την αύξηση του πλαφόν στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας κατά 80% ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βρετανίας και μεταδίδει το CNBC.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τυπικός λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί στις 3.549 στερλίνες ετησίως από τον Οκτώβριο έναντι 1.971 λιρών σήμερα.

Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 5.000 λίρες ετησίως μέχρι την άνοιξη. Ειδικότερα, η Consultancy Cornwall Insight προβλέπει ότι το ανώτατο όριο θα μπορούσε να αυξηθεί στις 4.649,72 λίρες το α' τρίμηνο του 2023 και στις 5.341,08 λίρες το β' τρίμηνο πριν μειωθεί ελαφρώς στις 4.767,97 λίρες το γ' τρίμηνο.

«Όλεθρος»

Η επιδότηση 400 στερλίνων για όλα τα νοικοκυριά σε διάστημα έξι μηνών από τον Οκτώβριο για την ανακούφιση από τους λογαριασμούς ήταν ένα μέτρο που επικρίθηκε από πολλούς. Αυτό γιατί στην πράξη δεν αποδείχτηκε βοηθητικό για το μέγεθος του προβλήματος.

Σύμφωνα με τον Jonny Marshall, ανώτερος οικονομολόγος στο think tank Resolution Foundation, «έρχεται μια καταστροφή αυτόν τον χειμώνα, καθώς οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ενέργειας κινδυνεύουν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας. Πολλοί συμπολίτες μας δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς και να δημιουργήσουν μη διαχειρίσιμες καθυστερήσεις».

Μέτρα αναχαίτισης

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ετοιμάζουν τα δικά τους πακέτα υποστήριξης για τους πολίτες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές στο ρεύμα.

Η Γαλλία εθνικοποίησε πλήρως τον προμηθευτή ενέργειας EDF με εκτιμώμενο κόστος 9,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και περιόρισε τις αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας στο 4%. Τα γερμανικά νοικοκυριά πρόκειται να πληρώσουν περίπου 500 ευρώ επιπλέον στους ετήσιους λογαριασμούς φυσικού αερίου τους μέχρι τον Απρίλιο του 2024 μέσω εισφοράς για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να καλύψουν το κόστος αντικατάστασης των χαμένων ρωσικών προμηθειών, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται επίσης να αυξηθούν.

Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν χρησιμοποιήσει αμφότερες απροσδόκητους φόρους για να χρηματοδοτήσουν έναν συνδυασμό δωρεών για νοικοκυριά που έχουν ανάγκη και όρια στους λογαριασμούς που αυξάνονται σε δυσβάσταχτα επίπεδα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης