Ενέργεια

Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας συγκαλεί η Τσέχικη Προεδρεία λόγω της ανόδου των ενεργειακών τιμών

Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας συγκαλεί η Τσέχικη Προεδρεία λόγω της ανόδου των ενεργειακών τιμών
Έσπασε το ευρωπαϊκό μέτωπο η Βουλγαρία, προχωρά σε συμφωνία με την Gazprom
Σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Ενέργειας συγκαλεί η τσέχικη προεδρεία λόγω της επιδείνωσης των τιμών ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα προθεσμιακά συμβόλαια προϊδεάζουν για πολύ δύσκολο χειμώνα σύμφωνα με την τηλεόραση του Bloomberg.

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
 Η τσεχική προεδρία "θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας προκειμένου να συζητήσει συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπισθεί η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας", ανέφερε σε ένα τουίτ ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα.

Η απόφαση αυτή, η οποία εγκρίθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ελήφθη καθώς τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.Η μείωση του εφοδιασμού και η ανησυχία για το μέλλον προκάλεσαν μια ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, Γιόζεφ Σικέλα, δήλωσε πως το ευρωπαϊκό συμβούλιο ενέργειας πρέπει να συγκληθεί "το ταχύτερο δυνατό". "Είμαστε σε ενεργειακό πόλεμο με τη Ρωσία και αυτό βλάπτει το σύνολο της ΕΕ", είπε.

H μέχρι τώρα ακολουθηθείσα πολιτική από την πελυρά της ΕΕ έχει πoλύ υψηλό κόστος, της τάξης των 278 δισ, όπως ανέφερε έρευνα του Bruegel.

Παράλληλα παρά την μεγάλη πρόοδο στους στόχους της αποθήκευσης από τα κράτη - μέλη ενόψει της χειμερινής περιόδου δεν φαίνεται να εξασφαλίζονται λύσεις.

Ο πίνακας της ευρωπαϊκής ενεργειακής διάσωσης για κάθε χώρα


70_9.JPG


Βloomberg: Τα «βρίσκουν» Βουλγαρία και Ρωσία

Την ίδια ώρα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με ενημέρωση του Bloomberg, το χθεσινό άρθρο του Politico, σύμφωνα με το οποίο η Βουλγαρία γεφυρώνει τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Αυτό γιατί, η υπηρεσιακή κυβέρνηση που ανέλαβε την εξουσία πυροδοτεί φόβους ότι η Σόφια θα επιστρέψει στην αγκαλιά της Gazprom, παρά την πρόσφατη πρόθεσή της να απεξαρτηθεί από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, Galab Donev, εξετάζει την επανέναρξη των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, ενώ αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Ενέργειας, Christov, είπε ότι η Βουλγαρία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την Gazprom.

Νωρίτερα, ο Christov, βέβαια, είχε τονίσει ότι το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν σκοπεύει να υπογράψει καμία μακροπρόθεσμη σύμβαση, αλλά δεν απέκλεισε την αγορά φυσικού αερίου από την Gazprom.
«Εξετάζουμε εναλλακτικές πηγές, αλλά αν αυτές οι προμήθειες αποδειχθούν ανεπαρκείς, δεν θα είμαι εγώ ο υπουργός που θα αφήσω τους ανθρώπους να περάσουν τον χειμώνα στο κρύο».

Στα ύψη οι τιμές

Οι τιμές του ρεύματος σπάνε κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε καθημερινή βάση, δεδομένου ότι η Ρωσία περιορίζει την προμήθεια φυσικού αερίου ενόψει της κρίσιμης χειμερινής περιόδου θέρμανσης. Η άνευ προηγουμένου αύξηση του ενεργειακού κόστους τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και απειλεί τα οικονομικά νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη.

Η Γερμανία
καταγράφει άνοδο 39% αυτή την εβδομάδα και αύξηση 7,6% στα 805,15 ευρώ/MWh στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας για το επόμενο έτος, σύμφωνα με το Bloomberg.
Επιπλέον, αύξηση του πλαφόν στους λογαριασμούς κατανάλωσης ενέργειας κατά 80% ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βρετανίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο τυπικός λογαριασμός φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αυξηθεί στις 3.549 στερλίνες ετησίως από τον Οκτώβριο έναντι 1.971 λιρών σήμερα. Υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 5.000 λίρες ετησίως μέχρι την άνοιξη.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης