Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Θέρμανση ή φαγητό το δίλημμα για τους Ευρωπαίους τον χειμώνα- Εντείνεται η ενεργειακή κρίση

Reuters: Θέρμανση ή φαγητό το δίλημμα για τους Ευρωπαίους τον χειμώνα- Εντείνεται η ενεργειακή κρίση

Σε επίπεδα ρεκόρ οι δαπάνες των νοικοκυριών για φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια

 

Οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να διατηρήσουν τη κατανάλωση ενέργειας χαμηλά, αλλά οι λογαριασμοί συνεχίζουν να ανεβαίνουν.

Καθώς οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται, εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ξοδεύουν τώρα ένα ποσό ρεκόρ του εισοδήματός τους στην ενέργεια, σύμφωνα με στοιχεία.

Πολίτες σε Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναλαμβάνουν εθελοντικά μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου, της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων εκτοξεύονται λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των κυρώσεων στη Ρωσία και των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η τιμή αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 550% τους τελευταίους 12 μήνες. Το κόστος της ενέργειας για τους Βρετανούς καταναλωτές θα αυξηθεί κατά 80% από τον Οκτώβριο, δήλωσε την Παρασκευή η ρυθμιστική αρχή Ofgem, ανεβάζοντας τους μέσους ετήσιους οικιακούς λογαριασμούς στις 3.549 λίρες (4.188 δολάρια).

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η βοήθεια δεν θα κάνει σημαντική διαφορά στα νοικοκυριά.

Στην χειρότερη θέση η Ευρώπη

Οι τιμές του φυσικού αερίου για οικογένειες στις περισσότερες κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες στις αρχές του 2022 ξεπέρασαν την κορύφωση των προηγούμενων κρίσεων στις δεκαετίες του 1970, του 1980 και του 2000, σύμφωνα με έναν προσαρμοσμένο με τον πληθωρισμό δείκτη για τα νοικοκυριά που παρείχε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).
Η Ευρώπη φαίνεται σε χειρότερη θέση από άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Ευρώπη_1.JPG

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου, ο δείκτης τιμών του φυσικού αερίου του ΟΟΣΑ ήταν ακόμη χαμηλότερος από την κορύφωση των προηγούμενων κρίσεων.

Τα στοιχεία του IEA που χρονολογούνται από το 1978 δείχνουν ότι παρόλο που τα αμερικανικά νοικοκυριά πλήρωσαν κατά μέσο όρο υψηλότερες τιμές για φυσικό αέριο τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, η τιμή του φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές οικογένειες έχει ξεπεράσει τα αμερικανικά επίπεδα το 2022.
Στην Τουρκία, οι τιμές του φυσικού αερίου υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν κατά 67% από έτος σε έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ιταλικές και γερμανικές οικογένειες έχουν πληγεί περισσότερο από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία του IEA.

Οι λογαριασμοί ενέργειας σε μια μέση ιταλική οικογένεια, κυρίως για φυσικό αέριο και ρεύμα, εκτινάχθηκαν στο 5% των συνολικών δαπανών των νοικοκυριών έως τον Ιούλιο του 2022, από 3,5% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας οικονομικών ερευνών Prometeia. Το επίπεδο του Ιουλίου ήταν το υψηλότερο από το 1995 με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

Στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά υπερδιπλασιάστηκαν τον Ιούλιο από το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από την πύλη τιμών Check24, ενώ οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για οικογένειες αυξήθηκαν κατά 78% σε ετήσια βάση τον Μάιο.

Ευρώπη2.JPG


Βρετανία

Αυτό το χειμώνα, οι Βρετανοί θα ξοδέψουν κατά μέσο όρο το 10% του εισοδήματος των νοικοκυριών τους σε φυσικό αέριο, ηλεκτρισμό και άλλα καύσιμα θέρμανσης, καθώς και σε καύσιμα οικιακών οχημάτων, κυρίως βενζίνη και ντίζελ, διπλάσιο από το ποσό το 2021, σύμφωνα με τους υπολογισμούς επίσημων στοιχείων του Carbon Brief.
Αυτό καθιστά την τρέχουσα ενεργειακή κρίση πιο σοβαρή από εκείνες της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Το εμπάργκο πετρελαίου ενός παραγωγού πετρελαίου και η ιρανική επανάσταση το 1979 προκάλεσαν μπλακ άουτ και μεγάλες ουρές στα πρατήρια καυσίμων στη Δύση. Στην κορύφωση εκείνης της κρίσης το 1982, οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήρωναν το 9,3% του εισοδήματός τους σε ενέργεια.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση National Energy Action (NEA) εκτιμά ότι 8,9 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά ενδέχεται να βρίσκονται σε φτώχεια καυσίμων μετά τον Οκτώβριο, όταν το ανώτατο όριο της Βρετανίας αυξάνεται, από 4,5 εκατομμύρια τον περασμένο Οκτώβριο.


Ευρώπη_3.JPG

Ένα νοικοκυριό ορίζεται ότι ζει σε συνθήκες φτώχειας καυσίμων εάν έχει χαμηλό εισόδημα και χρειάζεται να ξοδέψει το 10% ή περισσότερο του εισοδήματός του σε ενέργεια, σύμφωνα με τη NEA και άλλες βρετανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ο ορισμός χρησιμοποιείται ανεπίσημα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η αύξηση των λογαριασμών ενέργειας που βλέπουμε είναι εντελώς άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Peter Smith, διευθυντής πολιτικής και υπεράσπισης στα NEA.
Το ένα τρίτο των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν μειωμένη χρήση κουζίνας και φούρνου, έδειξε μια μελέτη του Financial Fairness Trust, το ένα τρίτο μείωσε τον αριθμό των ντους που κάνουν και τα μισά έχουν μειώσει τη θερμοκρασία στα σπίτια τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης