Ενέργεια

Πλαφόν στις τιμές εξετάζει η Ευρώπη - Κρίσιμα ζητήματα εγείρονται για τα περιθώρια επιδοτήσεων στην Ελλάδα

Πλαφόν στις τιμές εξετάζει η Ευρώπη - Κρίσιμα ζητήματα εγείρονται για τα περιθώρια επιδοτήσεων στην Ελλάδα
Η Ελλάδα εξετάζει τα δημοσιονομικά της περιθώρια ενόψει παρατεταμένης αύξησης των τιμών
Σχετικά Άρθρα
Τα φίδια αρχίζουν να ζώνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η συνεχής επιδείνωση των τιμών του φυσικού αερίου και οι ρώσικες προειδοποιήσεις για τιμές 500 ευρώ/MWh στα συμβόλαια TTF, αν λάβουμε υπόψη τα 5.000 ευρώ ανά 1.000 κυβικά μέτρα που ανέφερε ο Medvedev δείχνουν, ότι η έλλειψη αποτελεσματικών λύσεων στην ενεργειακή πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οδηγεί σε πρόσκρουση σε τοίχο.
Έτσι κατόπιν της Σύγκλησης Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας από την τσέχικη προεδρεία την περασμένη Παρασκευή 26/8, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζονται τρόποι αποσύνδεσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου με την υιοθέτηση πλαφόν στις τιμές ρεύματος.

Ήδη οι υψηλές τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια TTF στα 335 ευρώ/ MWh για τον Δεκέμβριο του 2022 αλλά και τα επίπεδα των 1.000 ευρώ για τα προθεσμιακά της χονδρικής στις μεγάλες οικονομίες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς φαίνεται πια καθαρά ότι με τα σημερινά δεδομένα, είναι αδύνατο να επωμιστούν το κόστος νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ευρωπϊκό επίπεδο τους προσεχείς μήνες.
O Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε από την πλευρά του προς τους Ευρωπαίους, μεταξύ άλλων στην τσεχική προεδρία την ανάγκη πανευρωπαϊκής λύσης.

Η Ευρώπη καλείται να πάρει αποφάσεις

Δημιουργεί εξάλλου μείζον θέμα για την Ελλάδα η δυνατότητα συμπλήρωσης επί μακρό από τον προϋπολογισμό των αναγκαίων επιδοτήσεων που έφτασαν στο επίπεδο μαμούθ 1,9 δισ μόνο για τον Σεπτέμβριο. Η Ευρώπη στο συνολό της όπως και η Ελλάδα θα έχουν το πρόβλημα αυτό σε μια περίοδο, που αναμένεται να υπάρξει ύφεση, αύξηση του κόστους χρήματος με την άνοδο των επιτοκίων από την ΕΚΤ, άρα τα περιθώρια κινήσεων εμφανίζονται μειωμένα και θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής. Αν λάβουμε υπόψη και την δημοσιονομική προσαρμογή για την ελληνική πλευρά αλλά και το σύνολο της Ευρώπης οι πιέσεις πολλαπλασιάζονται.

Και αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα γιατί από τον επόμενο μήνα η ψύχρανση του κλίματος στον Βορρά θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου.
Τα ερωτήματα λοιπόν είναι τι κονδύλια μπορούν να διατεθούν για την κάλυψη μέρους των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος ή πως μπορεί να αλλάξει ο μηχανισμός σύνδεσης του φυσικού αερίου με τις τιμές ηλεκτρκού ή ποιό πλαφόν μπορεί να μπει τελικά στις ίδιες τις τιμές φυσικού αερίου.

Εξάλλου οι περισσότερες χώρες προχωρούν τις διαδικασίες για επίτευξη των στόχων στις αποθεματοποιήσεις αλλά αυτό από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Όλα αυτά θα μπουν στο τραπέζι καθώς τα προβλήματα οξύνονται, ενώ την ίδια ώρα η Βουλγαρία είναι εκείνη που διέσπασε το ευρωπαϊκό μέτωπο και προχώρησε συ συμφωνία με την GAZPROM.
Πολιτικά ήδη ακούγονται διαφορετικές φωνές και μέσα στην Γερμανία, όπως η επιστολή που έχει λάβει ο Σολτζ από βουλευτές και ευρωβουλευτές, που του ζητούν να αποδεσμεύσει την πορεία της μεγάλης ευρωπαϊκής οικονομίας από το άρμα των ΗΠΑ. Στην αντίθετη κατεύθυνση είναι οι συμμετέχοντες στον κυβερνητικό συνασπισμό, Πράσινοι, οι οποίο δια της Μπέρμποκ (ΥΠΕΞ) ανέφεραν ότι ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Ποιός είναι ο δημοσιονομικός χώρος για την Ελλάδα;

Στην ελληνική πλευρά προβληματίζει το γεγονός σχετικά με τα κονδύλια που θα διατεθούν από τον προϋπολογισμό με δεδομένο ότι μόνο τα 800 εκατ χρησιμοποιήθησαν για τον Σεπτέμβριο και άρα εφόσον τίθεται ταβάνι στα 2 δισ, αποτελεί ερώτημα αν θα αρκέσουν τα 1,2 δισ που υπολείπονται για Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
Και αυτό έχει να κάνει στην συνέχεια με τον στόχο της επίτευξης του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2023, που αποτελεί προϋπόθεση για την επενδυτική βαθμίδα.
Ο δημοσιονομικός χώρος λοιπόν δεν είναι άπειρος και πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα κονδύλια που θα εγκριθούν και ποιά ελαστικοποίηση των στόχων μπορεί να υπάρξει με το ενεργειακό τσουνάμι σε εξέλιξη.

'Ενα άλλο ερώτημα είναι σε ποιό χρονικό ορίζοντα η ΔΕΗ θα μπορέσει να "πιάσει" την λιγνιτική παραγωγή των 12 ΤWh σε ετήσια βάση, σε συνάρτηση με την αυξημένη τιμολόγηση που επεβαλε για τον Σεπτέμβριο , στοιχείο που προφανώς εκφράζει και διαφαινόμενα προβλήματα.

Όσον αφορά την κατανάλωση του φυσικού αερίου, αυτή καθ΄αυτή, οι υψηλές τιμές του Αυγούστου ενδέχεται να οδηγήσουν τις τιμές σε νέα υψηλά 24 λεπτά /KWh, πιθανώς και υψηλότερα.
Εδώ μπαίνει το ερώτημα αν η ΔΕΠΑ θα προχωρήσει σε αύξηση της επιδότησης.

Η χονδρική τιμή σήμερα 29/8 ανεβαίνει κοντά στα 700 ευρώ/MWh (697). Το γεγονός επίσης ότι θα αποκατασταθεί η διασύνδεση με την Ιταλία θα πιέσει τις τιμές από την 3η Σεπτεμβρίου ανοδικά. Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει η σπυροειδής επιβάρυνση των ηλεκτροπαραγωγών που θα τιμολογήσουν τον μήνα Οκτώβριο με τις αυξημένες τιμές Σεπτεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης