Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εντείνονται οι πιέσεις για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και αποσύνδεση από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

Εντείνονται οι πιέσεις για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου και αποσύνδεση από την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας

«Οι επόμενοι πέντε με 10 χειμώνες θα είναι τρομεροί αν δεν κάνουμε τίποτα» δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Ενέργειας Tinne Van der Straeten προειδοποιεί ότι η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να υποστεί μια δεκαετία επώδυνων χειμώνων εάν δεν γίνει τίποτα για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, προειδοποίησε ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου. Ο Tinne Van der Straeten έγραψε στο Twitter ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη πρέπει να παγώσουν επειγόντως και ότι η σχέση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστούν για να αποφευχθούν μελλοντικές κρίσεις.

«Οι επόμενοι πέντε με 10 χειμώνες θα είναι τρομεροί αν δεν κάνουμε τίποτα. Πρέπει να δράσουμε στην πηγή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και να εργαστούμε για να παγώσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου» επεσήμάνε στις δηλώσεις του ενώ στο μεταξύ εντείνονται οι εκκλήσεις σε όλο το μπλοκ για ένα ανώτατο όριο σε επίπεδο ΕΕ στην τιμή του φυσικού αερίου και την αποσύνδεσή του από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer δήλωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την τρέλα που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στις ενεργειακές αγορές, δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να καθορίζει την ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας κάθε μέρα».

Αυτό έρχεται καθώς οι γερμανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος ξεπέρασαν το σημείο αναφοράς των 1.000 ευρώ για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 25% τόσο στη Γερμανία όσο και στη Γαλλία – τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ.

Η γερμανική ισχύς για το 2023 αυξήθηκε έως και 6,6% για να διαπραγματευτεί στα 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο γαλλικό συμβόλαιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 1.000 ευρώ.


Περικοπές

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί εν μέσω μιας περαιτέρω ρωσικής πίεσης στις προμήθειες φυσικού αερίου, με τον βασικό αγωγό Nord Stream 1 να λειτουργεί τώρα με δυναμικότητα μόλις 20%. Έχει επίσης προγραμματιστεί για συντήρηση αργότερα αυτόν τον μήνα, αυξάνοντας την προοπτική περαιτέρω περικοπών ή τελείως διακοπής των προμηθειών.

Τα κράτη της ΕΕ αγωνίζονται με τεράστιες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας από τότε που ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Το Κρεμλίνο αντέδρασε στις κυρώσεις της Δύσης που στοχεύουν τις θαλάσσιες αποστολές πετρελαίου και τις εισαγωγές άνθρακα μειώνοντας το φυσικό αέριο σε περισσότερες από δώδεκα χώρες της ΕΕ.

Αυτό έχει επιδεινώσει τη μειωμένη παραγωγή ενέργειας στη Νορβηγία εν μέσω ξηρασιών και την ύφεση της Γαλλίας στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας.

Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου το 2020 και αγωνίζεται για να ενισχύσει τα αποθέματά της σε φυσικό αέριο πριν από τον χειμώνα, παρά το γεγονός ότι η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις.Στόχος της είναι να καλύψει τη χωρητικότητά της στο φυσικό αέριο στο 85% μέχρι τον Οκτώβριο, έχοντας επιτύχει τον στόχο της αποθήκευσης 75% έως τον Σεπτέμβριο.

Έχει εφαρμόσει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας για να το κάνει, με πόλεις όπως το Ανόβερο, το Βερολίνο και το Μόναχο να μειώνουν τη χρήση ενέργειας σε δημόσια κτίρια ενόψει του χειμώνα.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης δεσμευτεί για εθελοντικές περικοπές φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι την επόμενη άνοιξη για να μειώσουν την πίεση στις προμήθειες.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης